Lekker, makkelijk en gezond; deze groene shakshuka zit bomvol met groente, is makkelijk om te maken en door de eieren vult het ook prima. Test

Groene shakshuka recept

Groene shakshuka recept

Shakshuka is typisch zo’n gerecht dat je ineens overal op de menukaart zag staan. Over het algemeen in de rode versie met tomaat. Heerlijk natuurlijk, maar deze groene shakshuka is nog net even gezonder en bevat enorm veel lekkere groene groentes.

Welke groentes gaan er in de groene shakshuka?

Je kunt voor de groene shakshuka alle groente gebruiken die je maar lekker vindt. Ik koos hier voor een combinatie van venkel, courgette, sugarsnaps en asperges. Daarnaast gebruik je ook nog boerenkool en spinazie. En vul dat aan met lekker veel verse kruiden zoals peterselie, basilicum en koriander.

Het recept is van Sarah Wilson uit haar boek Simplicious. Geweldig boek trouwens ook dus absoluut de moeite waard als je nog op zoek bent naar een uniek kookboek. (in het Engels dan wel)

Groene shakshuka

Bereiding

Om te beginnen moeten alle groentes natuurlijk gesneden worden. Zorg dat je ze niet te grof snijdt en probeer een beetje gelijke vormen aan te houden zodat alles gelijktijdig gaar is. Venkel is wat harder bijvoorbeeld dan courgette dus heeft iets langer nodig. De sugarsnaps heb ik van tevoren even kort geblancheerd. Dat maakt het makkelijker om ze goed te garen en snij ze sowieso in kleine plakjes. Dan garen ze goed in de groene shakshuka.

Je bakt alle harde groentes eerst voor een minuut of 5 tot 7 met de komijn. Voeg dan de chilivlokken toe en de bladgroente. Deze bak je even mee tot ze geslonken zijn. Zorg dat je de groente goed op smaak brengt met zout en peper en roer de pesto erdoor. Even goed roeren zodat het goed verdeeld is.

Nu is het tijd om de eieren in de groene shakshuka te breken. Hiervoor maak je eerst drie kuiltjes in de groente en daar breek je de eieren in. Zet het vuur nu laag, strooi de kaas eroverheen (optioneel) en laat het voor een minuut of vijf a tien rustig garen met de eieren erin.

Serveer in de pan. Een van mijn favoriete gezonde recepten!

Veel gestelde vragen over de groene shakshuka

Wat betekent shakshuka?

De naam shakshuka betekent eenvoudig; mengsel. Die hoef ik niet verder uit te leggen toch? 😉

Mijn eieren blijven een beetje glazig in de shakshuka

De shakshuka gaart op het fornuis van onderuit naar boven. Het bovenste laagje van je eiwit kan er nog wel een beetje glazig uitzien. Je kunt de groene shakshuka ook in de oven schuiven. Dat gaart vaak wat makkelijker. Alternatief is het ook om de eieren los te bakken of te pocheren en dan op de groente te leggen.

Is het shakshouka of shakshuka?

Ah de eeuwige strijd over hoe je shakshuka nou schrijft. je komt alle varianten tegen. Ik gebruik shakshuka. Of dat nou de enige juiste spelling is? Geen idee.

Waar komt shakshuka vandaan?

Dit is een gerecht uit het Midden-Oosten. Volgens sommigen is de oorsprong uit Tunesië. Volgens anderen komt het uit Israël. Net als met veel gerechten is de exacte oorsprong vaak lastig te achterhalen.

Wat serveer je met shakshuka?

Je kunt shakshuka zonder iets erbij eten of serveer met lekker brood of pita broodjes. Flatbread is hier ook heel lekker bij.

Groene shakshuka

Groene Shakshuka

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenMidden oosten

Shakshouka, shakshuka… of hoe je het ook schrijft… je komt dit – van oorsprong Israelische – gerecht de laatste tijd in veel varianten tegen. En terecht ook want het is simpel, lekker en gezond. Deze komt uit het boek Simplicious van Sarah Wilson
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 3 lente uitjes
  • 450 gr groente naar keus venkel, courgette, sugarsnaps en asperges gebruikten we hier. Dun gesneden, in blokjes ed
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl chili vlokken
  • 2 handenvol van groene bladgroente wij gebruikten hier spinazie en boerenkool, maar denk ook aan peterselie, basilicum, bietenblad, koriander enz
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 3 el pesto
  • 2-3 eieren
  • 4 el kaas optioneel

Instructies

  • Smelt boter of olie in een koekenpan op medium vuur. Snij de groente zoals je wilt maar zorg dat ze niet te groot zijn. Sugarsnaps in dunne plakjes, courgette in blokjes, venkel in dunne reepjes Bak de groente 5-7 minuten met de komijn of tot ze beetgaar zijn. Voeg de chili vlokken toe  en de bladgroente en bak deze mee tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer de pesto erdoor.
  • Maak twee of drie kuiltjes in de groente en breek hier je eieren in. Zet het vuur laag. Strooi de kaas erover heen en dek af met een deksel. Bak voor nog ongeveer 5 minuten of tot de eieren gaar zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 426kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 22g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 195mg | Natrium: 588mg | Kalium: 635mg | Vezels: 10g | Suiker: 1g | Vitamine A: 12845IU | Vitamine C: 27mg | Calcium: 349mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.