Simone's Kitchen

Koolhydraatarm eten: 5 tips om je op weg te helpen

Beeld: Nadine Greeff via Stocksy

Toen ik in 2009 geleden op het begrip ‘koolhydraatarm eten‘ stuitte, ging er een wereld voor me open. Ik was diep ongelukkig met mijn gewicht, mijn lichaam en treurig genoeg, met mezelf. Ik had al zoveel diëten en leefstijlen geprobeerd, maar niets leek op lange termijn te werken. En dan bedoel ik niet alleen qua afvallen, maar om me gewoon gezond en fit te voelen. Ik besloot me te verdiepen in koolhydraatarm eten, maar een simpele Google Search leverde alleen maar ingewikkelde materie en dieetproducten op. Inmiddels zijn we alweer 8 jaar verder en voel ik me gezonder en fitter dan ooit! En dus, help ik je graag op weg met deze 5 tips om te beginnen met koolhydraat arm eten!

Koolhydraatarm eten: wat is dat dan?

Je hebt vast al eens gehoord van begrippen als: Lowcarb, Paleo, Atkins, Dukan en ga zo maar door. Als je het mij vraagt komt het allemaal op hetzelfde neer. En ik ga je ook zeker niet vervelen met lastige begrippen 😉 Je schrapt de ‘slechte koolhydraten‘ en schakelt over naar vetten en eiwitten als hoofdbrandstof voor je lichaam. Het gevolg: je lichaam begint vet te verbranden. Simpel toch?

Tip 1: grote schoonmaak

Starten met koolhydraatarm eten is beginnen bij het begin. En dus adviseer ik je om een grote schoonmaak te houden in je koelkast, vriezer, voorraad- en keukenkastjes. Geloof me, het is beter om jezelf niet in verleiding te brengen. En zien eten, doet nou eenmaal eten. Geef de producten die je beter kunt mijden aan vrienden of familie, óf doneer ze aan de voedselbank. Weggooien is zonde 😉 Maar wat moet er dan weg?

 • Suikers (incl. honing)
 • Alcohol
 • Snoepgoed en chips
 • Brood, pasta, rijst
 • Melk, karnemelk
 • Frisdranken (incl. light dranken en sappen)
 • Fruit en noten
 • Sauzen (allesbehalve mayonaise)

* mocht de rest van jouw gezin niet koolhydraatarm eten, kun je alles uiteraard bewaren. Zorg er dan wel voor dat je jezelf niet in verleiding brengt en zet bovenstaande producten zoveel mogelijk uit het zicht.

Tip 2: plan vooruit

Op zondag plan ik altijd voor een hele week vooruit. Ik plan dan mijn zowel mijn ontbijt, lunch, diner als snacks in. Op die manier weet ik precies wat ik eet en kan ik me er heel gemakkelijk aan houden. Daarnaast weet ik ook exact hoeveel vetten en eiwitten ik dan binnenkrijg. Overigens hoef je deze maaltijden niet gelijk voor een hele week te bereiden. De avond vooraf is prima! Extra tip: hang deze weekplanner op je koelkast 🙂

Tip 3: boodschappen

Als je eenmaal weet wat je de aankomende week gaat eten, kun je op basis daarvan ook heel gemakkelijk je boodschappen halen. Zo kom je ook niet langer in de verleiding om andere producten dan op je lijstje mee te nemen én bespaar je weer een hoop centjes aan onnodige boodschappen.

Tip 4: water

Wanneer je eenmaal overstapt naar koolhydraatarm te gaan eten, moet je lichaam ontzettend hard werken om alle afvalstoffen af te voeren. Daarom moet je er echt zorg voor dragen dat je voldoende water drinkt. Ik adviseer je dan ook om minimaal 2 liter water per dag te drinken (of 8 á 10 glazen), maar liever nog iets meer. Vind je ‘normaal’ water niet lekker? Wissel dan af met een schijfje citroen (géén sap uit een flesje!), komkommer of wat muntblaadjes.

Tip 5: en nu volhouden!

De eerste 2 weken van de omschakeling naar koolhydraatarm eten zijn het zwaarst. Het is niet ongewoon om je lusteloos of moe te voelen. En ook hoofdpijnen zijn ‘part of the deal’. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam enorm moet wennen aan de nieuwe voedingsstoffen. Maar wees gerust: na die 2 weken zul je je beter dan ooit voelen!

Ik ben erg benieuwd of jullie wat aan mijn 5 tips hebben gehad. Meer tips over koolhydraatarm eten volgen snel!

Dit artikel kwam eerder online op Everyday Healthy

Meer lezen? Het vervolgartikel van Melissa vind je hier!

Delen is fijn!

