Chana chat is een heerlijke salade uit de Indiase keuken. Niet ingewikkeld om te maken en met alle smaken die de Indiase keuken zo bijzonder maken.

Heerlijke Indiase chana chat salade
Salade met Indische smaken

Chana chat

Ik ben gek op de Aziatische keuken. Ik vind de smaken heerlijk, het pittige van een Thaise salade, de diepe geuren en smaken van een Indische salade, curries, specerijen.. Of het nou uit Vietnam, India, Maleisie, Thailand, of waar dan ook in Azie vandaan komt; ik vind het bijna allemaal lekker. Toen Pauline van Pauline’s keuken me dan ook wees op het feit dat er een foodblog event gehost door Robin van Aziatische Ingredienten gaande is voor deze maand met als thema ‘ Aziatische salade’ moest ik natuurlijk wel meedoen. het toeval wil dat ik voor een guestblog post by Kay van Kayotic Kitchen deze salade had gemaakt dus dat kwam natuurlijk wel heel goed uit om die dan ook voor het event te gebruiken.

Indiase salade
Kikkererwten, yogurt, garam masala

Indiase keuken

Het betreft hier een salade uit India (ik weet nou nooit of dat dan een Indische salade is of een Indiase salade!) en een van de belangrijkste ingredienten om te gebruiken is een specerijenmix die bekend staat onder de naam garam masala. Nou heb ik niet zo lang geleden een Indiase curry gemaakt uit het boek van Anjum Anand en door het gebruik van oude specerijen viel dat zo ontzettend tegen, dat ik me had voorgenomen om daar niet weer in te trappen. Ik maakte overigens wel een heerlijke gegrilde courgette carpaccio van Anjum! Aanrader!

Verse specerijen

Veel van de specerijen die je in de supermarkt koopt zijn al gemalen en staan er al maanden in de schappen waardoor ze alle kracht al hebben verloren tegen de tijd dat je ze zelf mee naar huis neemt. Daar staan ze dan ook vaak nog wel even en voor je er erg in hebt gooi je smakeloze rommel in je eten. Ik had recentelijk allemaal hele specerijen gekocht op de zwarte markt in Beverwijk dus ik heb hiervoor tevens mijn eigen garam masala gemaakt. Makkelijker dan je denkt ook! Het recept staat onderaan of check het volledige recept hier.

En dan deze salade; superlekker. Het is vegetarisch en zelfs Tom vond hem heerlijk. Als echte vleeseter wil dat wel wat zeggen want meestal is hij niet zo blij als ik weer eens een vegetarische maaltijd op tafel tover. Maar hierover dus niks dan lof. De salade is redelijk spicy dus hou daar rekening mee als je er niet tegen kunt. De yogurt, komkommer en tomaat zorgen voor de nodige verkoeling.

Chana chat of chana chaat salade
20110823 MG 0667

Chana Chaat

4 van 2 stemmen
GangMaaltijdsalade
KeukenIndische keuken

Heerlijke salade uit de Indiase keuken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 sjalotje gehalveerd en in plakjes
  • 2 cm verse gember geraspt
  • 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en gesnipperd
  • 2 el hazelnootolie
  • 300 gr kikkerwten (blik of van gedroogd)
  • 1/2 tl milde chili poeder
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 komkommer deseeded and in blokjes
  • 100 gr kerstomaatjes in vieren
  • vers citroensap
  • 1 bosje verse koriander grof gehakt en extra om te serveren
  • 4 el griekse yoghurt
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • 2 grote papadums met je handen fijngeknepen

Garam Masala

  • 2 el komijn zaad
  • 1 tl zwarte pepper korrels
  • 1 kaneel stokje
  • 1 tl vers gemalen nootmuskaat
  • 10 groene kardamom peulen zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
  • 2 tl kruidnagels
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad

Garam Masala

  • Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte pepper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
  • Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen.  Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.

Chana Chaat

  • Bak de uien, gember en chili peper in de olie voor 5 minuten of tot de ui zacht begint te worden. Voeg de kikkererwten toe en bak die mee voor een extra 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de chili poeder en de garam masala toe en kook dit mee voor een extra 2 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen. Proef en voeg zout en/of peper toe indien nodig.
  • Doe de komkommer, tomaatjes, citroensap (naar smaak) in een mengkom met de gehakte koriander. Roer door elkaar, proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Verdeel dit mengsel over 4 borden en leg hierop het kikkererwten mengsel, de yoghurt, graanappelzaadjes en de pappadum kruimels.
  • Doe er nog wat verse koriander overheen en serveer voordat de pappadums zacht worden

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 238kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 10g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 1mg | Natrium: 20mg | Kalium: 492mg | Vezels: 8g | Suiker: 10g | Vitamine A: 433IU | Vitamine C: 28mg | Calcium: 87mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ik heb de ongebakken pappadums gekocht die je zelf nog moet afbakken. Superlekker en hartstikke makkelijk. Dat is aan te raden boven het kopen van kant en klare pappadums, maar dat kan natuurlijk ook.

Mix voor garam masala
De specerijen voor de garam masala
Garam masala
Garam masala

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.