Cakerolletjes met frambozen en witte chocoladeroom DH#28

Zwitserse rol met witte chocoladeroom en frambozen | simoneskitchen.nl

Gevalletje ‘ziet er beter uit dan het smaakt’

Het begon allemaal best wel veelbelovend. De cakerol kwam niet helemaal ongeschonden uit de oven maar een klein scheurtje was niet zo erg dus dat konden we wel fixen tijdens het vullen leek ons zo (ons is Charlotte en ik, we hadden weer eens een kooksessie samen) dus so far so good. Echter bij het maken van de vulling voor deze rol ging het niet helemaal volgens de regelen der kunst.

Achteraf gezien bleek dat de witte chocola die ik nog in de kast had liggen over datum was. Ik had het moeten weten want ik heb een vergelijkbaar probleem ooit gehad met donkere chocola. Dus even voor jullie: als je chocola hebt die over de datum is, gebruik die dan niet om au bain marie te smelten en dan te mengen met iets anders. Ergens in het proces gaat het dan flink fout. In dit geval wilde de chocola gewoon niet smelten. En toen het uiteindelijk gesmolten was…splitste de hele boel.

Zwitserse rol met witte chocoladeroom en frambozen | simoneskitchen.nl

Met voorzichtig opnieuw verwarmen ging de schift er wel weer af maar was het mengsel inmiddels veel te dun geworden. Als noodgreep heb ik toen vervolgens de witte chocolade room gemengd met mascarpone en daar de rol mee ingesmeerd. Het was zeker niet vies maar ook niet meteen iets bijzonders. Gewoon lekker zeg maar. Nu is de vraag natuurlijk of het met de juiste room dan wel lekker was geweest, maar dat zullen we nooit weten.

Want ik ga dit niet nog een keer maken. Teveel werk voor middelmatig resultaat. Maar als jullie het een keer willen proberen dan hoor ik graag hoe het ging en wat het resultaat is!

Net even terugkijkend naar de foto in het Donna Hay magazine zie ik dat ze stiekem de frambozen door midden hebben gesneden voor het in te rollen. Dat staat niet in het recept ….. ooooo, oops momentje… Zie nu dat het wel bij de ingrediënten staat. Sjee, kom ik ook lekker op tijd achter. 😉

Kortom: het kan eigenlijk alleen maar beter gaan dan onze poging…

Voor een overzicht van alle gemaakte recepten kijk je hier en voor een idee wat er nog gedaan moet worden check je de Donna Hay Challenge pagina (alle al gemaakte recepten zijn gelinkt met het recept)

Zwitserse rol met witte chocolade room en frambozen

Ingredients:

  • 75 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 60 gr amandelmeel
  • 4 eieren
  • 110 gr hele fijne suiker
  • 50 gr ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 el fijne suiker, extra
  • 80 gr frambozen, doormidden gesneden

Witte chocoladeroom:

  • 250 ml slagroom
  • 90 gr witte chocola, gehakt
Verder nodig:
  • Bakplaat van 36 x 24cm
  • paletmes
  • Kitchenaid of vergelijkbaar
 

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een bakplaat in van 36 x 24 cm en bekleed met bakpapier
  2. Zeef de bloem, bakpoeder en amandelmeel drie keer en zet apart. Doe de eieren en de suiker in een mixer en klop op hoge snelheid 12-15 minuten of tot bleek, dik en drie keer zoveel geworden. Zeef de helft van het bloemmengsel eroverheen en vouw het voorzichtig in met een metalen lepel. Herhaal met de rest van de bloem.
  3. Voeg de boter toe en vouw dit weer tot het gemengd is. Giet het mengsel op je bakplaat en spreid het voorzichtig uit met een paletmes. Bak voor 8-9 minuten of tot net gebakken.
  4. Terwijl je biscuitdeeg aan het bakken is neem je een groot stuk bakpapier en bestrooi dit met een dun laagje suiker. Draai je gebakken cake om boven dat papier.
  5. Verwijder het bakpapier aan de bovenkant van je cake. Met behulp van het gesuikerde papier rol je de cake op vanaf de lange kant. Dek af met een theedoek en laat volledig afkoelen
  6. Om de witte chocoladeroom te maken doe je de helft van de room in een kleine steelpan op medium hoog vuur en dit breng je aan de kook.
  7. Verwijder van het vuur en voeg de stukjes witte chocola toe. Laat staan voor vijf minuten. Roer om het te combineren en zet in de koeling tot het koud is.
  8. Doe de resterende room in een kom en klop tot je zachte pieken hebt. Voeg het afgekoelde mengsel toe en blijf kloppen tot het iets dikker is geworden.
  9. Rol je cake voorzichtig weer uit en besmeer met je witte chocolade mengsel. Bestrooi met de frambozen en rol weer op.
  10. Je kunt het nu in plastic folie strak wikkelen en in de koeling leggen. Voor serveren rol je het uit en verwijder je de uiteindes van de rol.
  11. Snij in plakken
  • Let dus op dat je chocola vers is en niet over datum.
  • Zorg dat je chocola-room mengsel helemaal is afgekoeld voor je het gaat mengen met de slagroom

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *