whole30 week1

De eerste week zit erop. Ik heb een dagboekje bijgehouden van hoe ik me voel, wat we ongeveer hebben gegeten en de uitdagingen die er zoal waren deze week.

Dag #1

De eerste dag is natuurlijk altijd het makkelijkste. Je zit nog vol met motivatie en energie om te beginnen. Of althans dat was zeker hoe ik me voelde op de eerste dag. Ik had er zin in en ik ben ook wel even klaar met al dat junkfood en gevreet van de laatste tijd. Ik voelde me niet lekker in mijn vel zitten dus het begin van een whole30 is dan ook het begin van het ‘beter voelen’. Ik was goed voorbereid: ik had zondag al de boodschappen gedaan voor de week. Of althans voor de helft van de week, want met zoveel groente kun je niet alles in een keer kopen. Dan ligt het maar te verpieteren en dat is niet de bedoeling. We begonnen de dag met een eieromelet met spinazie, paprika en avocado. Daar hadden we meer dan genoeg aan tot de lunch. Als lunch hadden we een lekkere eiersalade met slaschuitjes… En diner was dudefood! Whole30 approved dudefood dan wel.

Eiersalade voor de lunch
Eiersalade voor de lunch

Dag #2:

We hadden een dagje vrij vandaag dus we begonnen langzaam met een ontbijtje op bed. Redelijk hetzelfde ontbijt als van dag 1, alleen in plaats van paprika zat er courgette in het ei en was het meer een beetje shakshuka achtig ipv omelet. Lekker, dat wel. Ik voelde me goed, ondanks de verkoudheid die ik had opgelopen. Lunch was een kipsalade met venkel en diner geroosterde aardappeltjes met kip en koolsla. Lekker!

20160809-IMG_3952

Ondanks het feit dat het misschien een beetje maf is op dag 2 hadden we allebei het gevoel dat onze broeken wat losser zaten als voorheen. Waarschijnlijk vochtverlies. Dat is bijna standaard als je net begint. Maar ik hou ervan. Het geeft je toch net even het idee dat je lekker bezig bent… En je ziet er minder minder plofferig uit. Dus al met al een goede dag; geen hoofdpijn, geen dipjes of iets anders.

Dag #3

Ik had redelijk geslapen en gezien het feit dat ik eigenlijk sinds het ongeluk al slecht slaap is dat echt heerlijk. Ik werd fris en fruitig wakker. Het enige vervelende was natuurlijk wel dat ik die nacht maar liefst drie keer naar het toilet moest. Hoe zo vocht afdrijving…. Pffft. Hoort erbij maar wel irritant.

20160810-IMG_3962

We hadden ontbijt met overgebleven salade van de lunch van gisteren gecombineerd met scrambled eggs. Ik vond het wel ok, maar Tom vond het niks. Het vulde in ieder geval wel maar ja het had beter gekund. Die combinatie van koude salade met warm ei was niet helemaal je van het. Lunch was tonijnsalade in slaschuitjes. Altijd goed. Eten we trouwens ook vaak als we geen whole30 aan het doen zijn. Diner was een runderstoofschotel met pompoen. Het was toch een koude en druilerige dag dus perfect voor een stoofschotel!

’s Middags gebeurde er iets mafs; zowel Tom als ik kregen ineens schoonmaak kriebels en daar hebben we nu echt nooit last van! Hahaha… Tom haalde de hele schuur overhoop en ik begon in de tuin met onkruid plukken. Geen idee of dat whole30 gerelateerd was maar het was opvallend. Dat dan weer wel. Tom meldde nog dat hij veel meer energie had en geen middag dip. Ik voelde me ongeveer hetzelfde.

Dag #4

Vandaag was een beetje een lastige dag. Ik had én een Ikea persevenement voor de lunch en ik had mijn vader’s verjaardag in de avond. Ik heb het overleefd maar het ging niet helemaal van een leien dakje. Ten eerste was daar de lunch die in theorie goed klonk: drie soorten salades, een burger met pulled salmon (verwijder de burger dacht ik). Een van de salades had mais en kikkererwten, de ander had aardappeltjes met doperwten en een dille saus en de laatste was een bietjes salade. Dat is de enige waar ik van gegeten heb plus wat aardappeltjes weggepikt uit de schaal.

