Recept voor groene shakshuka | simoneskitchen.nl

Recept voor een groene shakshuka

Het leven van een Dude gaat vaak over rozen. En dan bedoel ik natuurlijk niet die rozen die je aan de Misses geeft. Nee, dan bedoel ik de roos die je in het midden van het dartboard ziet prijken.
Heerlijk om een pijltje te werpen terwijl je dorst en honger laaft met de brouwsels die de kroeg op dat moment op de tap heeft en de super voedzame dingen die een café uit de frituur kan toveren onder de noemer: borrelhapje.
Echter, voor mij de komende tijd geen bitterballetje of een vlammetje bij een potje 501.
Het enige bittere wat er voor deze Dude in het verschiet ligt zijn het vlammen in zijn te strak zittende 501 in het huis.
Groene shakshuka | simoneskitchen.nl

Zoals de trouwe lezers van dit foodblog inmiddels weten, heeft de Misses eind vorig jaar een pittig ongeluk gehad.
Een flinke aanvaring met een Noorse reuzeneik heeft ervoor gezorgd dat zij thuis afgeleverd werd met een gebroken voet en een verbrijzelde enkel.
Om maar even in de receptensfeer te blijven: een Noorse hondensledetocht was voor haar het recept voor een fiks aantal weken ‘all inclusive’ in een ziekenhuisbed in de woonkamer.
Met als gevolg dat ondergetekende Dude per direct verantwoordelijk is gemaakt voor het ‘all inclusive’ arrangement.

Nu wordt er geroepen dat ieder nadeel zijn voordeel heeft, want als de Misses niet in de keuken kan komen, kan ik mijn Dude lusten natuurlijk botvieren in het huiselijke kook Walhalla.
Althans, dat dacht ik…

Groene shakshuka | simoneskitchen.nl

Vrolijk en vol enthousiasme vloog ik ‘voor de Misses’ de keuken in om kroketten, geroosterde aardappelen en wat dies meer zij, te maken.
Dit duurde echter geen week en toen kreeg ik de eerste verwijten de keuken in geslingerd. “Je kookt niet gezond.” En: “Zo groei ik dicht, als we op deze manier blijven eten.”, waren kreten die regelmatig de revue passeerden.
En het meest vervelende van het hele gebeuren was, dat ze nog gelijk had ook.
Ik moest dus gezonder gaan koken. Geen feestje voor iemand die graag het onderste uit de frituurpan haalt. (Hoezo, ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’? pfff. Weet niet waar die wijsgeer dat vandaan heeft.)

Sterker nog, ik heb geen knoop verstand van gezond eten, laat staan dit klaar maken in de keuken.
Het gevolg is dus, dat de gezonde kookinstructies door de Misses vanuit het bed de keuken in geroepen worden en ik maar hersenloos de instructies uitvoer die mij aangegeven (en soms toe gesnauwd) worden.

Voor ieders welzijn, verander ik dus tijdelijk in een soort van robot; een kookrobot, zeg maar.
Een beetje de C3P0 van de keuken, de R2D2 van het aanrecht.
Dingen als brocolli, chia zaad en farro passeren mijn handen, omdat ik hiervoor instructies krijg. En groente die ik normaal onder een dikke laag roomsaus gratineer in de oven, gaan opeens, zonder dat ik hier grip op heb, de slowjuicer in.
Het meest opmerkelijke is nog wel dat er soms best een gerecht tussen zit dat nog lekker smaakt ook.
En omdat ik alleen maar als een soort machine de instructies heb opgevolgd is dat wat ik dan eet, toch ook voor mij een verrassing.

Groene shakshouka | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Groene Shakshuka

Shakshouka, shakshuka... of hoe je het ook schrijft... je komt dit - van oorsprong Israelische - gerecht de laatste tijd in veel varianten tegen. En terecht ook want het is simpel, lekker en gezond. Deze komt uit het boek Simplicious van Sarah Wilson
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 3 lente uitjes
 • 450 gr groente naar keus venkel, courgette, sugarsnaps en asperges gebruikten we hier. Dun gesneden, in blokjes ed
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl chili vlokken
 • 2 handenvol van groene bladgroente wij gebruikten hier spinazie en boerenkool, maar denk ook aan peterselie, basilicum, bietenblad, koriander enz
 • zeezout en vers gemalen zwarte peper
 • 3 el pesto
 • 2-3 eieren
 • 4 el kaas optioneel

Instructies

 • Smelt boter of olie in een koekenpan op medium vuur. Snij de groente zoals je wilt maar zorg dat ze niet te groot zijn. Sugarsnaps in dunne plakjes, courgette in blokjes, venkel in dunne reepjes Bak de groente 5-7 minuten met de komijn of tot ze beetgaar zijn. Voeg de chili vlokken toe  en de bladgroente en bak deze mee tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer de pesto erdoor.
 • Maak twee of drie kuiltjes in de groente en breek hier je eieren in. Zet het vuur laag. Strooi de kaas erover heen en dek af met een deksel. Bak voor nog ongeveer 5 minuten of tot de eieren gaar zijn.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!