Een lekker makkelijke Aziatische stijl salade met zalmfilet. Naar wens aan te vullen met andere groentes. Maar maak vooral die cashewdressing erbij!

Aziatische salade met zalm

Aziatische salade met zalm

Deze lekkere Aziatische salade met zalm zag ik voor het eerst bij Buck Naked kitchen. Ik weet niet meer of dat in het kookboek was of op de site, maar ik heb me daarvoor laten inspireren tot deze variatie met gemarineerde zalm. De cashewdressing komt van Buck Naked Kitchen. Volgens mij is ze niet meer actief op haar blog, maar er is nog genoeg lekkers te vinden, dus een aanrader om een kijkje te nemen daar. Ik heb haar boek ooit gekocht toen ik een whole30 deed en wel wat extra inspiratie kon gebruiken voor wat nieuwe recepten.

Aziatische salade met zalm

Lekker fris

Charlotte en ik maakten deze heerlijke frisse salade op hetzelfde moment als we de pittige paprikasoep hadden gemaakt. Na het eten van de salade zaten we vol dus je kunt dit echt wel gebruiken als een hoofdgerecht. Niet iedereen vind een salade een hoofdmaaltijd, maar ik ben er dol op. Toen Tom en ik nog samenwoonden was dat vaak wel een puntje van discussie. Voor Tom moest een avondmaaltijd warm zijn en ik weet dat dat voor veel mensen geldt, maar ik kan net zo genieten van een lekkere salade zoals deze Aziatische salade met zalm. De Aziatische smaken zitten vooral in de marinade van de zalm en in de cashewdressing.

Cashewdressing

De cashewdressing maak je heel eenvoudig met cashewpasta die je onder andere in de Albert Heijn kunt kopen. Zelf maken is natuurlijk ook een optie. Ook niet heel ingewikkeld want draai cashewnoten lang genoeg en je hebt een ‘boter’ die je in deze dressing kunt gebruiken. Maar persoonlijk heb ik altijd wel een potje of wat staan met amandelpasta, cashewpasta en tahin. Dat zijn denk ik wel de meest gebruikte potjes voor dressings.

Aziatische salade met zalm

Door de Aziatische salade met zalm gaat botersla. Oftewel een ouderwetse krop sla. Heerlijk. Zoveel beter dan die waterige ijsbergsla, maar dat is misschien een persoonlijke voorkeur. Voel je vooral vrij om te variëren met de slasoorten die je hierdoor heen doet. Je kunt het ook nog aanvullen met dingen als komkommer of tomaatjes bijvoorbeeld. Maar met alleen de wortel, sla en courgette vond ik het al een topper.

Als verse kruiden zitten er nu munt en koriander op. Hou je niet van koriander dan kun je dat gerust weglaten of vervangen voor een ander kruid naar wens. Denk eens aan bijvoorbeeld bieslook of peterselie als vervanging. Voor de dressing en de marinade gebruik ik coconut aminos maar je kunt hier ook prima sojasaus voor gebruiken als je dat liever doet.

aziatische salade met zalm

Aziatische salade met zalm

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht, Maaltijdsalade
KeukenAziatisch

Lekker frisse salade met Aziatische vibes en zalmfilet
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur
bereiding 20 minuten
totaal 1 uur 20 minuten

2 personen

Materiaal

Ingrediënten

Marinade

  • 1 tl citroengras geraspt
  • 1/2 rode ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 el gember geraspt
  • 2 el coconut aminos of soja
  • 2 el vissaus
  • 2 el honing
  • 1/2 tl chili flakes

Salade

  • 250 gr zalmfilet
  • 100 gr wortel julienne gesneden
  • 1 courgette julienne
  • 75 gr botersla
  • 1 el koriander gehakt
  • 100 gr cashewnoten geroosterd
  • 1 el munt gehakt

Cashewdressing

  • 75 gr cashewpasta
  • 1 tl knoflook geraspt
  • 1/2 tl gember geraspt
  • 3 el sinaasappelsap vers geperst
  • 2 el coconut aminos
  • 1 el limoensap
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1-2 el water indien nodig
  • zout en peper

  • Maak eerst de marinade door alle ingredienten hiervoor bij elkaar te doen in een hoge maatbeker. Gebruik een staafmixer om dit glad te draaien.
  • Leg de zalmfilet in een platte schaal, giet de marinade eroverheen. Dek af en laat minimaal een uur marineren in de koeling.
  • Maak de cashewdressing door alle ingredienten in een hoge maatbeker te doen. Draai glad met de staafmixer. Als het te dik is kun je wat water toevoegen om het te verdunnen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem een grote saladeschaal en verdeel hier de botersla overheen. Verdeel nu de courgetteslierten, de wortel en de verse kruiden erover.
  • Bak de zalmfilets gaar in wat kokosolie, boter of olijfolie en leg deze op de salade.
  • Maak af met de cashewnoten en serveer met de dressing erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 854kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 45g | Vet: 49g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 11g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 26g | Cholesterol: 69mg | Natrium: 2223mg | Kalium: 1878mg | Vezels: 6g | Suiker: 30g | Vitamine A: 10243IU | Vitamine C: 41mg | Calcium: 129mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.