Bruschetta is een van mijn favoriete snacks. Het is zo veelzijdig en qua topping kun je alle kanten op!

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Op de site vind je al de nodige recepten met bruschetta en met goede reden want dit lekkere boterhammetje is zo makkelijk om te maken en omdat je met de toppings zo goed kunt variëren is het een gegarandeerde hit bij iedereen. Deze bruschetta met tomaat maakte ik met een een topping van tapenade, ham en kaas en geroosterde tomaatjes. Zo lekker!

Maar zelfs de bruschetta met tomaat kun je op verschillende manieren maken. Ik geef je hier een paar opties zodat je meteen aan de gang kunt en kunt variëren met jouw topping van keuze.

Bruschetta met tomaat

De basic bruschetta

Om te beginnen de bruschetta die ik wellicht het meest maak (en waar dan weer geen recept van op de site staat, maar bij deze dan) een bruschetta met tomaat en basilicum. Desgewenst aangevuld met mozzarella of burrata. Voor deze versie neem je lekkere tomaten (dat is essentieel) en die snij je in kleine stukjes. Wil je minder vocht dan haal je de binnenkant met de zaadjes er eerst uit voor je de tomaat snijdt. Ik hou hem altijd intact maar doe hier wat jij lekker vindt. Snij wat basilicum fijn en meng dit met de tomaten. Meng de tomaten met een goede extra virgin olijfolie en wat peper en zout.

Vervolgens rooster ik sneetjes zuurdesem brood. Die wrijf ik daarna even in met een teentje knoflook en beleg met de tomaten. Hierop komt dan een goede balsamico en eventueel nog mozzarella dus. Maar zonder de kaas is het ook al een heerlijk bruschetta.

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met geroosterde tomaat

Voor de versie die je hier op de foto’s ziet gebruikte ik een tapenade die ik kant en klaar heb gekocht. Daarop kwam een lekker pittige kaas. Die heb ik gesmolten in de oven. Dat heeft maar heel kort nodig. Daarop een goede rauwe ham en dan getopt met geroosterde tomaatjes en – optioneel – wat cress.

Wat is bruschetta?

Goeie vraag; Bruschetta is van oorsprong een Italiaans geroosterd broodje wat over het algemeen wordt belegd met tomaat, basilicum, knoflook en olijfolie.

Welk brood moet ik gebruiken voor bruschetta?

In principe is elk brood geschikt maar het lekkerste vind ik het persoonlijk met zuurdesem brood. Stokbrood kan uiteraard ook maar het is fijn als de sneetjes niet al te klein zijn. Anders valt het beleg er nogal snel af.

Waarom moet ik mijn geroosterde brood bestrijken met knoflook?

Door een doorgesneden teentje knoflook over een warme boterham te halen krijgt het een subtiele knoflooksmaak. Probeer het maar eens! Echt heerlijk!

Wat is het verschil tussen een crostini en een bruschetta?

Een crostini is kleiner dan een bruschetta. Een crostini is dus bijvoorbeeld gemaakt van plakjes stokbrood. Een crostini wordt van tevoren geroosterd aan beide kanten. Een bruschetta wordt eerst ingesmeerd met olie en daarna geroosterd.

Wil je wat anders dan bruschetta met tomaat? Check ook deze recepten voor bruschetta!

Bruschetta met tomaat

Bruschetta

5 van 1 stem
GangTussengerecht, Voorgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 sneetjes zuurdesem
  • 3 el extra virgin olijfolie
  • 1 teen knoflook doorgesneden
  • 150 gr tapenade
  • 4 plakjes pittige kaas
  • 4 plakken rauwe ham
  • 2 takken kerstomaatjes
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olie, peper en zout en rooster in de oven tot de tomaatjes open knappen. Ongeveer 15 minuten.
  • Bestrijk de vier sneetjes brood met 1 eetlepel van de olijfolie. Dit gaat het makkelijkste met een kwastje. Rooster het brood in de oven, broodrooster of in de pan.
  • Strijk met de doorgesneden kant van een stuk knoflook over het brood. Beleg de bruschetta nu met de tapenade en daarna de plakjes kaas. Zet even kort in de oven om de kaas te smelten.
  • Haal uit de oven en verdeel de rauwe ham erover. Eindig met de geroosterde tomaatjes (uiteraard zonder takjes) en eventueel wat cress. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en serveer.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 248kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 8g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 1g | Cholesterol: 35mg | Natrium: 235mg | Kalium: 102mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 406IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 207mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.