Lekker makkelijk en lekker gezond. Deze frittata met groene asperges en prei staat in no time op tafel.

Frittata met groene asperges

Frittata met groene asperges

Eigenlijk is het wel een beetje gek dat ik in het asperge seizoen wel meer groene asperges ga eten, maar niet meer witte. Ik vind witte asperges heerlijk, echt waar, maar dat schillen… Ik weet dat dat natuurlijk een stomme reden is en dat je tegenwoordig zelfs al voorgeschilde asperges kunt kopen (voor een godsvermogen dan wel) maar ik geef toch al snel de voorkeur aan het gemak van de groene asperge.

Recent mocht ik overigens op bezoek bij een asperge teler. En ik kwam er daar achter dat die witte asperges dus met de snelheid van het licht groenig/paars worden als ze aan het licht worden blootgesteld. Om dat proces na het steken van de asperges te stoppen worden ze direct onder gedompeld in ijswater. Ik kreeg na de shoot een bosje asperges mee naar huis.

En inderdaad, een paar kleurden licht paars. Maakt overigens voor de smaak geen bal uit, maar mensen willen blijkbaar roomwitte asperges en geen paars gekleurde kopjes.

Frittata met asperges

Groen werd het dus

Die witte asperges heb ik natuurlijk allemaal keurig netjes opgegeten hoor. Ik vond ze ook echt wel lekker, maar voor deze frittata gebruikte ik dus groene asperges, want ja… je weet inmiddels waarom. Sowieso vond ik het gezelliger staan dan een frittata met witte asperges. Behalve asperges zit er ook nog flink wat prei in, zoute aardappel en voor het zoutje wat verbrokkelde feta.

Dus best een aardige hoeveelheid groente en ideaal om mee te nemen voor onderweg. De frittata met groene asperges is voor twee personen als lunch prima geschikt en als bijgerecht voor vier personen. Ligt er natuurlijk ook aan hoe hongerig je bent.

Charlotte en ik aten de frittata met groene asperges met ons twee op tijdens de lunch. Heerlijk. De pan waarin we het bakten is 22 cm groot. Ook deze ging weer in mijn favoriete lodge pan. Super handig om een frittata te bakken want je kunt alles eerst aanbakken in de pan, ei erbij en hup de oven in. Daar laat je het nog een kwartiertje ongeveer garen en je gerecht is klaar.

Pijnboompitjes

Wij hebben het niet gebruikt in de frittata met groene asperges en prei, maar ik denk dat dit ook heel lekker is met wat geroosterde pijnboompitjes erover. Of – als je het niet perse vegetarisch wilt houden – dan kun je dit ook goed eten met wat lekkere spekjes eroverheen. Bak die dan wel eerst even krokant uit in een pan. Je kunt ze natuurlijk ook meteen verwerken in de frittata maar dan mis je het knapperige. Maar het kan wel.

Om de frittata te serveren kun je er nog wat sla bij serveren of verse kruiden. Of allebei.

Frittata met prei en asperges

Frittata met prei en asperges

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenHollandse

Een heerlijke frittata die je kunt eten als lunch of als onderdeel van het diner. Voor 2 personen als lunch of als bijgerecht voor vier.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

2 personen

Materiaal

  • 1 koekenpan 22 cm ovenbestendig

Ingrediënten

  • 2 stuks prei schoongemaakt, in ringetjes
  • 350 gr groene asperges
  • 6 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 100 gr zoete aardappel geraspt
  • 100 gr feta
  • peper en zout
  • verse peterselie om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Maak de groene asperges schoon en kook ze voor een paar minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit een koekenpan met wat kokosolie en bak hierin de prei tot deze begint te slinken en glazig wordt. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de zoete aardappel toe en bak deze even mee.
  • Klop de eieren los met de amandelmelk en voeg ook hier wat zout en peper toe.
  • Giet het eiermengsel bij de prei in de koekenpan en verdeel hier de asperges overheen. Verkruimel de feta over de bovenkant en zet in de oven voor ongeveer 15-20 minuten of tot het ei gestold is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 407kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 29g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 536mg | Natrium: 854mg | Kalium: 737mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g | Vitamine A: 9357IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 438mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.