De ultieme herfstcake is deze pompoencake met een mandarijnicing. Met lekker veel specerijen!

Pompoencake

Pompoencake met mandarijnicing

Vorig weekend was het flink vies weer en het leek me daarom het uitgelezen moment om eens aan de slag te gaan met al die pompoenen die ik nog had liggen. Ik hou van pompoen en heb dan ook al flink wat pompoenrecepten op de site, maar een mens kan er nooit genoeg hebben. Vandaar deze overheerlijke pompoencake.

Voor de pompoencake heb je pompoenpuree nodig. Nu kun je dat natuurlijk ter plekke doen of je kunt een blikje pompoenpuree gebruiken. Die zijn niet overal te vinden, maar de laatste keer dat ik keek was het bij Amazing Oriental te koop van het merk Libby. Let op dat je de ongezoete variant koopt in dat geval.

pompoencake met mandarijnicing

Blauwe pompoen

Ik had nog een aantal pompoenen liggen en koos dit keer voor de blauwe pompoen. Die is kneiterhard aan de buitenkant dus de schil eraf halen was nog wel een klusje, maar goed. Je moet er wat voor over hebben om deze pompoencake te kunnen maken. De cake zelf maakte ik met boter en olie. Ik had niet meer genoeg boter namelijk en geen zin om naar de supermarkt te gaan. Dus loste ik het op door gedeeltelijk boter en gedeeltelijk olie te gebruiken.

Je kunt (milde) olijfolie gebruiken of je kunt kiezen voor een plantaardige olie naar keus. Zorg wel dat de olie vers is. Ik had bijna ranzige olie erin gedaan. Er stond nog een restje zonnebloemolie in de kast. Die gebruik ik zelden tot nooit en die olie was dus niet meer goed. Dat was bijna een mislukte cake geworden want die smaak van ranzige olie krijg je er echt niet uit.

Pompoencake

Niet lang mixen

De pompoencake hoef je niet lang te mixen. Even goed mengen met een garde is meer dan voldoende voor dit gerecht. Ik bakte het dit keer in een rechthoekige bakplaat van 25 x 30 maar je kunt de cake ook in een normale cakevorm bakken. Hou dan wel een wat langere baktijd aan en check het na een minuut of 30. Als een houten prikker er droog uitkomt is de pompoencake gaar.

Laat de cake volledig afkoelen en maak dan de mandarijnicing door poedersuiker te mengen met mandarijnsap. De smaak van de mandarijn is vrij subtiel. Je kunt hier ook goed sinaasappel voor gebruiken. Dat proef je wat beter.

Pompoencake

Pompoencake

5 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHerfst

Deze pompoencake is perfect als herfstgerecht maar kan eigenlijk het hele jaar!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

16 personen

Materiaal

  • Bakvorm van 25 x 30 cm

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl bakzout
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl kaneel
  • 100 gr boter gesmolten en afgekoeld
  • 150 ml plantaardige olie
  • 4 grote eieren
  • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 400 gr pompoenpuree (ongeveer 1 medium pompoen)
  • 2 mandarijnen rasp en sap
  • 100 gr poedersuiker
  • 1,5 tl vanille extract

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Neem een grote kom en doe hierin de bloem, bakpoeder, bakzout, zout, kaneel en koekkruiden in en roer het even om met een garde.
  • In een andere kom meng je de gesmolten boter, olie, bruine suiker, pompoenpuree, vanille extract en de vier eieren samen. Klop dit even door. Rasp de twee mandarijnen boven de kom en roer erdoor. (het sap gebruik je later)
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte en roer goed door met een garde tot het een egaal geheel is.
  • Smeer de bakvorm in met wat boter en bekleed met bakpapier. Stort het beslag in de vorm en bak de cake in de oven voor ongeveer 25-30 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake volledig afkoelen en maak de icing door het poedersuiker te mengen met het mandarijnsap. Voeg eerst het sap van 1/2 mandarijn toe en voeg eventueel extra toe indien nodig. De icing moet vloeibaar zijn maar niet te dun.
  • Besprenkel de cake met de icing en serveer in blokjes.

Notities

Heb je geen pompoenpuree volg dan het recept voor pompoenpuree of maak eenvoudig de pompoen schoon, snij in stukken en verdeel over de bakplaat.
Besprenkel met wat olijfolie en wat koekkruiden en rooster in de oven op 220˚C voor ongeveer 20-30 minuten. Pureer de pompoen met een staafmixer of in de blender.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 209kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 4g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 1g | Cholesterol: 60mg | Natrium: 147mg | Kalium: 188mg | Vezels: 2g | Suiker: 20g | Vitamine A: 4191IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 64mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.