Simone's Kitchen

Airfryer XL review

Review airfryer XL


Ongetwijfeld is het veel van jullie niet ontgaan dat er in dit huis nog wel eens onenigheid is over wat er gekookt moet worden.

Waar ik graag makkelijke gerechten en snacks uit de frituur wil maken (ik ben per slot van rekening een fan van DudeFood), is mijn vrouw Simone constant bezig met minder vet in gerechten en verantwoord eten. Groot was dus mijn vreugde toen mij werd gevraagd om de Philips Airfryer uit te proberen. Er werden mij immers ‘heerlijke snacks en frietjes met tot maar liefst 80% minder vet’ beloofd. En, als dit echt waar was, betekende dat natuurlijk dat ik nu ook eens een snack kon bakken en dan gelijk een lange neus naar mijn vrouw trekken; ik snackte nu immers een stuk verantwoorder.

airfryer

Gezond of niet gezond: wat voor mij wel super belangrijk is, is dat de smaak wel gegarandeerd goed blijft.
Als het een droge, kleffe en smakeloze hap wordt, gaat bij mij de ‘hete luchtfriteuse’ linea recta de deur weer uit en blijf ik ambachtelijk frituren (desnoods wat minder vaak om mijn vrouw met ‘vetvrees’ tegemoet te komen).

Spannend moment dus, toen de Airfryer XL binnen was gekomen en ik hem uit de doos haalde.

Qua uiterlijk schetst het apparaat een vertrouwd beeld, want het lijkt op een traditionele friteuse, compleet met mandje en al.
Er hoeft alleen geen vet in en als je hem laat opwarmen klinkt hij ook als een hetelucht oven in plaats van zo’n ploppende en spetterende frituur.
Al na een paar minuten begon het apparaat te pingen dat hij op temperatuur was. Blijkbaar was hij net zo ongeduldig als ik, want het belletje leek wel dringend te roepen: ‘Kom op! Frituren moeten we! Maar dan gezond!’

Omdat ik natuurlijk snacks moest maken voor het testen, heb ik het er ook flink van genomen.
Toen mijn vrouw begon over: ‘Ben je nu weer iets aan het frituren?’, zei ik dat ik het apparaat natuurlijk grondig en goed moest testen. En dat het een stuk minder vet, dus verantwoorder was, omdat je met het lucht frituurt.

Als eerste gooide ik een portie bitterballen (voor de oven geschikt) in het apparaat en 10 minuten later, lagen de geurende bitterballen mij toe te lachen op een bordje.

Bij het proeven vielen mij drie dingen op:

 • Geen vette vingers;
 • Geen vette baklucht in mijn kleding of het huis;
 • Een bitterbal met een krokant jasje en gewoon een hele goede smaak!
20150427-MH2A9688

Terwijl mijn vrouw ook een bitterballetje proefde en instemmend knikte over de smaak, zag ik dat zij het receptenboekje dat bij de Airfryer meegeleverd was pakte en ging doorbladeren.

Het maakte mij allemaal niets uit, ik moest snel verder ‘testen’ met de hypermoderne hetelucht frituur.

Ovenbitterballen hadden de test overleefd: nog drie tests om een definitief eindoordeel te kunnen geven over de Airfryer; de frikandel, de gewone diepvrieskroket en natuurlijk de patatjes!

Over de frikandel kan ik kort en bondig zijn: die was helemaal geweldig en misschien vond ik hem wel lekkerder dan de traditioneel gefrituurde frikandel, omdat hij door minder vet ook minder zwaar op de maag lag.

Ik kon niet wachten om als laatste een frietje te bakken in de Airfryer. Heb ik ook niet gedaan en ik heb gelijk wat diepvriesfriet in de machine gegooid. Na een kwartiertje hete lucht gooide ik een mandje met heerlijke knapperige frietjes in een schaal. Ook hier was de smaak weer goed (geef de frietjes ook echt een kwartier de tijd in de hete lucht, anders worden ze misschien toch wat slap).

