Engels ontbijt | simoneskitchen.nl

Het hoge woord is eruit: de UK zegt tabé.
Afgelopen weekend werd er met ontzag, verbazing en verbijstering gereageerd op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk zich niet langer verenigd wil voelen met de rest van Europa.

De pond zakt qua koers door het afvoerputje en het halve land aldaar maakt zich op voor de volgende vraag: “Hoe verenigd is dit Koninkrijk, na dit referendum dan nog?”
Immers, heel Schotland heeft al hardop uitgesproken dat zij grote vraagtekens zetten bij het nog langer verbonden willen blijven aan de rest van het eiland.
Ik maak me over één ding nog de meeste zorgen; wat gaat er nu gebeuren met mijn favoriete Dude ontbijt: Bacon en Eggs??

English breakfast | simoneskitchen.nl

Toegegeven dat er Dude technisch gezien weinig spectaculairs van onze buren aan de andere kant van de Noordzee komt.
Ok, een beef Wellington en Fish n Chips hebben een plekje in de galerij van Dudewaardige gerechten, maar verder is datgene wat ze over de plas heen koken toch niet echt spannend voor een Dude?
Yorkshire pudding is niet macho en high tea heeft al helemaal niets met mannelijk te maken. Zelfs het meeste bier van dit eiland smaakt naar kamelenpis of een variant daarvan (vraag me niet hoe ik weet hoe kamelenpis smaakt..)
Maar dat ontbijt voor winners uit Engeland, die verantwoorde start van de dag met bonen in saus en ei en worst. Dat is toch wel iets wat iedere Dude op het vasteland van Europa moet gaan missen nu de Brexit een feit is.

Hoe moet dit nu weer opgelost worden, nadat de, voornamelijk seniore kant van Groot Britannië, uitgesproken heeft dat ze niets meer met ons te maken willen hebben?
We moeten als niet Britse Dudes de handen ineen slaan en zo snel mogelijk een alternatief vinden voor het English Breakfast, na de Brexit.
We moeten zogezegd met een Brexit Breakfast op de proppen komen.

Full English breakfast | simoneskitchen.nl

Als een dolle ben ik gaan zoeken naar plekken binnen de EU waar we dezelfde mooie producten kunnen vinden om ook zo’n ‘calorie atoombom’ ontbijt te kunnen maken.
Gelukkig viel het zoeken enorm mee en kwam ik tijdens mijn speurtocht tot de ontdekking dat we de Britten helemaal niet nodig hebben voor het mannelijkste ontbijt ter wereld, want alle ingrediënten zijn super eenvoudig te vinden in Nederland of de rest van Europa.
Omdat ik niet al te partijdig wil overkomen in al dit politiek geweld, heb ik er voor gekozen om ook iets neutraals aan het vernieuwde Brexit breakfast toe te voegen.
Rösti uit Zwitserland. Lekker!

Met een alternatief voor het Engelse ontbijt zie ik geen reden meer om niet een hek om het eiland heen te zetten.
En dan laten we wat sleepboten van Smit Tak Schotland gewoon naar Nederland toe slepen. Dan kunnen onze Schotse vrienden gewoon voor de kust van Zandvoort lekker onderdeel blijven van één Europa.

Geniet van een 100% Europees (en UK vrij) Brexit Breakfast.

Engels ontbijt | simoneskitchen.nl

Bacon and eggs met rösti

5 van 1 stem

Het traditionele English Breakfast met heerlijke rösti rondjes
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

Voor de rösti:

 • 2 grote aardappels eerst wassen, dan pas schillen en dan raspen
 • 1 ei uit Barneveld
 • ½ ui uit Emmeloord, fijn gesnipperd
 • 1 teen knoflook uit Frankrijk, fijn gesnipperd
 • 50 gr geraspte kaas uit Gouda
 • Peper en zout

Voor de rest van het Brexit Breakfast:

 • 1 2 eieren uit Barneveld
 • 2 varkens saucijzen uit Baambrugge
 • ½ tomaat uit ’s Gravenzande in plakjes gesneden
 • 2 reepjes ontbijtspek uit Baambrugge uit Baambrugge
 • 1 klein blikje witte bonen in tomatensaus uit Zeeland

 • Meng alle ingrediënten voor de rösti in een grote kom en voeg flink wat peper en zout toe
 • Verhit boter in een koekenpan en schep dan een lepel van de aardappelmix in de pan. Zorg ervoor dat dit een soort pannenkoekje van ongeveer een centimeter hoog wordt. Wanneer je meer dan 1 rösti tegelijk wilt maken, let er dan op dat de pannenkoekjes niet tegen elkaar aankomen.
 • Bak de rösti op middelhoog vuur een minuut of vijf aan één kant. Daarna met een spatel voorzichtig omflippen en de andere kant ook voor 5 minuten bakken.
 • Doe ondertussen de saucijzen in een koekenpan en bak de worstjes om en om in ± 10 minuten gaar. Bak het ontbijtspek uit en laat ze hierna even kort uitlekken op wat keukenpapier
 • Verwarm de witte bonen in een steelpannetje op laag vuur en bak ondertussen de eieren in wat gesmolten boter.
 • Wanneer alles klaar is serveer je alles op een groot bord met als garnering wat schijfjes tomaat en een mooie plak geroosterd Hollands brood. En klaar is je Brexit Breakfast. Wie heeft de UK nu nog nodig met al deze prachtige ingrediënten uit de EU?

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.