Simone's Kitchen

Kruidig breekbrood met kaas uit een cakeblik

Kruidig breekbrood

Kruidig breekbrood

Ooit las ik of hoorde ik dat het brood wat in een restaurant geserveerd wordt veel zegt over het restaurant zelf. En als je erop gaat letten is dat absoluut zo. Krijg je heerlijk zelfgebakken brood dan kun je er bijna van op aan dat aan het eten ook aandacht is besteed. Krijg je slappe stukjes supermarkt stokbrood dan is de kans ook groot dat het eten niet al te best is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel maar negen van de tien keer klopt het gewoon.

Kruidig breekbrood

Kerstbrood

Dus je wilt straks aan de kersttafel natuurlijk ook wat anders dan anders voorzetten. In ieder geval geen uitgedroogde voorgesneden stukjes stokbrood. Nu kun je natuurlijk gewoon geen zin hebben om brood te bakken en laten we eerlijk zijn, het kost wel even tijd. En brood bakken is niet mijn sterkste kant maar dit is wel een makkelijk brood. Of nee, makkelijk is niet het goede woord. Want om dit kruidig breekbrood te maken moet je wel even een beetje nadenken en goed kunnen stapelen. Maar het goede nieuws is dat het niet uitmaakt hoe het in het cakeblik terecht komt.

Kruidig breekbrood

Schots en scheef

Want voor dit kruidig breekbrood geldt eigenlijk dat het er beter uitziet des te schever je het in het bakblik hebt weten te krijgen. Dat maakt het effect juist leuker en lekker grillig. Serveer je dit brood aan de kersttafel dan krijg je gegarandeerd complimenten. Want het is lekker! En eigenlijk heeft het verder niks nodig maar een lekkere lik goede roomboter maakt bijna alles lekkerder, dus ook dit kruidig breekbrood.

Neem wel even tijd om het brood te maken, maar dat kun je natuurlijk ook de dag ervoor doen. Bak het vast af of bak het op de dag zelf. Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Heb je liever een koolhydraatarme versie van brood? Check dan eens deze heerlijke broodjes!

Kruidig breekbrood
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Kruidig breekbrood met veel kaas

Bereidingstijd: 2 uur 30 min
Porties: 8 personen

Benodigdheden

  • Cakeblik 25 cm
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 10 gr gist
  • 1/2 el zout
  • 1/2 el suiker
  • 340 ml lauwwarm water
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 75 gr Italiaanse kruiden fijngehakt
  • 100 gr kaas geraspt

Instructies

  • Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg de helft van het water toe aan de droge ingredienten. Meng goed door en voeg het resterende water toe terwijl je kneedt. Kneed met de hand of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Doe over in een met olie ingesmeerde kom, dek af met een schone theedoek en laat dit rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur. In de tussentijd bereid je de vulling door de ui en knoflook even glazig te bakken in wat boter. Snijd de kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, salie, peterselie) zo fijn mogelijk.
  • Haal het deeg uit de kom zodra het gerezen is en rol uit tot een rechthoekige deegflap van ongeveer 50 x 25 cm. Snijd eventueel de randjes eraf als het niet recht is. Beleg het deeg met het ui-knoflook mengsel, de verse kruiden en eindig met royaal geraspte kaas. Houd wat kaas achter. Nu komt het tricky gedeelte.
  • Snijd de deegflap in drie lange stroken in dezelfde breedte als je cakeblik. Snijd deze drie stroken weer in drie stukken, op ongeveer de hoogte van je cakeblik. Stapel de stukken deeg op elkaar, draai ze om en leg ze zijdelings in het blik. Je plakken deeg staan nu dus rechtop tegen elkaar in het blik. Dit is een beetje een rommelig proces, maar uiteindelijk komt het goed. Het kan helpen om het cakeblik te kantelen zodat je ze er zo in kunt schuiven. Het maakt niet uit als het allemaal schots en scheef staat. Dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede.
  • Dek af met plastic folie en laat nog eens 30 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmd op 190˚C. Verwijder de folie, strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak in 55-60 minuten tot het goudbruin en gaar is. Serveer warm.

Voedingswaarde

Calorieën: 313kcal, Koolhydraten: 56g, Eiwit: 11g, Vet: 5g, Verzadigd vet: 3g, Cholesterol: 13mg, Natrium: 107mg, Kalium: 229mg, Vezels: 6g, Suiker: 1g, Vitamine A: 285IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 252mg, Ijzer: 6mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.