En ja, ook de patatjes zijn heerlijk als ze uit de Airfryer komen.
Enige kleine minpunt is dat het zout dat je over je patat gooit, niet aan de frietjes blijft hangen omdat ze een stuk minder vet zijn dan uit de gewone frituur.

Persoonlijk vind ik dat de krokante frietjes genoeg smaak van zichzelf hebben en wel met wat minder zout toe kunnen (ikzelf word ook niet slechter van wat minder zout, trouwens), dus ik heb het zout niet echt gemist.

Ik was in ieder geval helemaal blij en had in gedachten al het alleenrecht op dit apparaat in onze keuken verworven, terwijl ik Simone een knapperig frietje liet proeven.
Terwijl ze weer goedkeurend knikte, sprak ze, met het receptenboekje nog in haar hand, de volgende onheilspellende woorden: ‘Lekker zeg! Wist je trouwens dat je ook heel veel andere gezonde dingen in de Airfryer kunt maken?’

Ik werd langzaam koud van binnen toen mijn vrouw vertelde over het grillen van vlees en vis en het bakken van broodjes en zelfs taarten in ‘mijn’ gezonde Airfryer.

‘Laat mij er eens bij. Dan kan ik kijken of ik iets leuks kan maken.’, vervolgens zag ik haar allerhande ingrediënten over het aanrecht schuiven en voor ik het wist stond er een groentetaart te bakken in ‘mijn’ snackmachine.

We hebben met de Airfryer in ieder geval geen onenigheid meer over gezondere snacks, maar helaas nu wel over wie dit mooie apparaat nu mag gebruiken. Gaat waarschijnlijk om de beurt worden. Nog een bijkomend (groot) voordeel van de airfryer is dat hij erg makkelijk schoon te maken is. Ik blijf natuurlijk een vent en huishoudelijke taken beperk ik graag tot een minimum. De lades van de airfryer kun je er zo uithalen en in de vaatwasser stoppen of even snel onder de kraan schoonmaken.

airfryer1

Simone hier nog even; we hebben dus ook een hartig taartje in de Airfryer gemaakt en dat ging fantastisch. Enige nadeel is dat het lastig is om erin te zetten zonder je vingers te branden. Volgende keer haal ik dus eerst de mand eruit voor ik de Airfryer opwarm. (Er zijn allerlei handige accessoires te koop voor de Airfryer die je kunt gebruiken, zodat je zeker je vingers niet brandt!)

Het ging wel razend snel. Dus in plaats van de gebruikelijke tijd kostte het bakken van de hartige taart in de Airfryer slechts 13 minuten. Ook het opwarmen van de Airfryer gaat veel (echt veel!) sneller dan een oven. Volgende keer ga ik proberen om hem ook eerst blind te bakken en daarna pas de vulling erin te doen. Recept van dit lekkere hartige taartje vind je hieronder!

Probeer ook eens deze overheerlijke crispy kip uit de airfryer!

Meer informatie over de Airfryer vind je op hier

Krokante frietjes uit de airfryer | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3 van 1 stem

Hartige taart uit de airfryer

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 25 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 1 flinke chipotle in adobo saus
 • kastanjechampignons fijn gesneden
 • 75 gram kerstomaatjes
 • 2 bosuitjes fijn gesneden
 • 50 gram gerookte kip in kleine blokjes
 • paar gekookte groene asperge tips
 • peper
 • zout
 • 3 plakjes ontdooid bladerdeeg

Instructies

 • Breek de eieren in een ruime kom, kluts die even door elkaar.
 • Snij de chipotle fijn en voeg die aan het ei toe, samen met de fijngesneden bosui. Doe er peper en zout naar smaak bij.
 • Doe de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol uit tot een grote plak. Beleg hier je bakvorm mee. Hou er rekening mee dat grote bakvormen niet in de airfryer passen
 • Druk goed aan en prik gaatjes in de bodem.
 • Beleg met je ingredienten en doe als laatste de ei erbij.
 • Zet het geheel in de Airfryer (voorverwarmd op 180C) en laat zo’n 12-15 minuten bakken

