Broodje rivierkreeft met ei – soort lobster roll
Dit broodje wat ik best op een lobster roll vind lijken maakten we tijdens een spontane kooksessie met Beau en Fatima alweer een tijdje geleden. Een van de broodjes was dit broodje met geitenkaas en tomaat uit de oven(ook zo lekker!)
Broodje rivierkreeft met ei
In een originele lobster roll zit natuurlijk kreeft, maar rivierkreeft is veel lokaler en veel betaalbaarder dan echte kreeft en net zo lekker. Het verschil met een ‘gewone’ lobster roll is dat hier ook ei bij wordt geserveerd en geloof me dat is eigenlijk een briljante toevoeging. Dus of je het nu een broodje rivierkreeft noemt of een lobster roll… het is mij om het even.
Voor het broodje zelf gebruikten we hier Turkse afbakbroodjes. Die zijn niet te hard wat het eten wel wat makkelijker maakt. Officieel zit een lobster roll volgens mij meestal in een zacht broodje, dus dat kan zeker ook.
Wij vonden dit heel erg lekker. Overigens belegden we de twee helften elk apart. Als je het doet moet je het goed doen toch?
Rivierkreeft
Om het broodje rivierkreeft te maken heb je uiteraard rivierkreeftjes nodig. Die kun je kant- en klaar gepeld kopen bij de supermarkt. Dat is de snelste manier. Ik kan me nog herinneren dat Charlotte’s vader altijd in zijn achtertuin zelf rivierkreeftjes ving. (dat was in Ankeveen) Dus woon jij aan het water en zitten daar rivierkreeftjes? Dan kan dat natuurlijk ook.
Maar de gemiddelde Nederlander zal het waarschijnlijk in de supermarkt of bij de visboer moeten kopen. Ook niks mis mee.
Om het broodje rivierkreeft te maken kluts je de eieren en deze scramble je in de pan. Maak ze al op smaak met zout en peper. Vervolgens verdeel je het ei over de broodjes. De rivierkreeftjes zijn al klaar om te gebruiken dus die verdeel je over de broodjes.
Dan komt de saus, die hier natuurlijk een hoofdrol speelt. Ik vind persoonlijk elk broodje met saus lekkerder. Haha. Voor dit broodje gebruiken we gochujang. Dat kun je tegenwoordig steeds makkelijker ook in de gewone winkels kopen, anders in de toko. Heb je geen zin om het te zoeken dan is sriracha ook een goede optie.
Of maak een saus door mayonaise met wat tabasco te mengen en wat tomatenketchup. Er is van alles mogelijk. Wij hadden nog kewpie mayonaise liggen. Dat is een specifieke Japanse mayonaise die echt heel lekker is. Uiteraard kan ook hier normale mayonaise gebruikt worden.
Broodje ei met rivierkreeft
Ingrediënten
- 2 Turkse broodjes afbak
- 4 eieren
- 100 gr rivierkreeftjes schoongemaakt en gekookt
- 1 el tuinkers
Saus
- 2 el gochujang
- 1 el olijfolie
- 1 el appelciderazijn
- 1 tl honing
- 2 el Kewpie mayonaise Of gewone mayonaise
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚C. Bak de broodjes af in de oven.
- Kluts de eieren los met peper en zout en roerbak deze in een koekenpan.
- Maak de rode saus door de gochujang te mengen met de honing, olijfolie, appelciderazijn. Mix dit even goed door.
- Beleg de broodjes met het roerei en verdeel hierover de rivierkreeftjes. Verdeel daarover wat van de tuinkers en drizzle de rode saus en de kewpie mayonaise erover. Serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.