Bosbessen yoghurt cake
Deze heerlijke bosbessen yoghurt cake komt uit een tijdschrift van Donna Hay. Ooit maakte ik de beslissing om alle recepten uit dat tijdschrift te maken en dit was mijn allereerste!
Bosbessen yoghurtcake
Het is weer volop bosbessen tijd. En dat is de allerbeste tijd om deze heerlijke bosbessen yoghurt cake te maken. De cake is onderdeel van de Donna Hay Challenge en wat dat precies is kun je hieronder lezen.
De bosbessen yoghurt cake is superlekker. Dus een goed begin van de challenge. Om het te maken heb je uiteraard bosbessen of blauwe bessen nodig. Ik vind de wat kleinere vaak lekkerder dan die hele grote bosbessen, maar beiden zijn natuurlijk prima.
Hoe voorkom je dat de bessen naar beneden zakken?
Dat is een goede vraag. Ik heb het in dit geval dus niet gehad, zoals je aan de foto’s kunt zien. Soms helpt het om de bosbessen voor je ze door de cake doet even door poedersuiker te rollen. Door het laagje blijven ze dan als het ware beter ‘hangen’ in het beslag.
De challenge
Misschien denken jullie wel dat ik niks te doen heb en daarom allerlei wilde plannen bedenk om mezelf bezig te houden… Want waarom zou je anders de volgende challenge bedenken? Omdat het kan? Gewoon omdat het leuk is? Origineel is het niet echt, aangezien we natuurlijk allemaal wel het Julie en Julia fenomeen kennen, maar voor mij is het een ‘first’ en daar gaat het natuurlijk om!
Alle recepten uit een editie van Donna Hay Magazine
Dus… wat heb ik nu weer bedacht? Ik ga van één editie van een magazine van Donna Hay ALLE recepten koken. Deze bosbessen yoghurt cake is nummer één in de rij. In totaal zijn het er – als ik goed geteld heb – 81 en het nummer waar ik voor gekozen heb is nummer 71 van oct/nov 2013. Dat kwam het beste overeen met onze lente waar we nu toch wel naar toe gaan. Om een beetje rekening te kunnen houden met de seizoenen leek me dat wel handig.
Ik heb een lijst gemaakt met alle recepten die in het blad staan en zal hier ook een aparte pagina voor aan maken zodat je in een oogopslag kunt zien waar ik ben in het koken… Phoe…
Toestemming
Ik heb officieel toestemming gevraagd bij Donna Hay of het ook ok is om alle recepten te plaatsen en dat was goed (uiteraard met credits) dus ik ga proberen om van alle recepten een foto te maken en het recept erbij te plaatsen. Of dat 100% lukt weet ik nog niet want het is veeeeeel. Blijkt ook nog eens dat in dit nummer toevallig 8 recepten staan met een hele kip dus dat wordt nog lachen. Ben ik straks geroosterde kip expert. O en heel veel erg lekkere broodpudding! Ook heel naar… 😉 Maar gelukkig ook heel veel gezonde recepten. Daar had ik het nummer ook een beetje op uitgekozen.
Dus hier komt het eerste recept. De bosbessen yoghurt cake! Om de bosbessen yoghurt cake te maken is niet heel ingewikkeld. En – mits je goed checkt of de cake gaar is – kan eigenlijk niet mislukken. Ik heb sinds die eerste keer deze cake al een aantal keer gemaakt en altijd een succes. Het grappige is dat de bessen de ene keer wel zinken en de andere keer niet. Ik rol ze altijd door poedersuiker dus het is een beetje een raadsel hoe het precies komt.
Maar waar je de bessen ook terugvindt; de cake is altijd lekker!
Bosbessen yoghurt cake
Benodigdheden
Ingrediënten
- 150 gr boter gesmolten
- 220 gr suiker
- 2 eieren
- 140 gr Griekse yoghurt
- 1 el citroenschil fijn geraspte
- 1 tl vanille extract
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr verse blauwe bessen plus extra om te serveren
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C. Doe de boter, suiker, eieren, yoghurt, citroenschil en vanille in een kom en mix dit om te combineren.
- Voeg het bakmeel toe en mix alles goed. Schep de blauwe bessen erdoorheen en giet het beslag in een cakevorm van 22 x 8 cm x 7 cm waar je bakpapier in hebt gelegd. Strijk de bovenkant glad met een spatel en bak de cake voor ongeveer een uur of tot het goed gaar is. Dit test je door met een houten prikker in het midden van je cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
- Laat je cake eerst tien minuten in de vorm afkoelen voor je hem omkeert om op een cakerek volledig af te koelen.
- bestrooi voor serveren met poedersuiker en wat van je extra bosbessen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi!
Voor de derde keer deze cake gemaakt. Ook nog maar net begonnen met bakken, dus gaat nog niet geheel vlekkeloos haha.
Maargoed de eerste cake was best goed gelukt. Had hem in een taartvorm gedaan. De blueberrys had ik zelf geplukt maar wel ingevroren. Deze in de taart gedaan en waren redelijk naar de bodem gezakt. Ook kwam ik er toen ik hem in de oven wilde doen erachter dat ik gewone bloem had gebruikt dus snel bakpoeder erdoor gestrooid. Resultaat viel niet tegen en was heerlijk.
Nu verkoop ik hem in een café waar ik werk en had ik bevroren blueberries gebruikt. Grotendeels naar bodem gezakt maar best Lekker, niet zo lekker als de eerste keer dus gister weer gemaakt en weer met bakpoeder en gewone bloem. Best een dikke faal helaas… blueberrys allemaal naar onder gezakt en ziet er meer uit als een cake met paarse vlekjes aan de onderkant hier en daar…
Oké lang verhaal! Mijn vraag is: hoe kan ik ervoor zorgen dat de blueberries niet naar de bodem zinken? Heb het wel in een taartvorm gedaan. Misschien een te dunne laag?
