Simone's Kitchen

Paleo of geen paleo en Vietnamese sandwich

Vietnamese sandwich | simoneskitchen.nl

Nu we bijna aan het eind van onze Whole30 periode zijn begin ik me steeds meer af te vragen hoe nu verder te gaan. Ik vind het paleo principe heel interessant en het intrigeert me mateloos, maar ik ben ook nog steeds sceptisch als het gaat om het niet meer eten van gluten, zuivel, suiker enzovoort. Als een liefhebber van eten is dat een soort doemscenario, want wat blijft er dan over??
Zeker sinds ik de laatste paar dagen druk ben geweest met de nieuwe site en als een gevolg alle oude recepten na moest lopen en corrigeren. Dan komen al die lekkernijen langs en het eerste dat ik dan denk is ; ‘no way, dat ik dat nooit meer ga eten!’

Vietnamese sandwich | simoneskitchen.nl

Aan de andere kant voel ik me er goed bij. Ik slaap beter, heb meer energie en – ook niet onaardig – de kilo’s vliegen er af. (Althans dat weet ik niet aangezien ik al een maand bijna niet op de weegschaal heb gestaan maar gebaseerd op mijn kleding) En ik geloof dat er waarheid zit in de paleo principes… Althans dat vind de ene helft van mij.
Het hele whole30 is natuurlijk vrij streng. Zo mag je bijvoorbeeld geen pannenkoeken bakken. Ook niet met alleen maar goedgekeurde ingrediënten. Puur om van dat idee van zoete lekkernijen af te komen. Maar dat kan dus wel…
De vraag is of ik genoeg uitdaging kan vinden in het koken en paleo eten en niet het idee heb dat ik in een soort van strafkamp zit…. Snap je?
Ik ga zeker niet meteen na de dertig dagen hop alles weer eten maar ik ben er nog niet uit wat het dan wel gaat worden!

En om jullie dan maar meteen te laten genieten van een niet paleo approved recept…. Deze citroengrass runderspiesjes in een heerlijke baguette…. Kijk… Dat kun je toch niet met droge ogen zeggen dat je dit nooit meer gaat eten of wel?

Vietnamese streetfood | simoneskitchen.nl

Het recept komt uit het boek Vietnamese Streetfood. Een echte aanrader als je van lekker Vietnamees eten houdt!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Vietnamese sandwich met biefstuk

Ingrediënten

 • 300 gr biefstuk
 • 2 rode uitjes grof gesneden
 • 3 citroengras stengels alleen witte gedeelte, grof gesneden
 • 1 rode peper zaadjes verwijderd en grof gesneden
 • 1 el sesamzaad geroosterd
 • 2 tl vissaus
 • 3 stokbroden of 6 kleintjes
 • lekkere sla blaadjes
 • 1 handvol koriander
 • 1 rode chili extra, gesneden
 • 3 tenen knoflook grof gesneden

Instructies

 • Snij de biefstuk dun en doe in een schaal. Doe ui, knoflook, citroengras en chili in een grote vijzel en draai net zo lang tot het een fijne pasta is geworden. Voeg de sesamzaadjes toe en plet deze ook nog even. Schep de pasta en de vissaus over het vlees, roer even goed door, zet in de koelkast en laat dit een uur staan.
 • Zet een 12-tal bamboe spiesen in een laagje water voor 1 uur om te voorkomen dat ze straks in de pan verbranden.
 • Rijg het vlees aan de spiesjes en bak deze op een hete bbq of een grilpan for ongeveer 2-3 minuten per kant. In de tussentijd snij je het stokbrood doormidden.
 • Doe de sla, komkommer, koriander en wat extra chili op het stokbrood. Plaats twee van de gebakken spiesen in elke baguette. Hou het stokbrood vast en trek voorzichtig de stokjes uit het vlees.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

 1. Ik ben om! Die ziet er te lekker uit….
  En je kunt het vast wel een beetje afwisselen? Ik geloof namelijk ook niet dat brood kwaad kan. Misschien wel en idee om het dan zelf te bakken?

 2. Maar het is toch de vulling van deze baguette die het zo lekker maakt? Ik zou dit als slaatje eten, zonder het brood erbij, en mij geen seconde tekort gedaan voelen 😉 . Nu ja, de situatie ligt bij mij anders, ik mag geen gluten eten (heb ik zaterdag weer mogen ondervinden) of mijn hele lijf doet pijn en mijn hersenen gaan in ‘zitstaking’, dus dat maakt het voor mij erg makkelijk om eraf te blijven! En verder volg ik het 80/20 principe: 80% puur paleo, en 20% wat “losser” (lees: af nen toe een glaasje wijn, zelfgebakken lekkers, donkere chocolade, een – glutenvrij – dessertje op restaurant…).

