Simone's Kitchen

Woensdag gehaktdag: Pittige sandwich met een pinda gehaktbal

Pittige gehaktbal met pindasaus gevuld | simoneskitchen.nl

Vandaag is het weer tijd om één van mijn favoriete ingrediënten uit de keuken centraal te stellen; gehakt.
Hier in Nederland is één van de populaire gehaktbal gerechten het balletje met pindasaus.
Ik ben er zelf ook fan van, maar moet wel bekennen dat de kwaliteit hier en daar nog wel eens schrikbarend verschilt.
Vaak wordt er goedkope, magnetron pindasaus gebruikt die meer afbreuk aan het balletje doet dan dat deze wat toevoegt.
En ook wordt een balletje pindasaus regelmatig op een zacht bolletje geserveerd. Op zich niks mis mee, want dit is heel lekker.Alleen als dan het balletje ( en vaak ook het bolletje) drijven in een overdosis pindasaus, dan krijg je een sompige massa, die ook weer het lekkere balletje gehakt tekort doet.
Maar ik vind die pindasaus smaak (mits die goed gemaakt is) zo goed bij een gehaktbal. Ik wil alleen niet zo’n bord vol met drab hebben.

Boterham met balletje gehakt | simoneskitchen.nl

Daarom ben ik gaan nadenken over een gehaktbal die wel die pindasaus smaak heeft, maar niet gelijk in een bord met bruine, warme vla geserveerd hoeft te worden.
Ook wil in in mijn gerecht wat crunch hebben, dus het zachte, witte bolletje zal ook moet wijken.

De pittige sandwich met gevuld balletje

Ik ben uitgekomen op een gehaktbal met een pinda verrassing, die ik serveer op een geroosterde boterham. Het hart van de gehakt bal is namelijk een bolletje pindakaas.
Om de smaak van de sandwich wat pittiger te maken, heb ik de boterham met wat sambal besmeerd en om het Azië gevoel compleet te maken heb ik daar wat taugé overheen gestrooid.
Lekker knapperig broodje met een heerlijke gehaktbal.
Een makkelijk te maken sandwich waarmee je toch wat aparts op tafel zet.

Pittige gehaktbal met pindasaus gevuld | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gehaktbal met pinda op een pittige sandwich

Een lekkere gehaktbal met een kern van pindakaas geserveerd op een geroosterde boterham met pittig beleg.
Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 50 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktbal:

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 hand peterselie fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl tobasco
  • 1 ei
  • 4 el panko of paneermeel
  • 1 el ketjap
  • peper en zout

Voor de sandwich:

  • 4 dik gesneden plakken meergranen brood (of maisbrood)
  • 4 el sambal badjak
  • 100 gr taugeh
  • 4 el atjar tjampoer

En verder:

  • 3 a 4 el pindakaas

Instructies

  • Maak van de pindakaas 3 tot 4 balletjes zo groot als een flinke knikker (het draait het makkelijkst met plastic handschoentjes). Leg deze balletjes op een stukje bakpapier voor tenminste 2 uur in de vriezer
  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktbal in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Pak een flinke pluk gehaktmix en druk deze plat in je hand. Leg hierin een bevroren balletje pindakaas en draai hier een gehakt bal omheen. Probeer ervoor te zorgen dat de pindakaasknikker goed ingepakt is in de gehakt (geen gaten waar straks de pindakaas in de pan uit kan drippen). Maak in totaal 3 tot 4 van deze ballen. Leg de ballen dan nog een minuut of vijftien in de koelkast.
  • Verhit olie in een pan en voeg een klontje boter toe aan de hete olie. Schroei in 3 tot 5 minuten de gehaktballen op hoog vuur dicht in de hete pan en laat ze daarna met de deksel op de pan nog een minuut of twintig garen tot ze gaar zijn. Draai de ballen tussentijds een paar keer zodat ze gelijkmatig garen.
  • Rooster de boterhammen in een broodrooster en besmeer hierna iedere boterham met de sambal. Strooi een handje verse taugeh over iedere boterham.
  • Haal de pindaballen uit de pan en snij deze in plakjes op de geroosterde, belegde boterham. Als het goed is, zie je het hart van de pindakaas er langzaam uitlopen. Maak de sandwich af met een lepel frisse atjar.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Avatar

    Ziet er weer erg lekker uit, ga ik zeker een keer maken.
    Ik mag zelf ook graag een balletje wegprikken. 
    Wat ik vaak doe als ik haast heb neem ik een vers afgebakken broodje smeer er wat mosterd op en dan het gehakt, warm, in plakjes. Daarboven op, (homemade) in gemaakte komkommers met kerrie. (https://bourondisch.files.wordpress.com/2015/02/ingemaakte-komkommers2.pdf )   Snel en ook erg lekker.
    Nou, succes en zorg goed voor je meisje!

  2. Avatar

    Dat klinkt ook errug lekker!!!

  3. Avatar

    Niet verstandig om dit te bekijken rond lunchtijd, mijn maag rammelt helemaal 🙂 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!