waarom is vette vis gezond

Waarom is vette vis gezond?

Als kind vond ik vis echt een van de meest vieze dingen. Het stonk en de vis die we thuis aten was gewoon echt niet lekker. De enige soort die dan ook bij ons op de eettafel verscheen was kabeljauw in tomatensaus… Niet meteen de beste keus als je het hebt over lekkere vis. Ik ben er dus niet mee opgegroeid en begreep pas later, veel later, dat verse vis niet naar vis ruikt of smaakt. Er ging een wereld voor me open.

Over het algemeen kun je zeggen dat Nederlanders niet genoeg vis eten. De aanbeveling is om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan minstens een keer vette vis. Maar waarom nou eigenlijk en wat is het risico met al die vervuilde zeeën?

WELKE VISSEN ZIJN “VET”?

De gezondheidsclaims voor vette vis zijn talrijk en gaan nogal ver. Zo zou het dementie voorkomen, hartkwalen voorkomen en cholesterol verlagen. Veel van die claims zijn echter nooit afdoend wetenschappelijk bewezen. Schaden doet het zeker niet, maar voorkomen is wellicht een wat enthousiaste claim.

Maar afgezien daarvan zijn bovengenoemde vissen wel degelijk gezond. Zo zitten ze vol met vitamine A (belangrijk voor je ogen) en D (belangrijk o.a. voor de opname van calcium in je lichaam) en B12 (voor je zenuwstelsel).

Daarnaast nog de nodige mineralen zoals zink (voor je immuunsysteem), jodium (voor de werking van je schildklier) en hebben vissen een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Omega-3 is weer goed voor veel processen in het lichaam zoals groei, je ogen, zenuwstelsel, bloed en bloedvaten, je huid en de hormoonhuishouding.

VERVUILING…

Genoeg reden dus om wat vaker vis op tafel te zetten maar hoe zit het dan met alle verhalen over vervuiling en dergelijke?

Jammer genoeg is dat ook waar en sommige vissen hebben daar meer last van dan andere. Het probleem is met name kwik. Kwik is een afvalproduct van de mijnbouw, verbranding van fossiele brandstoffen, afvalverwerking en dergelijke. Het slaat uiteindelijk neer op de bodem van de ocean en vind zo zijn weg via plankton naar veel vissoorten.

Onderstaand plaatje laat zien welke vissen je het beste kunt eten als je niet teveel kwik wilt binnen krijgen en meer informatie daarover vind je hier. (in het Engels)

Welke visssen hebben kwik

Meer informatie over kwik in vissen vind je op de site van Foodwatch.

Wil je weten welke vissoorten je het beste kunt eten in verband met overbevissing of verantwoorde kweek, check dan de Viswijzer

Delen is fijn!