Groentetaart met pastinaak | simoneskitchen.nl

Vandaag is een feestelijke dag, want de Misses is jarig! Hoera, hoera, HOERAAA!!!
Dat wordt lekker smikkelen en smullen. Veel gebak en frisdrank en natuurlijk ’s avonds chips, nootjes, andere snacks en… BITTERBALLEN!
Ik liep ’s vanmorgen al zenuwachtig door het huis en maakte me druk over de vraag of ik nu het bruine fruit van Kwekkeboom of Van Dobben moest halen.
Ja, dat soort zaken moet je niet te licht nemen, hoor. Beide maken een goede bitterbal maar de ene past weer net even beter in een bepaalde setting als de ander.
Veel mensen vinden dit flauwekul en die zeggen: “Een bitterbal is een bitterbal.”, maar daar denk ik toch anders over.
Groentetaart met pastinaak | simoneskitchen.nl

Maar goed, het gaat hier niet over bitterballen, het gaat over de verjaardag van de Misses.
Ik had al een hele boodschappenlijst gemaakt waarop allerhande lekkers prijkte.
Gebak, taart (3 soorten), chocola (voor bij het gebak bij de koffie), chips (8 verschillende smaken), nootjes (6 verschillende soorten) en natuurlijk die chocopinda’s en choco rozijnen.
Verder had ik nog op het lijstje: kaas, worst (osse-, gekookte- en chorizo), toastjes, salades, paling, zalm en bitterballen (voor de zekerheid maar allebei de varianten).
Mijn lijstje werd compleet gemaakt met kratten bier, dozen wijn, wat likeurtjes en kratten frisdrank.Oh, en natuurlijk slagroomsoezen. Maar die waren voor de gezelligheid dus die tellen eigenlijk niet mee.
En toch was ik bang dat ik iets miste op het lijstje, dus ik liet het lijstje aan de Misses zien, met daarbij onschuldig vragend: “Ik mis toch niets?”
Dat bleek een kapitale fout.

Groentetaart met pastinaak | simoneskitchen.nl

De Misses las snel het lijstje door en naarmate zij het einde van de lijst naderde, veranderde haar blik in iets wat nog het meeste leek op onweer tijdens een sneeuwstorm.
Ze pakte een pen en begon driftig te strepen. Ik meen dat ze een streep of 48 zette op het lijstje en kraste daarna binnensmonds grommend wat aanvullingen onder aan de lijst.
Daarna overhandigde zij mij het papier weer en zei: “Ik ben jarig, ik hoef nog niet dood, hoor.”
Bij het zien van de nieuwe boodschappen, verbleekte ik. Al het lekkers was doorgestreept en had plaats gemaakt voor allerlei groenten.

“Maar het is toch feest? Dan halen we toch gewoon heel veel lekkers in huis?”, sprak ik verdedigend.
“Het is mijn verjaardag en ik wil groente. En ik ben oud.”, de pruillip die de Misses tevoorschijn toverde, was de voorbode van dat ik beter gehoor kon geven aan haar verzoek.
Met hangende schouders liep ik naar buiten en mompelde: “Je bent pas oud wanneer de kaarsjes voor de taart meer kosten dan de taart.”
In de auto onderweg naar het centrum bedacht ik me hoe ik van deze dag toch nog een verjaardag kon maken, zonder dat ik tegen de groentewensen van de Misses in zou gaan.
Ik besloot om een feestelijke groente taart voor haar te maken.

Met de gevraagde boodschappen en wat bladerdeeg keerde ik terug naar huis en bakte voor de jarige Job een heerlijke groentetaart met pastinaak.
Het gezicht van de Misses klaarde helemaal op toen ik met de taart de woonkamer in kwam lopen en luidkeels (wanneer een echte man vals zingt, zing hij gewoon iets luidkeelser). ‘Lang zal ze leven…’ zong. Terwijl de Misses het kaarsje uitblies, vroeg ze me: “ik ben toch oud? Vind je me niet oud, dan?”
Ik sneed de taart aan, gaf haar een flinke punt en zei: “Je bent nog steeds jong, hoor. Je hebt alleen meer herinneringen.”

Van harte met je verjaardag, moppie.

Groentetaart met pastinaak | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Feestelijke groentetaart met pastinaak

Een lekkere groentetaart met vergeten groente en een spekje voor het zout en een krokante bite
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 rol vers bladerdeeg of 8 diepvries bladerdeeg velletjes
 • 1 pastinaak in dunne plakjes gesneden
 • 1 prei in ringetjes gesneden
 • 1 rode peper fijn gehakt en zaden en zaadlijsten verwijderd
 • 150 gr groene aspergetips
 • 150 gr spekdobbelsteentjes
 • 3 eieren
 • scheutje room
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl uipoeder
 • klontje boter
 • zout en peper

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°. Snij 2/3 van de aspergetips in stukjes en hou de rest apart voor het garneren van de taart. Verwarm boter in een koekenpan en bak hier kort de prei en stukjes asperge in. Kook de plakjes pastinaak ± 5 min in ruim water en gooi de laatste twee minuten de ongesneden asperges hierbij. Giet de pastinaak en asperges af en spoel de groente af met koud water. Bak de spekdobbelsteentjes in een kleine koekenpan krokant
 • Pak een platte taartvorm en bedek de bodem en de randen met bladerdeeg. Zorg dat het bladerdeeg overal aansluit en goed aangedrukt isen prik dan met een vork wat gaatjes in de het deeg. Bak de taart bodem eerst blind. Weet je niet wat blind bakken is? Kijk dan hier voor uitleg (stap 4 en 5)
 • Klop de eieren met de room, paprikapoeder, tijm, uipoeder en wat zout en peper door elkaar. Pak de voorgebakken taartbodem en bedek deze met de plakjes pastinaak. Schep hier het prei/aspergemensel op en strooi de spekjes en rode peper gelijkmatig over de taart. Giet het eimengsel over de groenten en zorg ervoor dat het eimengsel overal tussen de groenten komt
 • Garneer de taart met in het midden nog 4 plakjes pastinaak en de hele asperges. Zet de taart vervolgens weer voor een minuut of 25 in de oven. De taart is klaar wanneer het eimengsel mooi gestold is
 • Snij de taart in 8 gelijke punten en serveer dit als bijgerecht naast een mooi vlees gerecht.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!