Jerk chicken met ananassalsa

Best een gekke naam natuurlijk ‘jerk chicken’ en ik bedacht met net dat ik eigenlijk helemaal niet weet waar dat nou eigenlijk voor staat. Dus even snel opgezocht en blijkbaar komt de naam af van de term ‘jerking’ en had iets te maken met het feit dat er gaten in de kip werden geprikt. Of zo… En de jerk kruiden die ik hier gebruikt heb, is eigenlijk een soort Caribische kruidenmix.

Nou ja waar de naam vandaan komt is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat deze pittige kip met de ananassalsa heerlijk is voor een eenvoudige avondmaaltijd. Van de kruiden kun je makkelijk meer maken zodat je een voorraadje hebt.

Als je de kip aan het bakken bent hou er dan rekening mee dat door de kruiden de kip zelf vrij snel donker wordt. Dat is op zich niet erg, het hoort er wel een beetje bij. Maar dan weet je in ieder geval hoe het komt.

Broccolirijst

Om het pittige een beetje uit te balanceren serveer ik dit graag met broccolirijst en een frisse ananassalsa. Kun je even blussen als het te pittig wordt. De broccoli is hier vrij eenvoudig gehouden maar deze kun je natuurlijk aankleden zoals je wilt.

Jerk chicken met ananassalsa | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Jerk chicken met ananassalsa

Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

ANANASSALSA

  • ½ ananas of indien niet vers dan in blik zonder toevoegingen, fijn gesneden
  • 1 klein rood uitje fijn gesnipperd
  • 1 limoen sap
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, fijn gesneden
  • ½ bosje koriander fijn gesneden
  • zout en peper naar smaak

Jerk chicken:

  • 4 kipfilets
  • 2 el jerk kruidenmix zie onder
  • 1 el kokosolie om te bakken
  • 400 gr broccolirijst

Voor de jerkkruidenmix:

  • 1 el knoflookpoeder
  • 2-3 tl cayennepeper
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • 2 tl zout
  • 1 tl paprika
  • 1 tl kruidnagel
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kaneel

Instructies

  • Wrijf de kipfilets goed in met de jerk kruidenmix en laat het even goed intrekken. Bereid ondertussen je ananassalsa door alle ingrediënten bij elkaar te combineren en pas peper en zout naar smaak aan.
  • Bak de kipfilets in kokosolie gaar.
  • Bak eventueel de broccolirijst tot beetgaar.
  • Bewaar kip, broccolirijst en ananassalsa apart van elkaar en warm de kip op als je het gaat serveren. Koud eten kan overigens ook prima.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 298kcal, Koolhydraten: 22g, Eiwit: 36g, Vet: 8g, Verzadigd vet: 4g, Cholesterol: 96mg, Natrium: 1375mg, Kalium: 1089mg, Vezels: 5g, Suiker: 10g, Vitamine A: 1253IU, Vitamine C: 139mg, Calcium: 83mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Op zoek naar meer whole30 inspiratie? Check dan deze lekkere mango kipburgers of de whole30 kipsalade met venkel.

Delen is fijn!