Deze feestelijke champagnetaart is perfect voor oud- en nieuw maar ook erg leuk voor een andere feestelijke gelegenheid!

champagnetaart

Champagnetaart

Op de laatste dag van het jaar leek het me het uitgelezen moment om jullie te trakteren op een prachtige champagnetaart. Want ja, je kunt veel meer doen met champagne dan het alleen opdrinken. Zo maakte ik al een champagne margarita en vandaag heb ik dan het recept voor een geweldige champagnetaart. Je kunt deze natuurlijk vandaag nog even in elkaar knutselen om het als feestklapper te serveren aan het eind van de dag, maar je kunt het ook prima gebruiken om de restanten champagne morgen op te maken.

Champagnetaart

Een nieuw begin

Toen 2021 ten einde liep dacht ik nog dat we echt een nieuw begin gingen maken. Zonder dat stomme virus en zonder lockdowns en meer ellende. Als je me toen had verteld dat we aan het eind van het jaar weer in precies dezelfde situatie zouden zitten dan was ik waarschijnlijk in tranen uitgebarsten. Want ja, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ik probeer er gewoon maar niet teveel bij stil te staan want er is toch verdomde weinig wat ik eraan kan doen. We moeten dus zelf maar een feestje maken van de dingen die nog wel kunnen!

champagnetaart

Taart!

Deze champagnetaart is in ieder geval een heel feestelijk begin van die laatste dag van het jaar. Hij is zeker niet licht, maar al die goede voornemens die zijn toch nog niet begonnen dus kun je hem nog net maken voor je die spreekwoordelijke broeksriem weer aan gaat halen. 😉

Rest mij nog om jou heel hard te bedanken voor het bezoeken van mijn website in het afgelopen jaar. Dat deden jullie weer massaal en ik word daar oprecht heel erg blij van. Hopelijk komen jullie ook 2022 weer vaak langs en kunnen we weer lekker samen koken!

Een heel goed uiteinde en op een beter 2022!

champagnetaart

Champagnetaart voor oud en nieuw

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 15 minuten

10 personen

Materiaal

  • 2 x Springvorm met een diameter van 20 centimeter

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 200 gr roomboter ongezouten – kamertemperatuur
  • 400 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren middel
  • 1 el vanille extract
  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl zout
  • 200 ml champagne
  • 200 ml karnemelk

Voor de witte chocolade botercreme

  • 200 gr witte chocolade
  • 350 gr roomboter ongezouten – kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 250 ml champagne
  • Extra/ naar wens: decoratie zoals bijvoorbeeld sprinkles sterretjes of leuke prikkers

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de boter en de suiker samen in de kom van je keukenmachine en klop dit tot het licht en luchtig is. Dit duurt ongeveer een minuut of 5. Schraap eventueel tussendoor even langs de zijkanten van je kom. Met een handmixer kan dit ook.
  • Doe nu een voor een de eieren erbij en klop elke keer weer even door. Voeg het vanille extract erbij en klop het geheel tot mooi luchtig.
  • Zet de machine op de laagste stand en voeg nu beetje voor beetje het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en het zout toe.
  • Als laatste voeg je de champagne en de karnemelk toe in gedeeltes. Klop het vervolgens niet langer dan nodig is. Als het gemengd is zet je de machine uit.
  • Vet nu je springvorm(en) in en bedek de bodem met bakpapier. Het is het handigste als je twee vormen hebt, maar heb je er een dan bak je het in twee gedeeltes.
  • Verdeel het beslag over de twee vormen en bak het in ongeveer 45 minuten gaar. Check het voor de zekerheid met een houten prikker in het midden van de cake(s). Die moet er schoon uitkomen. Haal uit de oven en laat de cake volledig afkoelen.
  • Doe nu de champagne voor de botercreme in een steelpan en laat dit inkoken tot je ongeveer 2-3 eetlepels vloeistof over hebt.
  • Om je botercreme te maken smelt je eerst de witte chocola au bain-marie. Laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop nu de boter met de poedersuiker en het vanilleextract tot een luchtige witte botercreme. Hier heb je wel een minuut of 10 voor nodig.
  • Voeg nu de afgekoelde witte chocola erdoorheen. Is het geheel nog te dun dan kun je het nog even laten koelen in de koelkast tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
  • Neem nu de twee taarthelften en verdeel een gedeelte van de botercreme over de bovenkant. Leg de andere taarthelft hierop en je smeert nu de hele taart af met de rest van de botercreme. Versier de taart naar wens met allerlei leuke sprinkles, feestelijke prikkertjes of wat je nog meer in huis hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 879kcal | Koolhydraten: 89g | Eiwit: 8g | Vet: 54g | Verzadigd vet: 33g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Transvet: 2g | Cholesterol: 174mg | Natrium: 813mg | Kalium: 193mg | Vezels: 1g | Suiker: 63g | Vitamine A: 1485IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 93mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
champagnetaart

Bewaar dit recept voor later!

champagnetaart

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.