Zelf geitenkaas maken is niet alleen heel eenvoudig, het is ook nog eens heel erg lekker en makkelijker dan je denkt.

Zelf geitenkaas maken

Je eigen geitenkaas maken

Na de succesvolle sessie met het maken van de ricotta van vorige maand, leek het me dat de uitdaging van deze maand, zelf geitenkaas maken, niet zo ingewikkeld kon zijn. Ze zijn redelijk vergelijkbaar qua textuur dus wat kon er mis gaan?

Mijn eerste poging was wat minder geslaagd. Het leek me dat je het wel zou moeten kunnen doen met de geitenmelk uit de supermarkt… Nou dat gaat uiteindelijk wel maar het duurt een eeuwigheid. En het resultaat (na een paar dagen!) is acceptabel maar niet geweldig.

Rauwe geitenmelk

Voor het zelf maken van geitenkaas kun je dus het beste rauwe geitenmelk halen bij de geitenboerderij. Het stremsel dat je nodig hebt kun je vinden bij diverse online winkels zoals bv de brouwmarkt.

zelf geitenkaas maken

Wat heb je nodig

Behalve de geitenmelk heb je een goede thermometer nodig die geschikt is voor lage temperaturen, kaasdoek, een flinke pan, een zeef en touw om het doek op te halen. Zie de foto hierboven. Hieronder nog een keer opgesomd wat je nodig hebt om zelf geitenkaas te maken.

 • (rauwe) geitenmelk
 • karnemelk
 • stremsel
 • goede thermometer
 • kaasdoek
 • pan
 • zeef
 • touw
Zelf geitenkaas maken
Foto door Saskia Lelieveld

Klaar binnen een dag

Duurde het maken van de geitenkaas met de fabrieksmelk een dag of 3 (!) met rauwe geitenmelk heb je binnen 6 uur (tellend vanaf het moment dat je het kunt gaan laten uitlekken!) een samenhangend geheel. De twaalf uur dat het moet rusten heb ik er niet bij opgeteld.

Het is wel zo dat de smaak zich dan daarna nog wel moet ontwikkelen dus hou daar rekening mee.

Het is handig om 1 of 2 keer tijdens het proces een klein beetje zout toe te voegen, dat komt de smaak ten goede. Ik vind het heerlijk om de geitenkaas door de bieslook of peterselie te rollen en zo te bewaren, maar hier kun je natuurlijk creatief in zijn!

Welke stappen neem je om zelf geitenkaas te maken?

Om te beginnen zorg je dat je melk op kamertemperatuur is voor je start. Je hebt relatief veel melk nodig om een batch geitenkaas te maken. In dit geval 2 liter rauwe geitenmelk.

Doe je geitenmelk samen met de 30 ml karnemelk in een ruime pan en verhit dit rustig tot 28ËšC. De temperatuur luistert relatief nauw dus zorg dat je er bij blijft. Zodra de melk op de juiste temperatuur is voeg je 1/8 theelepel stremsel toe. Ja je hebt echt maar zo weinig nodig. Je roert nu door de melk voor ongeveer 30 seconden.

Zelf geitenkaas maken
Foto door Saskia Lelieveld

Laten rusten

Vervolgens is het zaak om de hele boel te laten rusten. Je doet een deksel op de pan en je laat het ergens staan waar het niet tocht en waar de temperatuur constant is. Ik zet het in een oven. Dat klinkt een beetje gek maar de temperatuur in de oven (uiteraard eentje die niet aanstaat) is vrij constant en het tocht er niet. Een ideale plek om je pan neer te zetten. Een andere rustige en relatief warme plek kan uiteraard ook.

Na 12 uur

Na 12 uur haal je de pan naar voren en als het goed is kun je nu een duidelijke scheiding zien tussen de wei en de wrongel. Het heeft de dikte van een stevige custard en als je er een mes doorheen haalt kun je duidelijk een lijn zien.

Uitlekken doe ik eenvoudig in een vergiet bekleed met kaasdoek. Zorg dat je stuk kaasdoek niet te klein is. Hou er rekening mee dat door de zwaarte van je geitenkaas het geheel wat naar beneden zakt. Zorg dus dat het ruim overhangt over je vergiet heen.

Snijden van de wrongel

Je begint eerst met het snijden van de wrongel. Je snijdt het in vierkante blokjes of een ruitpatroon met een groot mes, terwijl het nog in de pan zit. Daarna schep je het geheel in je klaarstaande vergiet. Je hoeft niet alle wei erbij te scheppen, dat duurt alleen maar langer voor het helemaal uitgelekt is.

Vergeet uiteraard niet om een pan of iets eronder te zetten om het vocht op te vangen. Op dit moment voeg je wat extra zout toe aan de wrongel. Je knoopt je kaasdoek bij elkaar en je hangt het op. Met de pan voor het uitlekken eronder.