Ikea perslunch
Ikea perslunch

De zalm nam ik een klein hapje van maar dat was zo zoet, daar zit zeker suiker in dus die heb ik netjes laten staan. Verder maar bij water en thee gehouden en toen ik thuis kwam een snelle tonijnsalade in elkaar gezet. ’s Avonds dus uit eten met mijn zussen en ouders. Mijn vader werd 82 en wilde graag naar een wokrestaurant aan de overkant van het tehuis waar ze zitten. De vorige keer dat we daar waren deed ik ook een whole30! Believe it or not… En dat was in mei 2015. Niet mijn favoriete restaurant dus. In theorie kunnen ze op die tepan yaki platen best wel dingen maken die ik mag eten, maar de kwaliteit is gewoon slecht. Ik heb een stukje zalm op en garnalen (beiden zwaar doorgekookt) en champignons en courgette erbij. Toetje vers fruit. Niet echt een perfecte dag maar ik ben trots op mijzelf dat ik het toch enigszins zonder al teveel kleerscheuren heb overleefd.

20160811-IMG_3989

Dag #5

Ik had wat moeite met wakker worden vandaag. Dat zou maar zou wat te maken kunnen hebben met het feit dat de wekker ging om 5.15 aangezien Tom markt had. Kan ook met de whole30 te maken hebben maar dat betwijfel ik dan weer. Anyway, een douche doet wonderen, zoals altijd. Ik had om 9 uur die dag een fitness test in de sportschool waar ik al over heb verteld bij de fit challenge zaterdag dus dat slaat ik verder even over. De lunch had ik al klaargemaakt aangezien Tom natuurlijk mee moest nemen dus dat was makkelijk. Diner was een beetje maf aangezien ik de varkenskarbonades had ingesmeerd met zout van Brun & Renard (aanrader overigens!) maar ik had gekozen voor het zongedroogd zeezout met vulkanische kool. Dat is dus pikzwart en de karbonades zagen er niet uit. Ik had er gebakken aardappeltjes bij maar door de consternatie vergat ik de groente. hahaha.. De smaak bleek gelukkig prima te zijn maar echt aantrekkelijk is het niet met dat zwart erop. Ik denk dat ik dat op een andere manier moet gebruiken!

Dag #6

Weekend! Enne… een beetje spierpijn van de fittest. Hoe erg is dat eigenlijk. Dat wordt nog wat dinsdag na de eerste echte training! Maar dat is prima. Ik kan een beetje spierpijn wel aan. Beter dan spieren die het niet doen nietwaar?

Weer heerlijk geslapen en vroeg op aangezien zaterdag natuurlijk weer een marktdag is. Snel ontbijt gemaakt van scrambled eggs met spinazie en courgette. Niet erg interessant maar smakelijk en het vulde dus beter iets als niets. Ik ga volgende week eens serieus met die ontbijtjes aan de gang want de ei heb ik nu wel weer gezien. Ik heb al wat dingetjes opgezocht dus komt goed!

Lunch had ik alweer de dag van tevoren gemaakt ivm meenemen voor Tom en was een fijne broccolisalade met kalkoen. (voor het geval je het je afvraagt; het was de kalkoen die we voor mijn boek hebben geschoten in april. Die lag in de vriezer in stukken.. :)) Ik vulde het aan met een fruitbordje met banaan, blauwe bessen, frambozen, hazelnoten en een beetje amandelboter.

Diner: pulled pork met geroosterde zoete aardappel en een groene salade…. Nu wilden jullie allemaal zeker wel een whole30 doen of niet? 🙂

Dag #7

Weer een vroege dag, aangezien Tom weer naar de markt moest en dat werd dus weer een snelle omelet met paprika en courgette en een beetje kip. Mijn lunch mislukte geheel. Ik had bedacht dat ik een salade ging maken van pulled pork, appel en bietenblad, maar gadver. Dat was dus niet te kanen… 🙁 Jammer maar helaas. Ik heb er wel nog wat van gegeten en daarna als alternatief maar een fruitsalade met nog wat noten gemaakt. Ik had even geen zin om weer een andere creatie te maken. Tja, shit happens. Je ziet mijn recepten mislukken ook wel eens. haha..

Avondeten was zalm met geroosterde bloemkool en hazelnootjes. Yum! Al met al zijn we de eerste week goed doorgekomen zonder kleerscheuren. Dus ik zeg lekker bezig!

Op naar de tweede week!

Delen is fijn!