Er is een hoop om te doen de laatste tijd. Gezonde voeding. De gezondheidsblogs vliegen je links en rechts om de oren, de gezondheids schandalen idem dito. Documentaires zoals FedUp vinden gretig aftrek en in het algemeen lijkt het alsof meer mensen bezig zijn met wat goede voeding voor je kan doen.

De Amerikaanse overheid heeft zelfs de voedselpiramide veranderd en suiker naar de bovenkant verbannen. Er lijkt dus van alles te gebeuren en ondertussen neemt overgewicht en obesitas ook in Nederland schrikbarende vormen aan. Hoe kan dat dan? zou je gaan denken.

20150312-MH2A7544

Ik ben absoluut geen voedingsdeskundige en heb alleen mijn eigen lijf maar waar ik mee kan experimenteren (ok en die van Tom een klein beetje, haha) maar ik ben ervan overtuigd dat goede voeding veel meer invloed heeft als de heren geleerden jarenlang hebben gedacht. Die omschakeling van gedachten lijkt – zeker in de medische wereld – langzaam te gaan. Soms heel langzaam. Dat ondervond ik dan maar weer heel recent toen ik bij de dokter te horen kreeg dat voeding toch echt geen invloed kon hebben op dat wat mij mankeerde.

Na onze vierde whole30 eten we nog steeds niet ‘normaal’. Niet meer zo streng als tijdens de whole30 maar toch eten we veel meer groenten, veel minder brood en amper suiker. En dat bevalt me eigenlijk wel goed zo. (alhoewel ik de laatste tijd wel merk dat het er toch weer insluipt….)

Foto Canstockphoto

Foto Canstockphoto

Je kunt hele discussies voeren over de waanzin van de huidige gezondheidsrage en het ‘clean eating’ principe en ik vind vooral dat ieder die beslissing voor zichzelf moet nemen. Want wat betekent ‘clean eating’ nou eigenlijk precies? Als het betekent dat je zo min mogelijk voeding tot je neemt die “processed” is dan ben ik voor, maar het is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt.

Wij hebben de mazzel dat we van koken houden en daarmee dus eigenlijk weinig tot geen kant en klaar producten kopen. Kant en klaar producten die stelselmatig vol worden gestopt met suiker. Want dat is nergens goed voor, behalve voor de almachtige suikerindustrie.

Gebruik ik dan nooit een pakje en een zakje? Ja natuurlijk wel. Ik ben soms ook gewoon wel eens lui/een mens. Dan koop ik bijvoorbeeld een potje pastasaus of een potje kant- en klare pesto. Niet omdat het meer tijd kost om het zelf te maken, maar gewoon; omdat ik er niet over na wil denken. En ja ik gebruik bouillonblokjes, vind vanillevla uit een pak lekkerrrrrr en ik haal mijn boter bij de supermarkt en niet bij de boer. En heb je wel eens naar de Dudefood Dinsdag gekeken? Niet bepaald ‘gezond”.. 😉

Ik ben best een zoetekauw en kan enorm genieten van af en toe een lekker stuk taart, of een stuk chocola of wat dan ook. Niks mis mee vind ik, zolang het niet een verslaving wordt en je dag in dag uit zoet moet eten. En ik ben heel blij dat ik geen frisdrank drink. Water is mijn drank! Dankzij de whole30 zijn we ons veel bewuster geworden van alle toegevoegde suikers en als ik dingen uit een blik gebruik (tomatenstukjes bijvoorbeeld) dan let ik altijd op de ingrediëntenlijst. Zodra er een hele lijst met ingrediënten bij staat neem ik het niet mee. 100% tomaat? Dan wel. Maar 10 E-nummers of andere dingen die ik niet eens kan uitspreken… Laat dan maar zitten.

Met verse ingredienten zit je eigenlijk altijd goed!

Met verse ingredienten zit je eigenlijk altijd goed!

En ik heb ook nog eens een afwijking; als ik ergens mee bezig ben dan wil ik er alles over weten. Alles over lezen. Alles van kopen. Dus als ik bezig ben met gezonde voeding dan koop ik vervolgens stapels kookboeken: Green Kitchen Stories, Hemsley+Hemsley, Rens Kroes, My New Roots… Ik heb ze allemaal. 🙂

Ik vind het dus mateloos interessant: wat eten met je lichaam en je geest doet. En het doet veel meer als ik zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Ga ik nu volledig op de gezonde toer? Nee dat niet. Ik geloof wel dat ik andere keuzes zal maken als voorheen. Ik ga zeker minder suiker eten, maar vind nog steeds dat gebak met suiker het lekkerste is.. 😉 Ga ik nu alleen nog maar glutenvrij eten? Nee want ik vind brood erg lekker. Ik ga wel voor de gezondere varianten van graan en brood. Maar zo nu en dan een wit broodje met hagelslag en roomboter zal er echt nog wel eens doorheen komen… 😉

Ik vind het leuk om met eten bezig te zijn en daar ga ik dus gewoon mee door. De ene keer gezonder als de andere keer. En misschien wat bewuster als voorheen.

Ik ben benieuwd hoe jij om gaat met de hele ‘voedingskwestie’? Ben jij een “health-nut” of duik je elke dag de supermarkt in voor een kant en klaar maaltijd? Wat vind jij van de huidige stand van zaken? Ik ben heel benieuwd!

 

Delen is fijn!