Heerlijke sappige spareribs met een rokerige smaak en vergezeld van coleslaw
Voorbereidingstijd: 12 uuruur20 minutenmin
Bereidingstijd: 3 uuruur
Totale tijd: 15 uuruur20 minutenmin
Porties: 2personen
Equipment
BBQ of oven
Kernthermometer voor vlees
Ingrediënten
3spareribs
6elBBQ rub zonder suiker
6 elmosterd
100 ml appelsap zonder suiker
100mlappelciderazijn
2blokjeshickory rookhout
BBQ saus zonder suiker
vershoudfolie
BBQ rub zonder suiker
3elgerookt paprikapoeder
3elpaprikapoeder
3elgerookt zeezout
2elzwarte peper
2elknoflookpoeder
2tlchilipoeder
3tlmosterdpoeder
3tlbasilicumgedroogd
2eluienpoeder
3tlgedroogde tijm
3tlgedroogde oregano
BBQ saus zonder suiker
1rode uigesnipperd
2teentjesknoflookgesneden
1tomaatin kleine blokjes
3tlbbq rub
1elmosterdgrof
70grtomatenpuree
1jalapeno peperfijn gesneden
2elappelciderazijn
1elgerookte paprikapoeder
1elworcestersaus
1elItaliaanse kruidengedroogd
snufje zout
200mlbouillonrund of kip
300mlpassatagezeefde tomaten
Instructies
Maak eerst de BBQ rub. Dit maak je door alle ingredienten goed te mengen. Bewaar in een luchtdicht afgesloten potje voor maximaal drie maanden. Je gebruikt dus niet alles in dit recept voor de spareribs.
Voor de spareribs begin je de avond van tevoren. Smeer de spareribs goed in met mosterd. Rub ze aan beide zijden in met de bbq rub.
Verpak de spareribs stevig in vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik. De ochtend van de BBQ haal je de spareribs een paar uur van tevoren uit de koeling.
Meng de appelsap en de appelciderazijn en doe dit in een kommetje.
De spareribs worden indirect bereid op de BBQ.Stook de BBQ op tot 110-125 graden. Als de kolen op temperatuur zijn voeg je het rookhout toe. Leg de spareribs nu 1,5 uur op het rooster.
Om het half uur kwast je de spareribs in met je appelmengsel. Doe dit ongeveer 2-3 keer. Kijk uit dat je de kolen niet dooft met het vocht. Na 1,5 uur als er een mooie bruine korst op de spareribs zit, pak je ze in aluminiumfolie. Kwast ze voor je ze inpakt nog een keer goed in met je appelsap/appelciderazijn mengsel.
Laat nu nog ongeveer 1,5 uur garen tot een kerntemperatuur van 80-90 graden. Wanneer dit is bereikt haal je de spareribs uit het folie. Smeer in met de BBQ saus en grill de spareribs nog 15 minuten.
Serveer met de rest van de BBQ saus of een saus naar keuze en de koolsla.
Notities
Ovenbereiding
Verwarm de oven voor op 100˚C. Meng appelsap en appelcider zoals hierboven. Haal de spareribs een paar uur van tevoren uit de koeling (het rubben volg je dus vanuit het recept) en bestrijk met het appelmengsel. Dek af met aluminiumfolie en doe over in een ovenschaal. Laat ongeveer 3-4 uur in de oven garen.De spareribs zijn nu klaar om afgebakken te worden. Dit kun je alsnog doen op de BBQ of zet de oven hoog op 220˚C en bak ze in een minuut of tien mooi rondom goudbruin. Gaar zijn ze al. Het gaat nu puur om het afbakken en het maken van een mooi bruin korstje.