Wat betekent de houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum van je eten en drinken.  

Er is tegenwoordig zelfs een reclame op tv voor gemaakt. Want hoe zit het nou eigenlijk precies?

Is het echt noodzakelijk om alles na de houdbaarheidsdatum direct in de prullenbak te gooien? Of kan het nog wel iets langer goed blijven? Ik leg je uit hoe het zit. Om te beginnen: gooi nooit zomaar iets weg! Dat is niet alleen zonde, maar ook is voedselverspilling een enorm probleem dat we met zijn allen gemakkelijk kunnen verminderen. 
Wat betreft houdbaarheidsdata is het belangrijk om het verschil aan te duiden tussen de THT datum en de TGT datum.

THT – ten minste houdbaar tot

De THT datum staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Deze aanduiding wordt gebruikt voor producten die niet snel bederven. Denk bijvoorbeeld aan conserven in blik, meel of ingemaakte groenten.

Na de THT-datum kan de kwaliteit achteruit gaan, maar zijn de producten vaak nog goed en veilig te eten. Dat kan de fabrikant dan ook nog garanderen. Gebruik na de THT-datum vooral je zintuigen. Dat zou je overigens altijd moeten doen als het om eten gaat, máár, is je product na de THT-datum?

Kijk en ruik dan vooral even. Ruikt het niet meer oké of ziet het er raar uit, dan kun je het beter weggooien. En je kunt natuurlijk ook altijd proeven. 

Wist je trouwens dat het volgens de wet gewoon is toegestaan om producten na de THT-datum te verkopen? Dat is dan wel de verantwoordelijkheid van de verkoper, niet van de fabrikant. 

Ten minste houdbaar tot

TGT – te gebruiken tot

Een TGT datum is wat strenger dan de vorige. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Dit soort datum kun je vinden op producten die bederfelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan voorgesneden groenten, vlees, of kant-en-klaar maaltijden.

De datum die je op de verpakking kunt vinden wordt vermeld als de uiterste datum dat je het product kunt gebruiken of nuttigen. Hierna staat de producent er niet meer voor in dat het product nog goed en veilig is om te consumeren. Dit omdat er bijvoorbeeld bacteriën zijn gaan groeien.

Hier geldt het advies ‘ruik, kijk en proef’ natuurlijk ook, maar de meeste bacteriën kun je niet ruiken of zien, dus vandaar dat hier een strengere datum wordt vernoemd.

Consumeren na deze datum is op eigen risico.
Samen met een TGT datum staat er ook vaak een bewaaradvies op de verpakking. Bijvoorbeeld dat deze in de koeling bewaard dient te worden. Producten met een TGT datum mogen na deze datum niet meer verkocht worden. 

Door altijd naar de data te kijken kun je voorkomen dat er te veel wordt weggegooid en je steentje bijdragen tegen voedselverspilling. Wil je hier nou meer over weten? Check dan even de website van het voedingscentrum voor alle informatie. 

Check ook het artikel over de kwaliteit van vlees.

Delen is fijn!