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Dit betreft een artikel waar ik een vergoeding voor heb gekregen, maar alle meningen hierboven zijn die van mijzelf en van niemand anders. Door artikelen als dit kan ik blijven doen wat ik leuk vind!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

39 comments

 1. Hahaha wat een heerlijk artikel is het geworden! Echt ‘jullie’ =D

 2. hier nog een airfryer fan. Ik had al vanaf het begin het eerste model airfryer en sinds een week of 2 de xl versie. Even snel pistoletjes bakken voor een ontbijtje gaat stukken sneller dan de hele oven voorverwarmen. En dit is nog maar 1 handig ding. Ik bak er zelfs kroepoek in. Wel een vlamverdeler erop leggen want deze xl is wel wat krachtiger dan de gewone airfryer en de kroepoek vliegt door het aparaat. En idd vlees kun je ook erin bakken. Ik ben helemaal fan! Die Hartige taart lijkt me ook wel lekker trouwens 🙂

 3. Kan je er ook verse friet in bakken i.p.v. diepvriesfriet? Ben erg benieuwd of verse friet ook goed smaakt. 

  • Hoi Anne-Marie,
   Ja dat kan inderdaad. Er staat zelfs een apart stukje in het bijbehorende boekje over verse friet. Het duurt alleen wel langer en je moet een heel klein beetje olie aan de airfryer toevoegen. We hebben dit zelf nog niet geprobeerd dus kan er niet uit ervaring over praten.

 4. De Airfryer, typisch zo’n ding waar ik echt niet meer zonder wil. Afbakbroodjes op zondag gaat ook helemaal prima. En je proeft tenminste kroket in plaats van kroket met vet.

 5. Leuk artikel over de airfryer. Ikzelf gebruik hem al jaren en ben er erg tevreden over.
  Kook er zelfs eieren in (10 min. op 160 graden, of iets langer voor hardgekookt).

  Tot 5 juli op de foodfotografie workshop 🙂

 6. Leuke review Tom! Op http://www.airfryerweb.nl/airfryer-bereidingstijden/ staat trouwens een handig overzicht van producten met de bereidingstijden en -temperatuur in de Airfryer 🙂

 7. Hi Tom en Simone,
  Gebruiken jullie de airfryer nog regelmatig? En dan niet alleen voor de frietjes (die er wel superlekker uitzien trouwens)
  Ik twijfel erg of ik een airfryer zal aanschaffen. 
  Ik zit midden in mijn Whole30 en ben gek op geroosterde groente bij al mijn maaltijden, maar in de oven duurt dat zo lang.
  Is het de moeite waard om daar een airfryer voor aan te schaffen?
  Idee is natuurlijk dat ik daardoor langer het bij elke maaltijd groente eten ga volhouden 🙂

  • Hoi Karin,
   Wij gebruiken de airfryer nog steeds regelmatig, hoor.
   Eerlijk gezegd hebben wij nog geen groente geroosterd in de Airfryer (staat nog op onze ‘1000 things to do before you die’ lijst, haha).
   Succes met de Whole30 enne, ik zou de airfryer sowieso na die 30 dagen aanschaffen, want je kunt er veel te veel lekkere snacks heel makkelijk in klaar maken 😉

 8. Het lijkt mij een handig apparaat. Maar is het nou echt veel anders dan dat je het bakt in een oven? Wat is het verschil?

  • Hoi Ineke,
   De Airfryer is sowieso sneller dan een oven. Airfryer zit binnen een minuut of drie op 200 graden.
   Hiernaast vind ik persoonlijk de smaak van de producten die uit de Airfryer komen beter.
   De jasjes van kroketten zijn net iets krokanter en de smaak van ragout is ook een stuk beter.
   Met zaken als frikandel etc. is de smaak ook echt veel beter dan wanneer ik ze in de oven doe.
   Hoe dit komt weet ik niet (misschien omdat het product geconcentreerder verhit wordt dan in een oven), maar het is wel zo.
   Ik heb er nog steeds geen spijt van dat hij bij ons in huis is gekomen en ik gebruik hem nog regelmatig.

