Kerstdessert: Chocolade frambozentaart
Deze heerlijke dubbele chocoladetaart heeft lekker veel frisse frambozen en is daarmee een perfecte afsluiter van een dinertje!
Chocolade frambozentaart
Ik zit al helemaal in de kerstsferen…. We hebben geen kids dus Sinterklaas is voor ons altijd een beetje minder interessant en op de een of andere manier had ik nu al weken geleden zin in kerst. Vorig jaar helemaal niet vreemd genoeg. Toen was het ineens kerst zonder dat ik echt erg in had. Nog even snel – last minute – het huis in kerststemming gebracht en dat was het dan weer.
Misschien komt het ook wel doordat ik voor deze week een (vrij werk) kerstshoot gepland heb staan met Caroline. Altijd leuk en altijd goed om in de stemming te komen! Bovendien had ik ook nog een last minute opdracht voor een klant waarvoor ik deze overheerlijke chocolade frambozentaart mocht maken.
Perfect voor een makkelijk kerstdessert, alhoewel hij ook wel weer vrij machtig is, dus hou daar even rekening mee! Als je net een kalkoen hebt verorberd dan is dit wellicht niet de beste optie.. 😉
Maken van de taart
Het maken van de chocolade frambozentaart is niet ingewikkeld. Je gebruikt hiervoor twee vormen van ongeveer 22-23 centimeter en die bekleed je met bakpapier. je kunt natuurlijk ook een vorm van 20 cm gebruiken. De taart wordt dan iets hoger en het kan zijn dat je de baktijd een klein beetje moet verlengen omdat de laag wat dikker is. Zorg alleen wel dat je twee gelijke vormen gebruikt anders wordt je chocolade frambozentaart een beetje scheef, maar vast even lekker.
Tussen de lagen deed ik frambozenjam. Een andere jam kan hier ook natuurlijk ook. Hoe je de chocolade frambozentaart vervolgens decoreert is ook weer in te vullen zoals je wilt. Frambozen zijn altijd feestelijk en passen goed bij de slagroom en bij de chocola.
Dubbele chocolade frambozen taart
Ingrediënten
- 225 gr donkere chocola
- 175 gr ongezouten boter in stukjes
- 2 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram bloem
- 1/2 tl zout
- 5 eieren
- 140 gram lichtbruine basterdsuiker
- handje verse frambozen
- 4 eetlepels frambozenjam
Decoratie
- 200 gr frambozen
- 100 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C. Bekleed twee bakblikken van ongeveer 23 cm op de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten goed in.
- Smelt de chocola met de boter au bain marie (kokend water in een steelpannetje en zet hierop een hittebestendige kom. Laat het water niet tegen de kom aankomen) en laat vervolgens afkoelen. Roer de vanille en de kaneel erdoor.
- Doe het amandelmeel samen met de bloem en het zout in een kom.
- Klop de eieren met een electrische mixer voor ongeveer 5 minuten of tot ze verdubbeld zijn in volume. Voeg hier langzam de suiker aan toe en klop nog eens 1 minuut.
- Vouw het afgekoelde chocolade mengsel er door tot het net gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij en vouw dit er weer doorheen. Het mengsel is relatief dun.
- Verdeel het deeg tussen de twee klaarstaande bakblikken en bak dit voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Als je er een houten prikker insteekt moet die eruit komen met nog wat kruimels aan de prikker. Laat volledig afkoelen in het bakblik, en haal ze er dan uit.
- Om de cake af te maken, leg je de lelijkste onderop. Maak een mengsel met de frambozenjam en doe hier wat verse frambozen door die je een beetje prakt met een vork. Smeer hier de onderste kant van de taart mee in en leg de andere helft er boven op. Druk voorzichtig aan.
- Smeer een dikke laag geklopte slagroom op de bovenste helft en decoreer dit met de frambozen. Bestrooi op het laatst met wat poedersuiker en serveer direct.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Is de taart een dag van tevoren te maken? Of wordt hij dan soppig? Ziet er in iedergeval schitterend uit!!
Hè Charissa. Ik zou de afzonderlijke elementen van tevoren maken en dan op de dag zelf in elkaar zetten. Dan blijft ie het lekkerste!
Haha overheen gelezen, sorry!
Geen probleem! Blij dat je het gevonden hebt!
Ik mis waar de boter in het recept wordt toegevoegd?
Hoi
Ik heb deze chocolade frambozentaart gemaakt voor de kerst en wauw wat een geweldig mooie en vooral ook lekkere taart! Iedereen heeft genoten en de taart was binnen no time op!
Bedankt voor het recept
Ah wat leuk Elke! Fijn dat ie is bevallen!
Wauw Simone. Ik kwam via Bloglovin op je blog terecht. Mijn complimenten. Ik ben vooral erg onder de indruk van de fotografie. Ik werk zelf ook als fotografe (loveshoots, bruiloften, portretten en model fotografie) en sinds ik deze week (ja dus echt nog maar heel pril) mijn blog aan het opzetten. Ik heb besloten actiever te gaan bloggen oa over eten dus ben ik me ook aan het verdiepen in food fotografie.
Ga zo door! Ik ga zeker regelmatig een kijkje nemen hier.
Fijne Sinterklaas avond
Groetjes Joyce
Wat leuk Joyce! Dank je wel voor de complimenten ook. Ik heb je blog al even bekeken natuurlijk en ziet er goed uit!
Wat een prachtige taart! En een heerlijke combinatie met de frambozen en chocolade. Voor de kerst ga ik hem dit jaar niet maken, maar voor mijn verjaardag vind ik het een hele mooie optie!
Haha… Deze kun je echt voor elke feestelijke gelegenheid wel maken!
Jeeeee wat mooi zeg!! Ik heb er dit jaar ook al zin in en ik heb zelfs Johann overgehaald om een echte boom te gaan halen. Hij had daar geen zin in omdat de laatste keer 6 jaar geleden de katten er alleen maar in hingen en zij een geweldige kerst hadden en wij niet. We gaan er weer voor, ik ben benieuwd wat die teckel gaat doen 😉
Liefs Suus
O jaaaa katten en kerstbomen. Ik was het gewoon even vergeten.. En we hebben er natuurlijk ook een paar rondlopen. Vorig jaar durfden we het niet aan. Ben benieuwd wat het dit jaar gaat worden dan! Ik gok dat de teckel een stuk makkelijker te hanteren valt!