Superhealthy cake met citroen en passievruchten
Ik ben niet zo heel erg fan van glutenvrije baksels. Ik heb er al meerdere gemaakt en degene die ik hier gepost heb (o.a. die belachelijk lekkere dadelcake (met speltbloem dus eigenlijk ook niet helemaal glutenvrij) en deze chocoladecake) zijn mijn favorieten, maar ik heb vaker dat ik het niet lekker vind als dat ik het wel lekker vind. Het is droger, minder smakelijk en nou ja, anders als met gluten.
Maar er zijn natuurlijk wel veel mensen tegenwoordig die er voor kiezen om geen gluten te eten én nog belangrijker; er zijn mensen die echt niet tegen gluten kunnen. En afgelopen zondag was een vriendin op de koffie die sinds kort weet dat ze coeliakie heeft en dus echt geen gluten mag. Ze wist al een tijdje dat die kans erin zat, maar – eigenwijs als ze is – bleef ze toch af en toe een stukje brood snoepen of een plakje cake enzovoort. Met als resultaat dat haar gezondheid ook niet echt beter werd. Tot ze een nieuwe diëtist kreeg die kortweg tegen haar zei dat ze kon kiezen; of eeuwig blijven kwakkelen of gewoon maar echt accepteren dat die gluten verboden terrein zijn. Ze koos – heel slim – voor het laatste en dus leek het me wel leuk om wat glutenvrij’s voor haar te bakken.
Zelf is ze helemaal niet zo van het koken en al helemaal niet van het bakken dus dit soort dingen is voor een traktatie. De rest heeft ze ook mee naar huis genomen, want om eerlijk te zijn heb ik liever eentje met bloem… Ik heb hier ook kokosbloesemsuiker gebruikt aangezien dat in het originele recept stond vermeld en ik het toevallig nog had liggen. Vandaar dat de kleur van de citroen passievrucht siroop die erover heen gaat een beetje donker is.
Het grappige is dat mijn vriendin het heerlijk vond, terwijl de andere vriendin en ik (niet glutenvrij dus) het toch wat minder vonden. Niet onaardig voor een glutenvrije cake maar eh… heb ze lekkerder gegeten. Maar toch het recept hier omdat het voor een glutenvrije cake dus echt niet onaardig is.. 🙂
Glutenvrije citroen passievruchtencake
Ingrediënten
- 215 gr boekweitmeel
- 2 el kokosmeel
- 30 gr amandelmeel
- 60 gr kokosbloesemsuiker + 50 gr extra
- 2 tl bakpoeder glutenvrije
- 1/2 tl baking soda zuiveringszout
- 25 gr geraspte kokos
- 270 ml kokosmelk
- 70 ml gesmolten kokosolie
- 2 eieren
- rasp en sap van 2 citroenen
- 4 passievruchten
- 1 el water
- broodvorm van 9 x 21 cm ingevet
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bekleed de bakvorm met bakpapier, laat een deel van het papier over de randen hangen.
- Meng het boekweit, kokos en amandelmeel, 60 gr suiker, het bakpoeder, baking soda en 15 gr geraspte kokos in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden.
- Roer met een garde de kokosmelk, olie, eieren, rasp en sap van 1 citroen en de pulp van 1,5 passionfruit in een schenkkan. Schenk alles in het kuiltje en meng door elkar. Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de rest van de kokos. Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven of tot een erin gestoken prikker er schoon uit komt. Prik de cake rondom in met de prikker.
- Roer de pulp van 1,5 passsievrucht door een zeef in een pan en druk er zoveel mogelijk sap uit. Gooi de pitjes weg. Voeg het water, de overige citroenrasp en het sap en 50 gr suiker toe. Kook, al roerend, op middenhoog vuur tot de suiker oplost. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes koken tot een siroop.
- Schenk de helft van de siroop over de cake. Laat 45-50 min afkoelen in de vorm. Roer het overige passievruchtpulp door de rest van de siroop en laat nog 1 min op laag vuur koken. Laat afkoelen. Besprenkel de cake met de siroop.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hier gaat eens in de paar weken jouw citroen tijm cake de oven in, maar dan wel een glutenvrije variant: ik vervang het zelfrijzend bakmeel door glutenvrij zelfrijzend bakmeel (Orgran) en voeg er een scheutje melk aan toe. Soms laat ik de tijm weg en voeg een eetlepel maanzaad toe. Probeer maar eens. Kijken of je dan nog steeds zegt dat je niet van glutenvrije baksels houdt! Alleen mijn zoon moet glutenvrij eten, maar wij eten graag mee van deze cake.
O dankjewel voor de tip Neeltje! Ga ik zeker een keer proberen. Ben heel benieuwd. Ik heb nog niet eerder glutenvrije varianten gebruikt van zelfrijzend bakmeel. Ik gebruik voor glutenvrije baksels meestal alternatieven zoals kokosmeel of amandelmeel of iets dergelijks. Ga het uitproberen!
Ik hou wijselijk mijn mond….
Nou ja, kijk, sec gezien was er niks mis mee. Maar ja, ik geef niet zo om zoet en als ik het dan toch eet, dan liever iets anders.
Wel leuk dat ze het lekker vond! Dat maakt weer een hoop goed!
Ja ik verontschuldigde me al helemaal dat ie niet zo lekker was, maar hij was de dag erna lekkerder als toen we hem net gebakken hadden. En ze heeft hem verder mee naar huis genomen. ?
Bedankt, gaan we uitproberen!
Succes!