Noten zijn populair en dat is natuurlijk met goede reden. Ondanks het feit dat ze vol zitten met vet, hebben ze meer dan genoeg gezondheidsvoordelen. Welke dat zijn en waarom noten zo gezond voor je zijn? Daar duik ik vandaag voor je in.

Een tijd terug schreef ik al eens een artikel over pindakaas en het gebruik van palmolie en wat je daar allemaal van moet weten. Even ter herhaling; een pinda is dus geen noot, maar valt onder de peulvruchten. In de volksmond worden pinda’s onder de noten geschaard maar technisch gezien dus geen noot.

Noten gezond

Wat zijn noten?

Om dan maar meteen met de basis vraag te beginnen; wat zijn noten eigenlijk? Noten zijn zaden, met een harde houtachtige wand. Ze springen niet open, zoals sommige zaden maar vallen – meestal – op de grond. Ze vallen onder de dopvruchten, wat droge zaden zijn. De harde wanden kennen we allemaal wel van bijvoorbeeld de walnoten, pistachenoten of hazelnoten.

Dan heb je nog onderscheid tussen echte noten en noten die eigenlijk vruchten zijn. Zo is een amandel eigenlijk een vrucht en valt deze onder de steenvruchten. Als je naar de schil van de ongepelde amandel kijkt dan zie je ook een opvallende gelijkenis met de pit van bijvoorbeeld een perzik. Voor het gemak schaar ik alle noten nu even onder de noten. Zo worden ze verkocht en zo worden ze gezien door iedereen.

Welke noten zijn er allemaal?

Er zijn veel soorten noten, maar de meest gebruikte noten zijn:

  • Walnoten
  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Pecannoten
  • Pistachenoten
  • Hazelnoten
  • Paranoten
  • Macadamianoten

Cashewnoten zijn – zeker in de paleo- en ketokeuken – heel veel gebruikt doordat ze – mits geweekt – uitstekend dienst kunnen doen als romig element.

Voedingsstoffen

Dat er vet in noten zit, weten we natuurlijk allemaal. Maar behalve vet zitten er in noten de nodige nuttige stoffen. Zo vind je er de macro’s eiwitten, vetten en koolhydraten terug. Vezels, vitamine E, magnesium, fosfor, koper, selenium en mangaan. Het verschilt uiteraard per noot hoeveel van wat er in zit. Over het algemeen zijn noten perfect als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Daarnaast zitten noten vol met anti-oxidanten en kunnen ze dus goed helpen om de schade aangericht door vrije radicalen tegen te gaan.

Noten gezond
Amandelen aan de boom

Gewichtverlies

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ondanks het feit dat noten hoog in calorieën zijn ze toch kunnen helpen om gewicht te verliezen. Dat maakt noten dus ook gezond als je af wilt vallen. Ander onderzoek heeft zelfs aangetoond dat niet alle calorieën in de noten worden opgenomen.

Natuurlijk is het niet zo dat je dan maar onbeperkt noten kunt gaan eten. Maar dat spreekt hopelijk voor zich.

Impact op gezondheid

Diverse studies hebben aangetoond dat noten een positieve impact kunnen hebben op cholesterol. Ze kunnen het ‘slechte’ cholesterol verlagen en het ‘goede’ cholesterol verhogen. (Check het artikel hier voor een overzicht van alle verschillende studies op het gebied van noten)

Er is aangetoond dat ze een goed effect hebben bij mensen met diabetes type 2. Noten zijn laag in suikers en zorgen voor een stabiele bloedsuiker.

Noten kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen en hebben sterke anti-ontstekingseigenschappen. Ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen en de vezels in noten zijn goed voor darmen en spijsvertering.

Veelzijdig

Behalve dat noten goed voor je zijn, zijn ze ook nog eens mega veelzijdig. Wel belangrijk om je noten bij een goede bron te halen zoals bijvoorbeeld bij Basboernoten.nl De noten in de supermarkt zijn vaak van mindere kwaliteit. En kwaliteit is belangrijk als het aankomt op noten. Eet ook zoveel mogelijk de ongezouten varianten want de hoeveelheid zout gaat soms door het dak. Ongebrande noten kopen en zelfs thuis verder verwerken is de beste methode.

Cashewnoten aan de boom

Je hoeft maar op de site rond te kijken voor heel veel recepten met lekker veel noten. En ja, noten zijn duur. Dat is misschien minder verwonderlijk als je ziet hoe noten groeien, zoals de cashewnoten hierboven. Het oogsten en verwerken is heel arbeidsintensief. Maar hoewel niet goedkoop zijn noten gezond en voeden ze goed. Je hebt er dus niet perse heel veel van nodig voor de gezondheidseffecten.

Delen is fijn!