Melissa Aarssee

Melissa hanteert al jaren een Koolhydraatarme leefstijl. Ook heeft ze de afgelopen 3 jaar op Gran Canaria gewoond. In het dagelijks leven is ze accountmanager en blogger bij Emigreren Gran Canaria, waar ze haar ervaringen en tips deelt over Gran Canaria. Ze houdt van gezond en lekker eten én wandelen met haar Labrador Bram. Op Simone's Kitchen laat ze zien dat Koolhydraatarm eten niet saai of moeilijk hoeft te zijn.

12 comments

 1. He Melissa! Welkom bij Simone’s Kitchen!
  Dank voor de uitleg! Ik heb alleen wel een vraagje over fruit en de noten. Ik begrijp dat fruit veel koolhydraten heeft maar ook veel waardevolle stoffen. Dat geld ook voor noten. Dus wat is de achterliggende gedachte achter het weglaten van fruit en noten? Ben ik wel benieuwd naar!

  • Hi Simone,

   Bedankt voor het warme welkom en leuk dat je even reageert op deze post! In de eerste 2 tot 4 weken is het beter om fruit te schappen i.v.m. het hoge suikergehalte. We willen namelijk dat ons lichaam afkickt van de suikerverslaving 😉 Ditzelfde geldt voor noten, maar dan vanwege het aantal koolhydraten. Wanneer je deze producten even laat staan, zul je merken dat je lichaam makkelijker overschakelt naar eiwitten en vetten als hoofdbrandstof. Maar wees gerust, in een later stadium kun je gewoon weer fruit & noten eten (met mate). Hierover zal ik later meer vertellen 😉

   • He Melissa! Ah het is tijdelijk.. Ok dat snap ik.. 🙂

    • De waardevolle stoffen, met name de vitaminen zitten eigenlijk in veel grotere getalen in groenten. Doordat je je met Koolhydraat arm meer groenten eet, mist je lichaam geen vitaminen en is ook het slikken van extra vitamines eigenlijk overbodig. (Ik kom aan 500-600 gram groenten per dag)

     • Ja snap ik hoor Belin, maar fruit is op zich niet ongezond natuurlijk dus vandaar mijn vraag. Snap dat het in het kader van afkicken handig om het te minderen. Tijdens het I quit sugar programma wordt ook geadviseerd om voor een paar weken helemaal geen fruit te eten… En groente zijn top! 🙂

 2. Ik zou graag koolhydraatarm eten (of alleszins, de hoeveelheid die ik nu eet aanzienlijk terugschroeven) maar omdat ik het gewoon ben van zo veel koolhydraten te eten vind ik het moeilijk om alternatieven te vinden. Zo eet ik bijna elke middag boterhammen, ik probeer dat regelmatig te vervangen door een gezond slaatje. Maar om dat nu elke dag te eten, spreekt me ook niet aan. Na een tijd herval ik dan toch in de gewoonte om boterhammen te eten.

 3. Hi Inez, 

  Leuk dat je even reageert! Ik snap dat het heel lastig is om deze omschakeling te maken. Maar eigenlijk is het net zoals met veel dingen, een kwestie van gewoonte. Hoewel ik zelf geen groot voorstander ben van Koolhydraatarm brood in de eerste 2 tot 4 weken van omschakelen naar Koolhydraatarm eten, zou dit voor jou een uitkomst kunnen bieden. In mijn volgende artikelen zal ik dieper ingaan op weekmenu’s vervangers voor o.a. brood.

  Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

 4. Pingback: Starten met Koolhydraatarm eten: 5 handige vervolgtips

 5. Pingback: Welke koolhydraatarme producten moet je altijd op voorraad hebben?

 6. Goedemiddag ik ben zo wie zo een matige eter (klein naar je en dunne darm) dus ik eet eerder 4x pdag en ik snoep dus ook weinig maar als ik suiker minder krijg ik problemen met mn zicht ik krijg dan een soort bewegende lichtjes in mn zichtbeeld waardoor ik uiteindelijk alleen aan de randen nog enigszins kan zien maar in het overige deel van mn zicht zorg ik dus die lichtjes Dit is onderzocht mri hoofd en neuroloog om avc uit te sluiten tot iemand zei t is een gebrek aan suiker en idd als ik suiker eet is t binnen enkele minuten verdwenen
  Wat te doen dus met uw nieuwe etenswijze die mij erg aanspreekt maar ik wil uiteraard graag mijn zichtprobleem voorkomen
  Alvast heel hartelijk dank
  Laurentia

  • He Laurentia. Nou je kunt natuurlijk wel grotendeels koolhydraatarm eten maar niet te weinig als je daar problemen mee krijgt. Ik neem aan je geen pure suiker hoeft te eten maar dat koolhydraten uit groente of iets dergelijks ook werken? Dus in plaats van iets van suiker neem je dan (bijvoorbeeld) iets met zoete aardappel?

 7. Pingback: Koolhydraatarm of lowcarb eten - waarom zou je daar aan beginnen? | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.