Ben je fan van witlof met ham en kaas uit de oven? Dan moet je deze gebakken witlof met kip in romige mosterdsaus eigenlijk ook eens proberen. Het is verslavend lekker!

Gebakken Witlof met mosterd

Gebakken witlof in mosterdsaus

Deze gebakken witlof ovenschotel maakte ik ooit als onderdeel van een budget challenge die ik deed met Esmée. Daarom zie je hier twee heel verschillende foto’s. Die hieronder is een oudje van de allereerste keer dat ik dit gerecht maakte en die hierboven is de foto zoals die in Heerlijke Chaos verscheen. Deze gebakken witlof maakte ik inmiddels echt al zo vaak en het blijft een van mijn favoriete gerechten om witlof te eten.

Om deze heerlijke ovenschotel te maken begin je met het garen van de witlof in wat witte wijn. Dat is overigens optioneel, je kunt hier ook bouillon of water voor gebruiken als je geen wijn wilt nemen. Uiteindelijk verdampt er wel een groot gedeelte van maar heb je kids die mee eten gebruik dan bouillon.

Ik snij de witlof voor het bakken meestal in vier stukken. In de lengte. Je kunt het ook kleiner snijden dan gaart het makkelijker en je hebt minder last van vocht wat je er niet uitgeknepen krijgt. Je ‘kookt’ de witlof voor dit recept dus in de oven. Dek het af met aluminiumfolie en zet het voor een minuut of 10 a 15 in de oven.

Heb je erg dikke stronken witlof zorg dan dat je ze of kleiner snijdt of wat langer laat garen. Als je er met een vork in prikt moet het erin kunnen komen. Het hoeft in dit stadium nog niet super gaar te zijn. Je gaart de witlof straks ook nog voor 20 extra minuten in de oven.

Gebakken witlof met mosterd roomsaus

Gebakken kip

Terwijl de witlof gaart in de oven bak je de kipreepjes krokant en goudbruin en daarna ga je aan de slag met die overheerlijke mosterd roomsaus. Die saus is natuurlijk de held van dit gerecht want zonder zou het maar een saaie boel worden.

De gebakken witlof en de kipreepjes overgiet je met de mosterdsaus en dit bestrooi je vervolgens met nog lekker wat geraspte kaas. Ik hou van oude kaas dus dat is wat ik eroverheen doe, maar je kunt hier natuurlijk ook kiezen voor een andere kaas naar keus.

Hou je van blauwe kaas dan kun je daar ook nog wat overheen doen, want die smaken passen ook erg goed bij de gebakken witlof.

Om het af te bakken zet je de ovenschaal met de saus erop nog voor een minuutje of 20 in de oven en dan maar wachten tot het klaar is voor je aan kunt vallen.

Je kunt het gerecht vervolgens serveren met aardappelpuree, knolselderijpuree of gebakken aardappeltjes. Of eet het zo. Dat kan natuurlijk ook. De hoeveelheid is voor 4 personen als bijgerecht. Wil je het als hoofdgerecht serveren dan kun je wat meer lof gebruiken.

Gebakken Witlof met mosterd

gebakken witlof met kip in salie mosterd roomsaus

4 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • 1 el olijfolie
  • 3 el droge witte wijn bouillon of water
  • 500 gr kipfilet
  • 25 gr boter
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 knoflookteen

Voor de saus

  • 25 gr boter
  • 1 el bloem
  • 300 ml melk
  • 150 ml creme fraiche
  • 4-6 salie blaadjes
  • 4-5 tl mosterd
  • 50 gr geraspte kaas

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Haal de uiteinden van de lof eraf, eventuele lelijke blaadjes van de buitenkant ook en snij de lofstronkjes in vieren (in de lengte). Giet de olijfolie over de bodem van een platte ovenschaal en leg de partjes witlof erin. In een enkele laag met de gesneden kant boven. Giet hier de wijn overheen en dek af met aluminiumfolie. Zet voor tien minuten in de oven terwijl je de rest van de ingredienten bereid.
  • Snij de kip in strips van 1 cm dik. Doe er peper en zout op en smelt de boter in een grote koekenpan tot goed warm. Voeg de kip eraan toe en bak dit 4-5 minuten of tot de kip goudbruin kleurt. Voeg de gesnipperde ui en knoflook eraan toe en bak dit voor een minuut mee.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg het kipmengsel toe aan de lof. Doe de folie er weer even op en zet aan de kant terwijl je de saus maakt.
  • Smelt de boter voor de saus in de koekenpan (die hoef je niet eerst te wassen) en roer dan de bloem erdoor. Giet geleidelijk de melk erin terwijl je continue roert tot het mengsel iets dikker wordt.
  • Haal van het vuur en roer de creme fraiche, de sale en de mosterd erdoor. Proef en voeg eventueel nog wat extra mosterd toe of peper en zout als je denkt dat het nodig is.
  • Giet de saus over de witlof en kip heen en dek het geheel af met geraspte kaas. Zet dit – zonder de folie – nog 25-30 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de kaas goudbruin is geworden

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 527kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 34g | Vet: 38g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 1g | Cholesterol: 179mg | Natrium: 418mg | Kalium: 749mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1164IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 228mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.