Deze rijstsalade met kip zit bomvol met smaak en is makkelijk en snel om op tafel te zetten.

Rijstsalade met kip

Rijstsalade met kip

Terwijl ik dit tik waait er een heuse sneeuwstorm door de tuin heen. Niet perse wat ik in gedachten had op een vrijdagmiddag maar wat doe je eraan. Maart roert zijn staart is nog steeds van toepassing blijkbaar.

Een van mijn voornemens voor dit jaar is om meer makkelijke en gezonde recepten met jullie te delen die niet uren in de keuken kosten. Deze rijstsalade met kip is daar een goed voorbeeld van en – bonus – het is ook lekker makkelijk om aan te passen. Op die manier kun je zelf allerlei variaties op het thema maken.

Rijstsalade met kip

Welke ingredienten gaan erin:

Ik koos voor lekker gangbare ingredienten in dit geval:

  • kip
  • rijst
  • paprika
  • doperwtjes
  • wortel
  • rode paprika
  • lente uitjes

Het enige wat je even moet meekoken met de rijst zijn de doperwtjes. De rest van de ingredienten gaan er rauw in. Nu kun je deze rijstsalade met kip ook heel goed lauwwarm of warm eten. Of je kunt er juist nog meer een ‘salade-gevoel’ aan geven door er dingen als rucola, veldsla of een andere bladgroente aan toe te voegen.

Wil je geen kip eten dan maak je een rijstsalade met vis of je vervangt het door gebakken tempeh blokjes. Dat kan ook heel goed.

Je kunt er ook sugar snaps, peultjes, sperziebonen of gebakken courgette doorheen doen. De courgette kun je trouwens ook rauw erdoor doen. In dat geval even raspen. De sugar snaps, peultjes en sperziebonen natuurlijk even koken. Die kun je niet rauw eten.

Rijstsalade met kip

Topping

Voor de topping kun je net als ik gehakte pinda’s gebruiken of je kunt dit vervangen door hazelnootjes of bijvoorbeeld cashewnoten. De rijstsalade met kip is echt heel makkelijk en flexibel. Overigens ook heel makkelijk om mee te nemen naar je werk de volgende dag.

Ik maak er vaak extra van en bewaar de rest in de koeling en voeg er de volgende dag dan nog wat extra’s aan toe. Opgebakken is het ook heerlijk!

Dressing voor de rijstsalade met kip

De dressing is gemaakt op basis van mayonaise. Je kunt het nog pittiger maken door er wat sriracha door te doen. Nu is het een beetje afhankelijk van de pit van je mosterd en daar zit behoorlijk wat verschil in. Dijon mosterd vind ik altijd wel lekker pittig maar je kunt uiteraard elke soort mosterd gebruiken die je bij de hand hebt.

De rijstsalade met kip kan ook goed gecombineerd worden met de foe yong hai. Uiteraard kun je ook met de rijst zelf variatie aanbrengen.

Rijstsalade met kip

Rijstsalade met kip

No ratings yet
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenHollandse keuken

Snelle maaltijd met lekker veel groente, kip en pittige dressing
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 150 gr kipfilet in blokjes
  • 150 gr rijst
  • 100 gr doperwten
  • 1 winterpeen geraspt
  • 2 lente uitjes gesneden
  • 1/2 rode paprika in blokjes
  • 1 rode peper zaadlijsten en zaadjes verwijderd, gesneden
  • 1 el kokosolie

Dressing

  • 2 el mayonaise
  • 1 el pittige mosterd
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el azijn of citroensap
  • 1/2 tl chilipoeder
  • peper en zout

Om te serveren

  • 2 el pinda's gehakt
  • verse koriander

  • Om de salade te maken begin je met het koken van de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de laatste paar minuten even de doperwtjes erbij zodat die goed ontdooien. Giet af en zet apart.
  • Besprenkel de kip met peper en zout en/of andere specerijen naar smaak en verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan. Bak de kipblokjes gaar en goudbruin. Doe de kip bij de rijst.
  • Snij de overige ingredienten klein en rasp de wortels. Doe alle groentes door de rijstsalade heen.
  • Om de dressing te maken meng je alle ingredienten bij elkaar en je roert dit even goed door.
  • Serveer de rijstsalade met de dressing.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 535kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 26g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 291mg | Kalium: 779mg | Vezels: 6g | Suiker: 7g | Vitamine A: 7063IU | Vitamine C: 95mg | Calcium: 69mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Probeer ook deze rijstsalades:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.