Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Cordon Bleu met een twist

Cordon bleu | simoneskitchen.nl

Buiten is het nog steeds druilerig en triest weer. Je zou er toch spontaan de blues van krijgen; de barbecue blues. Mijn hart schreeuwt om een barbecue met mijn vrienden, maar de regen en de kou houden me tegen. Natuurlijk staan echte kerels  ook bij slagregen en temperaturen ver onder nul, gewoon met de korte broek in de tuin hun favoriete stuk vlees te grillen. Maar ik vind dat je bij barbecue ook buiten je eten op moet kunnen schransen. Da’s beter voor de lekkere trek en dat is gewoon een belangrijk onderdeel van de BBQ experience. En omdat ik gewoon een hekel heb aan een drijfnatte gat van doorweekte tuinstoelen en verregende, gepofte aardappelen, blijf ik lekker binnen en maak een mooi vleesrecept op het fornuis. Maar wat voor recept zal ik gaan maken? Over een paar uur staan mijn kameraden al voor de deur  en ik weet nog niet goed hoe ik ze dit keer ga verrassen, zonder dat ik ze in de tuin moet ontvangen met een duikbril en flippers in de stromende regen en kou. Voor mij moet een vleesgerecht puur en recht toe, recht aan zijn, of er moet iets verrassends in zitten, maar hoe ik het ook probeer ik kan nog even niets bedenken.

Om alvast een beetje in de stemming te komen, zet ik de radio aan. Misschien geeft de muziek me wel inspiratie voor een mooi gerecht.
Maar waarschijnlijk heeft de Misses gisteren weer aan de radio gezeten. Want waar ik verwacht om muziek van Arrow Classic Rock te horen, jengelen de tonen van Gordon me tegemoet!
Over de blues hebben gesproken: als je die nog niet had, dan kreeg je die nu wel. De Gordon Blues, zeg maar.

Cordon bleu | simoneskitchen.nl

Snel wissel ik van zender voordat deze Dude echt depressief wordt en haal opgelucht adem bij de drumsolo van ‘Just a singer in a rock and roll band’ van the Moody Blues.

Gruwelijk goed nummer, maar wel wat gedateerd. Zou eigenlijk in een nieuw jasje gegoten moeten worden. Maar goed, ik heb belangrijker dingen aan mijn hoofd; vlees voor mijn vrienden vanavond.

En dan schiet het me te binnen: Gordon, Blues, een klassieke hit van de Moody Blues…. Cordon Bleu!!
Een klassiek gerecht dat tot op de dag van vandaag nog steeds een dikke hit is!

Het gerecht leent zijn naam aan een winnend recept  van de beroemde gelijknamige kookschool die met deze verrassende combinatie een belangrijke kookwedstrijd hebben gewonnen. Het heeft dus niets te maken met ‘bleu’ als in: ‘verlegen’ of ‘bedeesd’, want er is niets bedeesds aan deze stoere held van iedere maaltijd.

Een goede cordon bleu begint bij het vlees dat je gebruikt. Neem voor de ideale cordon bleu de schnitzel of filetlapjes van kalf, varken of rund. Op de website vlees.nl kun je veel nuttige informatie terug vinden over de verschillen tussen schnitzels en filets van de verschillende beestjes. En ja trouwe lezers, ik ben fan van de adviezen die ik op deze site terug kan vinden over de beste bereiding van allerlei soorten vlees. Het mag gezegd worden. Ik kies voor mijn cordon bleu meestal voor een mooi stukje varkensfilet.

De traditionele cordon bleu is de schnitzel met een hart van gekookte ham en een flinke plak Emmenthaler.

Op zichzelf al een onwijs lekker en stoer recept. En toch wil ik de ‘cordon bleu’ die ik mijn vrienden voorzet nog net even wat verrassender en stoerder maken.
Daarom besmeer ik de kaas met een lekkere, pittige mosterd en doe er voor een extra bite nog wat plakjes chorizo tussen. Uiteraard paneer ik mijn cordon bleu voor een extra ‘crunch’. Sterker nog: ik gebruik cornflakes om te paneren, zodat het korstje éxtra knapperig wordt. En zo heb je met een paar eenvoudige aanpassingen de hot cordon blues; een pittige cordon bleu die je optimaal beleeft met wat goede blues muziek op de achtergrond en een stevig glas bier naast je bord. Om het gerecht extra stoer te maken serveer ik er wat gekookte en pikant gekruide oerwortelen bij. Laat de vrienden maar komen, want dit wordt weer onbeschoft genieten aan de keukentafel.

Cordon bleu | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Cordon Bleu met mosterd en chorizo

De klassieker van Cordon Bleu met een pikante mosterd en wat plakjes chorizo voor een extra verrassing
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 4 lapjes varkensfilet van ongeveer 150 gr per stuk
 • 8 plakken belegen kaas
 • 4 plakken gekookte ham
 • 12 plakjes chorizo
 • 2 el pikante mosterd
 • 2 eieren
 • 30 gr panko Japans Paneermeel
 • 20 gr cornflakes geplet
 • 30 gr bloem

Instructies

 • Snij de filetlapjes overdwars in tot 4/5 diep ( noemen ze vlinderen) en klap de, nu dunne filetlapjes open
 • Smeer op 1 plak kaas een fikse laag mosterd en leg hier de tweede plak kaas op. Op de plakken kaas verdeel je 3 plakjes chorizo en dit pakketje verpak je met een plak gekookte ham
 • Leg het ham kaas pakketje op de opengeklapte varkensfilet en klap de filet dan dicht. Probeer het pakket zo goed mogelijk af te sluiten met de varkensfilet (om te voorkomen dat de kaas er uit gaat druipen tijdens het bakken) en gebruik eventueel een cocktailprikker om het vlees bij elkaar te houden. Doe hetzelfde voor de ander filets.
 • Tijd om een paneerfabriekje op te zetten. Maak een produktielijn in deze volgorde: gevulde filets. bord met bloem, diep bord met geklopt ei, bord met panko cornflakes mengsel en tenslotte een groot bord waarop je de gepaneerde cordons bleu kunt leggen. Haal de filets in dezelfde volgorde door de borden. zodat het vlees lekker gepaneerd is.
 • Verwarm boter in een grote koekenpan en bak de gevulde filets in 8 tot 10 minuten rondom bruin en knapperig
 • Serveer met gekookte e gekruide groenten en smullen maar!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.