Ok, helemaal op een kerstboom lijkt ie niet, maar lekker is het wel! En een ideale klapper van een dessert die je weinig tijd kost. Een stapeltaart van kerstkransjes (of als die niet verkrijgbaar zijn, kun je ook andere koekjes gebruiken)

Koekjes kerstboom

Kerstboom van kerstkransjes

Elk jaar wil ik altijd een aantal gerechten van tevoren uit proberen. Dit keer koos ik voor een recept wat ik op de website van Jumbo had langs zien komen, namelijk een stapeltaart van kerstkransjes. Je vindt daar overigens een uitgebreide collectie kerstrecepten dus voor meer kerstdiner opties check je de site. Dus ik ging blij op pad om kerstkransjes in te slaan. Geen rekening houdend met het feit dat die er helemaal nog niet zijn. Blijkbaar volgen de kerstkransjes wel de regel die de rest van alle kerstingrediënten niet volgen. Ze zijn namelijk pas ná Sinterklaas verkrijgbaar.

Mijn stapeltaart van kerstkransjes werd dus een stapeltaart van wafels. Chocoladewafels, dat dan weer wel. En he, dat is net zo lekker hoor, maar ja met kerst zou ik dan persoonlijk wel gaan voor die echte kerstkransjes.

Bouwkundig

Nu is deze kerstboom van kerstkransjes echt niet ingewikkeld om te maken. Je hebt er – uiteraard – kerstkransjes voor nodig, slagroom en skyr, verse aardbeien en wat munt.

De slagroom kun je al geklopt kopen en die meng je met de skyr voor de stevigheid. Het is namelijk het “cement” waarmee je de stapeltaart bij elkaar houdt.

Stapeltaart van kerstkransjes

Kerstboom?

Mijn idee was natuurlijk dat die stapeltaart moest gaan lijken op een kerstboom, maar laten we zeggen dat die missie niet helemaal gelukt is. Nou ja, een mens kan niet alles hebben. Blijk ik toch wat minder bouwkundig inzicht te hebben dan ik dacht.

Het is handig om te zorgen voor een bord wat plat is zodat je goed kunt gaan stapelen. Mijn plateau was niet helemaal plat maar dat ging eigenlijk ook wel goed. De stapeltaart kan wel wat hebben. Je maakt eerst een laagje met koekjes, daarop doe je wat van je slagroom/skyr mengsel en dan ga je door met de volgende laag die je iets minder breed maakt. Op die manier eindig je dan uiteindelijk bovenaan met een enkel koekje als de piek.

Stapeltaart in de vorm van een….

Tja die kerstboom is het niet helemaal geworden, ik geef het toe, maar het ziet er wel leuk uit. En je kunt er nog als extra klapstuk bijvoorbeeld wat karamelsaus overheen laten lopen. De mogelijkheden zijn groot! Overigens zijn die aardbeien niet alleen voor de smaak en kleur. Ze zijn ook een bouwkundig element want door af en toe wat stukjes aardbei tussen de koekjes te stoppen wordt de taart ook een stuk steviger. De mijne bleef eigenlijk wonderwel goed in elkaar zitten. Zelfs toen ik ermee ging lopen.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Jumbo.

Stapeltaart van kerstkransjes

Stapeltaart van kerstkransjes

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenKerst

De kerstkransjes kun je desgewenst natuurlijk ook vervangen door andere koekjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 400 gr aardbeien
  • 300 gr kerstkransjes of andere koekjes
  • 500 ml kant-en-klare slagroom
  • 500 gr skyr
  • 5 gr munt

  • Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien. Pureer 100 g aardbeien met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Leg ca. 8 koekjes in een cirkel op een groot bord. Spatel de slagroom en skyr door elkaar.
  • Roer de aardbeiensaus er slordig door, voor een gemarmerd effect. Verdeel een laag slagroomskyr en halve aardbeien over de koekjes.
  • Ga zo taps toelopend door tot alles op is. Als alles goed gaat heb je nu 5-6 lagen in de vorm van een kerstboom. En lukt dat niet dan is het alsnog net zo lekker! Versier met takjes munt en eventueel nog extra aardbeien.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.