  • Ah ja, het is denk ik net even “makkelijker” Candy als je toch al geen gluten mag eten. Maar voor mij is onderdeel van dit broodje, om het dan maar als voorbeeld te houden, zo’n heerlijk knapperige baguette… Dat maakt het geheel nu juist zo ontzettend lekker… Maar zoals ik al zei; ik vind het paleo principe wel wat hebben, kan me er wel in vinden en dus denk ik dat ik ergens wel een gulden middenweg ga vinden.. 😉

 3. Ik begrijp precies wat je bedoelt. Ik worstel al een hele tijd met deze “shizofrenie”. ;-)Ik vind (zoet) bakken veel te leuk en brood veel te lekker, om het voor altijd te laten staan, en probeer de juiste balans te vinden.

 4. Wat goed dat je het whole30 zo goed volhoud Simone!

  Dit is denk ik een typisch gevalletje van de gulden middenweg kiezen. Het belangrijkste is vooral het houden van mate. Af en toe wat granen, bijvoorbeeld quinoa of spelt houden het leuk, gevarieerd, en vooral lekker!
  Je zou bepaalde gewoontes die je je nu gewoon gemaakt hebt kunnen aanhouden, en sommige van je oude eetgewoontes erbij kunnen doen. Bijvoorbeeld 2 van de 3 maaltijden op een dag zonder granen/koolhydraten eten, en eentje wel. Op die manier is het denk ik nog leuk en voelt het niet als een straf om op deze manier te eten.

  Zelf zou ik me nooit aan zo’n strenge leefstijl houden, ik denk dat al het extreme te ver doorgeslagen is. Gewoon verstandige keuzes maken, en proberen zo puur en gezond mogelijk te eten, wat kan je lichaam nog meer wensen?

  Succes met het nemen van je besluit, het is lastig he!

  • Ja het best lastig inderdaad. Het is niet dat ik perse graan moet of zo, maar ik vind het wel – zeker in de keuken – een belangrijk onderdeel en nooit meer, is ook zo’n woord toch? Maar ik denk dat ik er uiteindelijk wel uit ga komen Door! En inderdaad dat hele extreme, daar ben ik toch al niet van. Ik kan dat net 30 dagen volhouden en dan ben ik er ook wel klaar mee hoor!

 5. Hi Simone,

  Heerlijk dat er nu ook een Nederlandse Foodie Paleo recepten plaatst.Veel sites met Paleo zijn amerikaans en die eten toch anders dan wij.
  Wij, mijn man en ik, houden ons nu sinds begin april aan de Paleo- regels met de uitzondering van (geiten-)kaas. Ik vind kaas te lekker en te belangrijk om mee te koken. Verder gaan we af en toe over de schreef met een (zelfgemaakte) pizza. Het leven moet wel leul blijven natuurlijk 🙂
  Zoals de meeste Paleo-eters ook doen, eet volgens het 80/20 principe, houd je de meeste dagen en de meeste maaltijden aan het Paleo-pricipe en als je zondigt, zondig dan met iets wat je echt lekker vind en geniet daar dan ook van. Ik vind het op deze manier prima vol te houden, zelfs met 2 pubers in huis die nog ‘gewoon’ eten. Ben inmiddels 12 kg afgevallen en voel me er prima bij. Zelfs uit eten is geen probleem. Alle restaurants koken met liefde gluten en zuivelvrij voor je en je kiest toch uiteindelijk zelf het gerecht wat het beste bij je past.

  • Ik moet nog de eerste keer uit eten gaan. Althans echt uit eten gaan dan want ik reken een buffet restaurant even niet mee. Daar kun je altijd nog sla opscheppen enzo…
   Ja dat 80/20 principe zie ik ook wel zitten Karin. Ik denk dat ik daar wel mee uit de voeten kan en als ik naar sommige paleo receptenboeken kijk dan ga ik nog best veel leuke dingen proeven.. 😉

 6. Pingback: De tien lekkerste sandwiches | Simone's Kitchen

 7. Pingback: Vietnamese Bahn mi en reiskriebels | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.