Tataki salade met diamanthaas | simoneskitchen.nl

In mijn vorige blog post gaf ik je – aan de hand van 5 handige tips – een korte introductie over starten met koolhydraatarm eten. Nu de basis is gelegd wil ik je graag meenemen naar de volgende stap. Want wat veel mensen zich afvragen is: wat mag je dan wél eten en wat kun je beter vermijden? Zo kreeg ik de vraag van Simone: “wat is de achterliggende gedachte achter het weglaten van fruit en noten?“. En dus geef ik vandaag antwoord op deze vraag, vertel ik je meer over het starten met koolhydraatarm eten én geef ik je 5 handige vervolgtips.

1. Starten met koolhydraatarm eten: de basis

Starten met koolhydraatarm eten is niet moeilijk, mits je het op de juiste manier aanpakt. Allereerst is het goed om te weten dat je je lichaam echt de tijd moet gunnen om over te schakelen naar je nieuwe eetpatroon. Wat we namelijk willen bereiken, is dat je verbranding overschakelt van hoofdzakelijk koolhydraten, naar eiwitten en vetten. Hiervoor heeft je lichaam tenminste 2 weken nodig. Daarom is het belangrijk dat je in die eerste 2 weken afstapt van alle vormen van suikers en koolhydraten. En om even terug te komen op te vraag van Simone: hoewel fruit en noten op zich heel gezond zijn, bevatten ze (voor deze fase) te veel suikers en koolhydraten. Wanneer we deze tóch blijven eten, krijgt je lichaam hier teveel van binnen. Hierdoor schakel je dus niet over naar de gewenste verbranding.

2. Hoeveel koolhydraten zijn oké?

Door de opkomst van koolhydraatarme diëten, die allen weer wat anders voorschrijven, is het lastig te zeggen hoeveel koolhydraten precies oké zijn. Voor mezelf heb ik in het begin een grens van 20 koolhydraten (kh) per dag gehanteerd. Toegegeven, dit klinkt extreem weinig. Maar hierbij is het van belang te vermelden dat die 20 kh voornamelijk moeten voortkomen uit groente. Dus wanneer we nagaan dat er gemiddeld (per 100 g) 1 kh in rucola, 0,9 kh in ijsbergsla, 2,2 kh in komkommer, 1,5 kh in avocado en 0 kh in tonijn (blik) zitten, dan heb je al een flinke salade (á 500 g) en pas 5,6 kh gegeten. Ziet er ineens heel anders uit, toch? 😉

3. Goede vs. slechte koolhydraten

Binnen de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag kunt eten, maken we ook nog een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. Zoals ik hierboven al aangaf, moet het aantal koolhydraten dat je eet moet hoofdzakelijk geconsumeerd worden uit groente. Laat daarom – vooral in het begin – al die dieetproducten, proteïnerepen- en poeders links liggen. Een andere grote valkuil is bijvoorbeeld worst. Want hoewel je best wat worst (denk: gelderse-, grill- en rookworst) kunt eten, zitten er in sommige worstsoorten behoorlijk veel verborgen koolhydraten, zetmeel en suikers. Goed opletten dus!

 4. Eet 4 tot 6 keer op een dag

Één van de redenen dat andere diëten of leefwijzen niets voor mij zijn, is dat je áltijd honger hebt. Bij koolhydraat arm eten is dat niet zo. Het is júist goed om meerdere malen op een dag (kleinere porties) te eten. Zo eet ik gemiddeld 4 tot 6 keer op een dag. Buiten het feit dat je niet hongerig bent, is een ander groot voordeel hiervan is dat je verbranding lekker op gang blijft. Start met een vet ontbijt (zoals 100 g Griekse yoghurt), neem daarna een snack (bijv. een Bifi worstje), eet een lekkere salade met groente en eiwitten, neem weer een snack (bv. een paar blokjes kaas), eet je avondmaal (liefst met veel vet en eiwit) en daarna nog een snack. Over het algemeen is het aan te raden iedere 2,5 tot 3 uur iets te eten.

5. Voorbereiding is het halve werk

In mijn vorige blog post kon je al lezen dat ik mijn maaltijden vooruit plan. Maar ik heb nog een handige tip voor je! Gezien ik een drukke baan in de buitendienst heb, zit ik vrijwel dagelijks op de weg. Logisch gevolg hiervan is, dat ik ook regelmatig een tussenstop maak bij een tankstation. Het gevaar is dan, dat je op allerlei manieren verleid wordt om iets te kopen. Dit kost je niet alleen héél veel geld, maar je bent ook snel geneigd iets te kopen wat niet goed voor je is. Om dit soort situaties te voorkomen neem ik altijd genoeg proviand mee, zoals uitgebakken spekjes of rookkaas crackers. Yum!

Ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan mijn 5 handige vervolgtips om te starten met koolhydraatarm eten. Heb je de vorige 5 tips gemist? Lees dan verder in deze post.

Delen is fijn!