Zelf kruidenboter maken

Maak makkelijk zelf kruidenboter

In deze rubriek laat ik je zien hoe je producten die je regelmatig gebruikt zelf kunt maken. Want niet alleen is het leuk om zelf de keuken in te duiken, het is ook vaak helemaal niet moeilijk én je weet precies wat je eet. Win-win-win! 


Deze keer leg ik je uit hoe je zelf kruidenboter kunt maken. Lekker voor bij de borrel, of op je broodje bij een kom hete soep. Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke pompoensoep, of deze goddelijke broccoli-knolselderij soep. Maar ik dwaal af.. Kruidenboter! 

Een warm broodje en zelfgemaakte kruidenboter. Meer heb je niet nodig, toch? En wist je dat kruidenboter maken helemaal niet moeilijk is?

Wat er zo leuk aan is? Je kunt eindeloos variëren in kruiden en smaken. Ik geef je een basisrecept voor kruidenboter en drie bijzondere kruidenboters om te maken. Je kunt uiteraard ook ingrediënten naar eigen smaak toevoegen.  

Basisrecept: 

Klop de boter luchtig met een mixer. Het is belangrijk dat je boter op kamertemperatuur is, anders krijg je geen luchtigheid in je boter. Meng met de overige ingrediënten en zet eventueel in de koeling om op te stijven.

Frisse citroen kruidenboter zelf maken

FRISSE KRUIDENBOTER

Ingrediënten: 
200 g roomboter, op kamertemperatuur 
Half bosje bieslook, fijngehakt 
Half bosje peterselie, fijngehakt 
Half bosje basilicum, fijngehakt 
Sap van 1/2 citroen 
Peper en zout, naar smaak

Miso kruidenboter zelf maken

MISO KRUIDENBOTER 

Ingrediënten: 
200 g roomboter, op kamertemperatuur 
Half bosje bieslook 
1 el miso pasta 
1 tl mosterd 
1 tl sesamzaadjes 
1/2 tl chiliflakes 

tomaten kruidenboter zelf maken

TOMATEN KRUIDENBOTER 

Ingrediënten: 
200 g roomboter, op kamertemperatuur 
2 el zongedroogde tomaten, fijngesneden 
Half bosje basilicum, fijngehakt 
Half bosje oregano, fijngehakt 
1 teen knoflook, geperst 
Peper en zout, naar smaak

De frisse kruidenboter kan uitstekend bij een stukje vis of de barbecue of salade. De miso kruidenboter als smaakmaker voor Aziatische gerechten of bij de borrelplank. En de tomatenboter is heerlijk op je broodje (bijvoorbeeld bij de lunch!) of bij gebakken vlees. Het leuke van dit basisrecept is dat je zelf leuke combinaties kunt bedenken en proberen. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Delen is fijn!