Van vlees naar vega en muhammara
Het zat er al een tijdje aan te komen… en als je Dudefood dinsdag hebt gelezen waarin Tom op geheel eigen wijze weer eens uit de doeken heeft gedaan hoe het zit (nou ja en dat dan met een korreltje zout nemen he mensen!) dan heb je al gezien dat ik besloten heb om vegetarisch te gaan eten.
Dat heeft meerdere redenen maar de voornaamste is toch wel de toestanden in de vleesindustrie en het feit dat ik daar niet aan wil bijdragen. En ja natuurlijk weet ik ook wel dat ik in mijn eentje niks verander, maar het gaat om mijn gevoel nietwaar? En voor alle vleesliefhebbers hier: er zal weinig echt gaan veranderen want de dude blijft nog steeds vlees eten en er zullen dus nog steeds vleesrecepten langs blijven komen. Bovendien waren die van mij al een tijdje merendeels vegetarisch.
Dus eigenlijk veranderd er niks. Niet echt. Het valt trouwens nog best een beetje tegen hoor als beginnende vegetariër. Wat kun je nog wel eten? Wat moet je zeker eten om genoeg voedingsmiddelen binnen te krijgen? Krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Hoe zit dat met vitamine D en B12 (dierlijke vitamines) en zo nog wel een aantal vragen. Plus dat de recepten ook ineens anders moeten worden. Dingen die je voorheen op de automatische piloot deed vergen nu wat meer denkwerk. Maar we komen er wel. Ik eet nu een week zonder vlees en vis. Wel nog dierlijke producten in de vorm van yoghurt, eieren, kaas (met vegetarisch stremsel gemaakt) en dergelijke. Dat blijft ook wel zo. Ik had eerst nog het idee om vegan te gaan eten want ja ook in de melkindustrie is er van alles mis, maar dat vond ik net een stap te ver. Voor nu in ieder geval… We zullen zien hoe het verder gaat!
Gelukkig had ik toevallig (of niet zo toevallig) al een hele stapel vegan en vegetarische boeken in de kast staan dus qua inspiratie kan ik nog wel even vooruit. Zo komt dit lekkere recept uit het boek Share van Natascha Boudewijn, althans het oorspronkelijke recept want ik maakte het min of meer spontaan en moest het dus doen met de spullen die ik in de studio nog had liggen (ik zat te wachten tot de vaatwasser werd aangesloten dus besloot mijn tijd nuttig te besteden) Ik heb dus het een en ander veranderd maar het is nog steeds erg lekker en ideaal als broodbeleg of dip!
Muhammara
Ingrediënten
- 300 gr geroosterde paprika ik had gele liggen maar rode is mooier!
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr couscous bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking
- 50 gr walnoten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 el honing
- 1/2 tl gedroogde munt
- 1/2 el koriander gemalen
- 1/2 tl komijn gemalen
- 1/4 tl chilipoeder
- zeezout
- peper
- honing naar smaak
Instructies
- Doe de paprika, couscous, knoflook en walnoten bij elkaar in de kom van een keukenmachine. Draai tot een puree.
- De rest van de ingredienten kun je er gewoon doorheen roeren. Proef en breng op smaak naar wens.
- Bestrooi voor het serveren nog met walnoten of gedroogde munt en wat olijfolie.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
He Simone,
de vitamine D van de Hema is ook geschikt voor vegetariërs en b12 kan je bij een gemiddelde vitamine winkel krijgen. Vegetarisch is ook beter te implementeren in een gezin/huishouden dan veganistisch. 1 voordeel, oreokoekjes zijn veganistisch 😀
Liefs Sabine
Hahaha. Phieuw! Gelukkig! 😂😂