He Didi! Balen dat de bessen naar de bodem zakken. Wat soms kan helpen is om ze even door het meel te rollen voor je ze door het beslag doet. Maar over het algemeen gaat het bij mij eigenlijk wel goed. Ik gebruik het liefst verse bessen, dat is denk ik ook wel een verschil. En in een taartvorm heb je inderdaad denk ik te weinig beslag of een te dunne laag. Met een cakevorm zal het beter gaan. Succes!
Ik heb al zoveel recepten van je gemaakt er staan nu weer twee blueberry cake’s in de oven dankjewel voor de fijne recepten .?
Pingback: Yoghurt cake met blauwe bessen
Ik heb de cake gemaakt. Hij is echt heerlijk! Heb wel wat aanpassingen gedaan aan recept, 175 g suiker (ik hou niet van mierzoet) en 200 g zelf. bakmeel. Verder volgens recept.
Heerlijke cake! Ik heb deze gebakken voor mijn collega’s en kreeg alleen maar complimenten 🙂
Ah super! Ja hij blijft lekker!
Net gebakken! Ziet er perfect uit! Nu even wachten tot ‘ie is afgekoeld 😀
Ook hevige fan van Donna Hay ?
Hier is ze elke week te zien op Njam TV een Belgische tvzender. Haar tijdschriften zijn echter zeer moeilijk te krijgen hier ?. Daarom heb ik haar boeken gekocht ? Leuke cake en nog gezond ook.
De tijdschriften zijn hier ook lastig te vinden Carine. Ik heb een tijdje een abonnement gehad maar dat was nogal prijzig uit Australië dus nu heb ik hem via mijn iPad. 🙂
Pingback: Blueberry yogurt cake | Northern Berries
Hey Simone, ik heb alle instructies gevolgd (op de citroenrasp na). Maar m’n cake was nog best plat, en totaal niet gaar van binnen. (70 min op 160 graden)
Wat zou dat kunnen zijn?
He Vik,
O dat is vreemd ja. Er zijn al meer mensen die de cake hebben gemaakt volgens dit recept en ik heb het zelf ook al meerdere malen gemaakt. Nooit een probleem. Heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt of misschien per ongeluk gewone bloem? Is maar een gokje hoor. Aan de citroenrasp heeft het in ieder geval zeker niet gelegen.
Super leuke challenge! Eerste recept staat nu al op mijn to-do. Succes!
Leuk Bianca! Ben benieuwd wat je ervan vind!
Wat een leuk idee!!!!! Ik ga je volgen!
Dank je wel Irene!
Wat een gave challenge zeg!! Maar wel veeel…. maar dat maakt het natuurlijk ook een challenge. Succes!
Dank je wel!
Wat een leuke challenge! De bosbessen yoghurt cake ziet er heerlijk uit!
Ja en dat was ie ook hoor Nicky. Echt een aanrader!
Wat een superleuk idee, en wát een werk!!!
Leuk ook dat DH toestemming heeft gegeven voor publicatie van de recepten! enne… als je hulp nodig hebt bij het opeten van de kip…. 😉
Haha… Ja wat een enorm aantal kippen he. Normaal kies je er dan natuurlijk eentje uit en maak je niet het hele artikel maar ach, ze zien er allemaal lekker uit dus in die zin zal het geen straf zijn… 😉
Dit ziet er echt hemels uit… Jummie!
Dank je wel!
Van challenge naar challenge, knap hoor! Hele leuke uitdaging en ik ga ook deze weer van je volgen. Succes! En wat een prachtige foto’s weer!
Dank je wel Diede! Ja niet echt een budget challenge deze.. 😉
Wat een leuke challenge…een echte uitdaging als ik het zo lees! Van het eerste recept loopt me het water al in de mond, dus ben heel benieuwd naar de rest, maar Donna Hay recepten kennende komt dat wel goed 😉
Ja dat zal vast het probleem niet zijn nee.. 😉
Oh, it looks absolutely divine!
Cheers,
Rosa
Thanks so much Rosa!
Wat een leuk idee. Ik ben dol op haar recepten. Ben heel benieuwd!
Dank je wel Nicole
Dag simone,
leuk idee, want zo maak je ook eens iets wat je normaal niet zou uitkiezen
net zoals de groentetas, dan krijg je ook produkten die je normaal niet zou kopen.
Ben benieuwd, groet
mien
Ja precies! Er staan merendeel wel heel veel lekkere recepten in maar ik kook zelden tot nooit meer als één recept uit een tijdschrift dus om nu alles te doen is wel spannend!
Ooh Simone, waar begin je aan? Respect hoor. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.
Ja beetje gek he.. 😉
Wat een leuke (maar ook pittige) challenge Simone! Ik ga je zeker op de voet volgen, I love Donna Hay! Al heb ik nog nooit een tijdschrift van haar in mijn handen gehad (kookboek wel natuurlijk) Succes, veel kookplezier en eet smakelijk!
O je moet echt ook eens kijken of je het tijdschrift ergens kunt vinden Brenda! Is echt een aanrader… En dank je wel!
Ooh, wat ontzettend leuk! 🙂 En wat veel…. 😉
Haha, geroosterde kip expert! Ik ben heel benieuwd! Leuk!
Ja veel he, maar ja het voordeel is natuurlijk dat Donna lekkere recepten heeft dus wat dat betreft zit ik alvast goed!