Deze heerlijke parelcouscous salade met geroosterde pompoen is de perfecte herfstsalade. Makkelijk te maken en kan zowel voor lunch als diner gebruikt worden.

Parelcouscous salade met pompoen

Parelcouscous salade met geroosterde pompoen

Toen ik opgroeide was ik ervan overtuigd dat pompoen iets was wat je niet kon eten. Die grote rare en oranje dingen waar mensen gezichten uit sneden voor Halloween. Dat leek me toch niet iets wat je echt kon eten? In die tijd had ik een vriend wiens ouders een boerderij hadden en ze hadden ook een veld waar ze pompoenen kweekten, of eigenlijk de decoratieve, waarvan ik vrij zeker weet dat je ze niet kunt eten. Dus ik dacht dat alle soortgelijke pompoenachtige producten hetzelfde waren.

In die tijd woonde ik nog bij mijn ouders en ik denk niet dat we ooit een pompoen in huis hebben gehad. Niet zo vreemd als je bedenkt dat mijn moeder een hekel had aan koken. Ze hield het meestal bij veilige aardappelen, groenten en een stukje vlees.

Zeker geen pompoen

Iets raars als pompoen zou de keuken niet in komen. En als ik terugdenk aan wat we wel aten, kom ik niet veel verder dan bloemkool (met zo’n walgelijke witte saus), sperziebonen, witlof, groene erwten, wortel, spruitjes, boerenkool en macaroni.

Wanneer ontdekte ik dat je pompoen kon eten? Als ik me niet vergis was ik een keer op bezoek bij een vriendin en haar moeder maakte pompoensoep voor ons. Nee, ik vond het helemaal niet lekker… Zoete soep… Bah. Maar na verloop van tijd las ik veel blogs en vooral in de VS zag je veel pompoentaart en dat was op zijn zachtst gezegd intrigerend.

Parelcouscous salade met geroosterde pompoen en feta

Om een lang verhaal kort te maken: ik kan me geen herfst of winter zonder pompoen voorstellen. Ik ben dol op pompoen! Ik gebruik het veel in desserts en andere zoete gerechten maar ook zoals hier in geroosterde vorm in deze salade. Het recept is een beetje aangepast van een recept van Jamie Oliver. Ik heb parelcouscous toegevoegd om het wat meer body te geven en de dressing veranderd, maar verder is het hetzelfde.

De parelcouscous salade maken

Het maken van deze parelcouscous salade met geroosterde pompoen is super eenvoudig. Je kookt de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt zeker een ander soort couscous gebruiken als je dat liever hebt of de couscous weglaten en in plaats daarvan voor quinoa gaan voor een glutenvrije optie. Zodra de couscous gaar is, giet je het af en voeg je het toe aan een grote kom.

Je hebt ongeveer een halve pompoen nodig om te roosteren in de oven, maar dit hangt natuurlijk af van de grootte van je pompoen, maar neem ongeveer 200 g geroosterde pompoen per persoon en je kunt aan de slag. Vergeet niet dat door het roosteren het volume en het gewicht aanzienlijk afnemen. 400 g pompoen zal na het roosteren 200 gram zijn.

Verdeel de pompoenblokjes in een enkele laag op een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten of tot de pompoen zacht is. De kooktijden verschillen per soort pompoen. Ik heb een gewone pompoen gebruikt voor dit recept. Flespompoen is ook ongeveer even lang.

Na het roosteren van ook de hazelnoten en de pompoenpitten ben je klaar om de parel couscous salade samen te stellen.

Doe de parelcouscous, geroosterde pompoen, hazelnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten samen in een kom. Maak nu de dressing in een kleine kom. Hiervoor heb je extra vierge olijfolie, balsamico azijn, citroensap en een beetje zout en peper nodig. Ik voeg de rucola en de verkruimelde feta op het laatste moment toe.

Salade met parelcouscous

Bewaren

Als je de rucola apart bewaart, kun je het ook makkelijk bewaren voor de volgende dag. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Het is ook een goed idee om wat verse kruiden toe te voegen, maar doe dat op het laatste moment. Vlak voor het opdienen. Verse munt doet het erg goed bij de salade van parelcouscous.

Je kunt de salade afmaken door er vlak voor het opdienen nog een klein scheutje olijfolie overheen te doen.

Toevoegingen en variaties

Zoals gewoonlijk bekijk ik ook welke toevoegingen en variaties je kunt toevoegen aan dit makkelijke recept voor een parelcouscous salade. Als je een fan bent van (rauwe) ui kun je ook een klein rood uitje aan de salade toevoegen. Zorg er wel voor dat je deze in kleine stukjes snijdt of dat je de ui kort inlegt in een beetje azijn om de scherpe kantjes eraf te halen.

Bosui is ook een geweldige toevoeging en geroosterde pijnboompitten zijn ook heerlijk.

In plaats van parelcouscous kun je ook rijst of quinoa gebruiken voor een glutenvrij alternatief. Of als je een pastafan bent, zou het ook lekker zijn met bijvoorbeeld orzo (ik ben dol op orzo!). Niet iedereen is een fan van fruit in zijn eten, maar als je dat wel bent, kun je wat seizoensgebonden ingrediënten zoals peer of appel aan de salade toevoegen. Of verander de noten in walnoten of andere noten die je lekker vindt.

Parelcouscous salade met pompoen

Parelcouscous salade met geroosterde pompoen

Nog geen review
GangMaaltijdsalade
KeukenHollands

Een heerlijke salade met parel couscous en geroosterde pompoen
√Vegetarisch √Perfect voor herfst en winter √Heerlijke smaken
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 40 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 100 gram parel couscous
  • 200 gr pompoen geroosterd in de oven
  • 50 gram feta
  • 25 gram hazelnoten
  • 25 gram pompoenpitten/zonnebloempitten
  • 75 gr rucola

Dressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 el sangiovese azijn balsamico kan ook
  • sap van 1/2 citroen
  • zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en rooster de pompoenblokjes voor 20-30 minuten of tot gaar
  • Kook de parel couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en laat een beetje afkoelen.
  • Rooster de hazelnoten en de pitten in een droge koekenpan en snij de geroosterde pompoen in grove stukken.
  • Doe wat van de rucola op een bord en leg hier wat stukken pompoen bij. Strooi wat van de parel couscous erover heen en de helft van de geroosterde noten/pitten.
  • Brokkel wat van de feta eroverheen.
  • Maak de dressing door de ingrediënten te combineren en even goed door te roeren. Druppel over de salade of geef erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 454kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwit: 18g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 6g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 296mg | Kalium: 748mg | Vezels: 6g | Suiker: 6g | Vitamine A: 9508IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 236mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.