Altijd als we naar Griekenland gingen dan at Tom zo ongeveer elke dag wel een portie moussaka. Ik vind het heerlijk, maar niet perse een zomers gerecht. Ik bewaar het dus liever voor de herfst en winter, maar het kan het hele jaar door gemaakt worden.

moussaka

Griekse moussaka

Een echte Griekse moussaka bestaat uit plakken aardappel, plakken aubergine met een gehaktsaus en een bechamelsaus op de bovenkant. Het geheel is dus een behoorlijk stevig gerecht, maar zo lekker! Ik kan er wel van genieten. Om het te maken kost best wel even tijd, want je moet zowel de aardappels als ook de aubergine garen van tevoren. Dat doe je in een koekenpan en omdat je best wat nodig hebt is dat dus een klusje.

Maar dan heb je ook wel wat. Terwijl je de aubergine en de aardappel aan het bakken bent maak je ook de gehaktsaus (als je een beetje kunt multi-tasken tenminste) Die maak je lekker op smaak met oregano, kaneel en peper en zout natuurlijk.

Moussaka

Even werk maar de moeite waard

Het fijne van de moussaka is trouwens wel dat je het geheel van tevoren kunt klaarmaken en pas voor je het gaat eten in de oven schuiven. Het vriest ook nog eens goed in dus prima om te maken om een mealprep zondag bijvoorbeeld.

De bechamelsaus die erover komt maak je verder op smaak met een beetje nootmuskaat, peper en zout en je roert er kaas doorheen. Eigenlijk zou dat Griekse kefalotyri kaas moeten zijn, maar dat kun je niet perse overal vinden. Elke andere lekkere kaas is dus prima om te gebruiken. Ik gebruik zelf vaak een gewone pittige geraspte kaas voor erover en erdoor.

Moussaka

Knapperig korstje

De moussaka is natuurlijk niet compleet zonder een knapperig korstje met de kaas. Dat kun je nog een stukje knapperiger maken door er wat panko overheen te strooien. Dat is optioneel maar wel lekker.

De aubergine snij je in principe in plakken. Het makkelijkste is het om de plakken in de breedte te snijden. Kleine plakken dus. Lange plakken is ook mogelijk maar dat snijdt na het bakken toch een stuk lastiger. Ik geef dus zelf de voorkeur om de aubergine in ronde plakken te snijden en zo te bakken.

De aardappel kun je natuurlijk wel eventueel kant- en klaar kopen. Die zijn al voorgegaard en dat bespoedigd de bereidingstijd aanzienlijk. Let wel op dat je vastkokende aardappels koopt want anders wordt het een prutje. Geen kruimige aardappels gebruiken dus.

moussaka

Moussaka (Griekse ovenschotel)

4 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGriekse keuken

Een stevige Griekse schotel is natuurlijk de wereldberoemde moussaka. Wel even werk om te maken maar zo lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 45 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

4 personen

Materiaal

  • Ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 600 gram aubergine in plakken
  • 500 gram vastkokende aardappel in plakken
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 400 gram gehakt rund, lam of vega
  • 400 gram tomaten in blik
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 laurierblad
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 el gedroogde oregano

Bechamelsaus

  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 450 ml melk
  • 1 eidooier
  • Snuf nootmuskaat
  • 75 gram Kefalotyri kaas of Parmezaan, of andere harde, pittige kaas
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 10 gram panko

  • Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestooi met zout en laat ongeveer 20 minuten in een vergiet uitlekken.
  • Schil de aardappels en snijd ook in plakken van 1 cm.
  • Spoel het zout van de aubergines af en droog de plakken goed af. Verhit een laag olijfolie in een pan en bak de plakken aubergine aan 2 kanten bruin en gaar. Laat de plakken op keukenpapier uitlekken.
  • Bak daarna de aardappelplakken op dezelfde manier.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit in een andere pan wat olijfolie en fruit ui rustig aan. Voeg, als de ui glazig is, het gehakt toe samen met kaneel en oregano en bak bruin. Voeg de tomaten, suiker en laurierblad toe en breng rustig aan de kook. Laat op laag vuur 20 tot 30 minuten rustig koken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit de oven op 180°C.
  • Maak de bechamelsaus door boter te smelten in een steelpannetje. Voeg bloem toe en roer goed door. Laat een paar minuten bakken tot het als een gare massa door de pan glijdt. Voeg in 5 delen de melk toe. Zorg dat het goed opgenomen is voordat je de nieuwe hoeveelheid erbij doet. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes in de saus komen. Laat nog even rustig doorkoken tot het een dikke saus is en haal de pan van het vuur. Roer nootmuskaat en 2/3 van de kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat een paar minuten afkoelen en roer dan de eidooier erdoor.
  • Vet een ovenschaal in met olie. Leg op de bodem de aardappelplakjes met daarop de helft van de aubergine. Giet de gehaktsaus erop, gevolgd door de rest van de aubergineplakken.
  • Giet de bechamelsaus erop en smeer gelijkmatig uit. Bestrooi met panko en de rest van de kaas.
  • Bak 30-45 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 719kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwit: 36g | Vet: 39g | Verzadigd vet: 19g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Transvet: 2g | Cholesterol: 168mg | Natrium: 514mg | Kalium: 1657mg | Vezels: 10g | Suiker: 19g | Vitamine A: 1542IU | Vitamine C: 44mg | Calcium: 468mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.