  • Ok dank je wel voor je reactie!

 9. Had een vraag hoe krijg je het mandje en laden schoon heb al op 65 grade in de vaatwasser geprobeert

 10. Gebruik de airfryer paar keer in de week…
  geweldig.kan niet meer zonder. Alles is veel lekkerder

 11. Ik lees enthousiaste berichten maar zie nergens of je bijvoorbeeld patat en snacks tegelijkertijd kunt bereiden zodat je de frites en kroket of frikadel in 1 keer klaar hebt?

 12. Kun je ook meerdere producten tegelijk bereiden zodat je patat , frikadel en kroket tegelijk klaar hebt

  • Hoi Dick,
   Ik heb dit nav jouw vraag geprobeerd en dit gaat goed.
   Waar je wel rekening mee moet houden zijn de verschillende bereidingstijden.
   Dus het product dat de langste tijd nodig heeft als eerste erin en dan pas later je tweede product erbij doen.
   Ik heb er ook goed opgelet dat de patat en frikandel niet over elkaar heen liggen, omdat ik niet het risico wilde lopen dat ik slappe patatten kreeg.

 13. Hoi, 

  Hoe is het afgelopen met de gewone diepvries kroket? 

  Ben hier wel benieuwd naar want wij staan op punt van bestellen. 

  • Hoi Jasper, de gewone diepvrieskroketten kunnen goed in de airfryer, maar worden iets minder bruin van kleur dan in een gewone frituur.

   Het kan dus echt wel, maar het beste resultaat krijg je wel wanneer je de voor de oven geschikte varianten gebruikt (wel na de bereidingstijd de kroketten 1 a 2 minuutjes laten rusten voor het meest krokante jasje).

 14. Pingback: LIFE: Wishlist voor foodlovers - CozyMess

 15. Hey met wat kan/mag in m’n mandje bedekken heb de airfryer Voor de eerste x gebruikt en de vulling van de kaas en garnaalkroketten liep eruit is een beetje een smurrie op de rooster dan.

  • Hoi Ellen,
   Ik heb zelf eigenlijk nog nooit gehad dat de vulling uit mijn kroketten liep, maar kan me voorstellen dat je dit kunt oplossen door het mandje met wat bakpapier af te dekken.?
   Hoor graag van je of dit een oplossing is. Succes!

 16. Drumsticks zijn ook heerlijk uit de airfryer.. Je weet zeker dat ze gaar en krokant zijn.
  Het recept met de marinade staat in de phillips airfryer app.

 17. Kan je met de Fryer  vis net zo krokant als in olie  bakken ? (BP net zo krokant als in de friteuse?

  • Hoi Antonio, Ik heb eerlijk gezegd nog niet vis in de Airfryer gemaakt. Denk dat je met een goede, kruimige coating (gebruik bijvoorbeeld Panko ipv gewoon paneermeel) je nog best goede resultaten kunt krijgen.

 18. Heeft iemand ervaring met de Magnani Airfryer Deluxe

 19. Kan ik ook mijn vrouw erin doen zodat ze lekkerder word?

 20. Wil graag weten of iemand ervaring heeft met de Magnani de luxe airfryer?

 21. Pingback: Hartige taart uit de airfryer XXL van Philips. Makkelijk om te maken!

 22. Hoe lang duurt het bakken van diepvriesfrieten En wat indien meerdere porties na elkaar moet bakken en zonder onderbreking wil eten?

 23. Hoi Simone, leuk geschreven! We hebben ook net een nieuwe airfryer gekocht, juist omdat je op een gezondere manier wat lekkers klaar kunt maken. Maar natuurlijk doen we er ook wel eens frietjes in die we met wat (ongezonde) sausjes op peuzelen 🙂

 24. Hoi Simone, wat klikt dit recept lekker! Wat is de diameter van de quichevorm die jullie gebruikt hebben? Als dat goed meevalt, koop ik ook zo’n airfryer en dan probeer ik jullie recept meteen even uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.