Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Gehaktbrood voor Valentijnsdag

Valentijns gehaktbrood met abrikozen | simoneskitchen.nl

Ja, ja beste mede Dudes. Ook wij dreigen er bijna niet meer aan te ontkomen. Het jaarlijkse Valentijnsgeweld dat inmiddels heel Europa in rap tempo aan het veroveren is.
Hoewel Valentijn van oorsprong een dag is waarbij je jouw geheime liefde anoniem in de bloemetjes mag zetten, verwachten de Misses van deze wereld ook steeds vaker dat ze in het zonnetje worden gezet door de man. Sterker nog, laat de Misses met wie jij een relatie hebt niet merken dat je een kaartje aan het schrijven bent waarop een andere naam dan die van haar prijkt, want dan heb je echt de poppen aan het dansen!In dit huis gaat het er niet anders aan toe, hoor. Want ondanks dat het inmiddels 24 jaar geleden is dat onze liefde nog anoniem werd uitgesproken met een bos rozen, verwacht mijn Misses nog ieder jaar iets aparts in de tweede week van februari.
En omdat ik me het grootste deel van het jaar als een bal gehakt gedraag, vond ik dat ik wel een lekkere taart voor haar kon bakken.

20160128-MH2A7588
Nu is het alleen zo dat ik taarten in het algemeen helemaal niet mannelijk vind, laat staan een beetje Dudey.
Dat gefröbel en gefriemel met gesponnen suiker of glazuur is aan mijn testosteron niet besteed.
Ik wil mijn ‘caveman’ aspecten aanspreken wanneer ik de keuken in duik en werken met vlees en zo!
Maar om nu aan te komen zetten met een pond rosbief op Valentijn, wordt denk ik niet zo enorm gewaardeerd.
Wanneer ik dat doe, word ik zeker voor gehaktbal uitgemaakt; Valentijn of niet.
Nee, het moet dus echt iets van een taart worden.
Een taart die symbool staat voor wat onze relatie betekent, dus: pittig, knapperig en ook hier en daar lekker zoet en fruitig.
Ja, ik durf dat gewoon te zeggen: wij hebben een pittige, krokante relatie, waarin ik me het grootste deel van de tijd zoet moet houden om oorvijgen of muilperen te voorkomen.
Afijn, dat wil ik dus terug zien in mijn taart voor de Misses.

Ik dook vlug in wat kookboeken om wat inspiratie op te doen en vond gelukkig een soort van gulden middenweg; Gehaktbrood.
Want, jawel,  je kunt van gehaktbrood natuurlijk ook een taart maken.
Zo kan ik een gerecht maken waar ik mijn liefde voor de Misses mee kan uitspreken en toch geen afbreuk doen aan mijn Dude imago.

En mensen bedenk goed: ‘Het leven is maar kort, dus eet de taart als eerste op.’

Valentijns gehaktbrood met abrikozen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gehaktbrood met abrikoos en walnoot

Een heerlijk gehaktbrood met zoete tonen door de abrikoos. Ideaal om je Valentijn mee te verrassen!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 55 min
Totale tijd: 1 uur 10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 Oranje pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm
  • 200 gr ongezouten walnoten ongezouten
  • 150 gr gedroogde abrikozen in dunne reepjes gesneden
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 50 gr ongezouten boter
  • 50 gr bloem
  • 100 ml melk
  • 500 gr gehakt half om half
  • 2 eieren
  • 2 tl chinese all spice five spice
  • olijfolie
  • zout n peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°. Meng in een grote kom de pompoenblokjes met peper en zout en wat olijfolie door elkaar. Strooi de pompoenblokjes op een bakplaat en leg de walnoten ernaast en zet de plaat voor een minuut of 10 in de oven
  • Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en fruit hier de knoflook en ui in tot de ui glazig is. Roer de bloem door dit mengsel en laat dit een klein minuutje meebakken. Doe dan de melk erbij en roer door tot je een deegbal krijgt. Schep de deegbal uit de pan en laat deze in een ruime kom even afkoelen
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de pompoen en de noten even afkoelen. Hak twee derde van de noten in grove stukken en houd de rest apart voor garnering. Zet de temeperatuur van de oven terug naar 180°
  • Doe het gehakt, Chinese kruiden, eieren, pompoen en twee derde van de abrikoosreepjes bij het deeg en meng dit goed door elkaar tot je een stevig gehaktdeeg hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe
  • Doe het gehaktmengsel in een taartvorm (het liefst een hartvormige taartvorm) en druk dit goed aan. Gebruik de resterende walnoten en abrikoosreepjes om de bovenkant van de taart te garneren. Dek daarna af met aluminiumfolie en zet het gehaktbrood voor 45 min in de oven. Haal de laatste 10 min het aluminiumfolie van het brood. Hierna het gehaktbrood uit de oven halen en ongeveer een minuut of 10 laten afkoelen
  • Snij van het gehaktbrood mooie dikke plakken en serveer deze met lekker brood of een groene salade. Happy Valentine!

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!