Chili sin carne – bruine bonenschotel zonder vlees
Een lekkere stevige bruine bonenschotel zonder vlees is deze chili sin carne. Een variant op de welbekende chili con carne oftewel de bruine bonenschotel mét vlees.
Chili sin carne
Als je erover nadenkt is het eigenlijk wel grappig dat de chili con carne op de een of andere manier bekender is dan de chili sin carne. Wellicht denk ik dat alleen maar en komt het voornamelijk doordat de vlees versie hier in huis een betere aftrek vindt dan de variant zonder vlees. Maar ook deze lekkere bruine bonenschotel is echt heerlijk met of zonder vlees. In beide gevallen makkelijk en ook nog eens ideaal om de restjes uit de koelkast op te maken.
Net als met een goede soep kun je heel goed restjes groente gebruiken in de chili sin carne.
Bruine bonenschotel
Mijn versie van de bruine bonenschotel is in dit geval volledig vegetarisch en zelfs vegan. Ik verwerkte er de nodige groentes uit de koelkast in, maar geef je hieronder ook nog wat opties om jouw chili sin carne wat op te vrolijken.
Begin met het afspoelen van de bonen onder koud stromend water en zet die even apart. Neem vervolgens een flinke koekenpan of hapjespan want het hele gerecht bereid je in éénpan. Het is dus ook een ideaal eenpansgerecht.
Bereiden van de chili sin carne
Om het vegan te houden heb ik hier olie gebruikt om te bakken, maar een klontje boter is natuurlijk ook wel erg lekker erbij. In dat geval gebruik je zowel boter als olie. Bak als eerste de ui aan tot deze glazig is. Dan voeg je de paprika, de prei en de champignons toe. Laat dit even meebakken voor je een blik tomatenblokjes toevoegt.
Ik hou niet van een hele natte chili sin carne dus ik voeg er verder geen vocht bij. Daarom extra belangrijk om te zorgen dat je groentes al gaar zijn voor de tomaat erbij gaat. De kastanjechampignons en de prei hebben niet lang nodig om te bakken dus het is een lekker snel eenpansgerecht ook nog.
Je brengt de bruine bonenschotel verder op smaak met chili flakes en paprikapoeder.
Variaties op de chili sin carne
Wil je wat variëren met de relatief basic smaken in deze schotel dan kun je goed nog wat komijn toevoegen. Een rood pepertje doet het ook goed en maakt het wat pittiger. Hoe pittig je het wilt is natuurlijk een persoonlijke keuze maar meer is altijd makkelijker toe te voegen dan wanneer je bent uitgeschoten met de chili.
Serveer de chili zo of met aardappeltjes. Sommige mensen eten er rijst bij maar dat vind ik zelf niet zo’n succes.
Chili sin carne
Ingrediënten
- 400 gr bruine bonen
- 1 prei in ringen
- 150 gr kastanje champignons in plakjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 tl chili flakes
- 1 tl paprika poeder
- 1 el olie om te bakken
- peper
- zout
- Spoel de bonen af onder koud water en laat even uitlekken.
- Neem een flinke koekenpan en verhit de olie. Bak hierin de ui, de paprika, de prei en de champignons gaar.
- Voeg het blik tomatenblokjes toe, evenals de specerijen en laat het geheel even een paar minuutjes doorsudderen.
- Voeg op het laatst de bonen toe en laat het geheel even goed doorwarmen
- Breng op smaak met zout en peper
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bewaren
Yum! Maar vergeet niet ook nog de bonen toe te voegen anders valt er weinig te knallen… 😉
O ahahaha… Lekker handig. Staat er nu bij Sandra! Thanks!