Zet het vervolgens op een koele plek maar niet in de koelkast. Je laat het nu voor een uur of zes hangen. Check tussendoor af en toe en doe er nog wat zout doorheen. Niet teveel, je wilt natuurlijk niet dat je geitenkaas vreselijk zout wordt.

Na een uur of zes heb je waarschijnlijk een steviger geheel. Het moet kneedbaar zijn en niet te zacht. Je kunt er nu twee (of meer) rolletjes van maken en deze eventueel door verse kruiden heen rollen. Lekker met bieslook of eetbare bloemetjes zijn ook leuk.

Is het goedkoper om zelf geitenkaas te maken?

Ja in principe wel. Geitenmelk is goedkoper dan geitenkaas. Je bent ongeveer de helft kwijt aan ingrediënten.

Hoe lang kan ik de geitenkaas bewaren?

Je kunt de geitenkaas ongeveer 2-3 weken in de koeling bewaren mits goed verpakt. De smaak ontwikkelt zich na een tijdje. Dus vers gemaakt is de smaak wat flauwer dan na een paar dagen. Goed bekleden met plastic folie en bewaren in een luchtdichte doos in de koeling.

Kun je de verse geitenkaas invriezen?

Ja dat kan en is zelfs aan te raden als je weet dat je het in 2 weken niet op krijgt. Je kunt het direct invriezen na het maken. Zorg ook hier dat je het goed inpakt in plastic folie om te voorkomen dat er vocht omheen komt. Eet het op binnen 6 maanden na invriezen.

Variaties

Je kunt ook gedroogde kruiden al direct door de melk roeren. Op die manier is het goed verdeeld door de geitenkaas.

Het is ook lekker om een laagje gehakte nootjes rondom de geitenkaas te doen in plaats van verse kruiden.

Kan ik ook citroen gebruiken?

Wil je geen stremsel gebruiken om zelf geitenkaas te maken dan kun je er ook andere dingen voor gebruiken. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd maar je kunt ook geitenkaas maken door citroensap of appelciderazijn te gebruiken. In dat geval heb je ongeveer 80 ml citroensap nodig op 1 liter geitenmelk.

Zelf geitenkaas maken

Zelf geitenkaas maken

4 van 2 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Dit recept maakt ongeveer 350 gr geitenkaas.
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 12 uur
Rusttijd6 uur
totaal 18 uur 10 minuten

350 gram

Materiaal

Ingrediënten

 • 2 liters rauwe geitenmelk
 • 30 ml karnemelk
 • 1/8 tl stremsel
 • 30 ml water
 • 1/2 tl zout

 • Zorg dat je melk op kamertemperatuur is voor je begint
 • Giet je geitenmelk in een pan, roer de karnemelk erdoor en verhit tot 28 C.
 • Haal de pan van het vuur en voeg je 1/8 tl stremsel toe. Roer onmiddelijk met een van boven naar beneden beweging voor ongeveer 30 seconden. Stop dan, dek de pan af en laat het ongestoord voor 12 uur in een oven staan (natuurlijk eentje die niet aanstaat) of een warme plek waar het rustig kan staan.

Na 12 uur:

 • Check de pan. Het zal eruit zien als custard met een duidelijke scheiding tussen de wei en de wrongel. Als je een mes erdoor heen haalt zie je een duidelijke lijn.
 • Bereid het vergiet voor door het te bedekken met lagen kaasdoek. Hou er rekening mee dat het groot genoeg moet zijn om later te kunnen hangen.
 • Schep de wrongel in je vergiet en laat het uitlekken. Zorg ervoor dat je de wrongel van tevoren gesneden hebt. Giet niet alle wei erin, dat zorgt er alleen maar voor dat het langer duurt. Voeg wat extra zout toe aan de wrongel voor je het ophangt en herhaal dit af en toe.
 • Bind de kaasdoek bij elkaar met touw en hang op. Plaats het vergiet op een pan of kom waarin je het vocht kunt opvangen. Zet op een koele plek maar niet in de koelkast.
 • Laat de kaas een uur of zes uitlekken. Check een paar keer hoe het ervoor staat en roer er nog een beetje zout door. De kaas moet een kneedbaar maar stevig geheel worden. Kneed er 1 of 2 rolletjes van. Deze kun je door verse kruiden halen en in de koelkast bewaren
 • Het blijft ongeveer een week tot tien dagen goed en in de kruiden blijft het ongeveer twee weken goed. Als je het tegen die tijd nog niet op hebt natuurlijk!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook de rapportage die ik ooit maakte over geitenkaasboerderij de Brommels. Dat was dan geitenkaas maken op hoog niveau. En heb je eenmaal die geitenkaas gemaakt dan kun je deze lekkere spread met granaatappel maken of deze fijne salade met geitenkaas.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.