Kaasfondue
Wat is er nou lekkerder dan koude en gure dagen en dan lekker kaasfonduen? Ik hou ervan maar doe het eigenlijk niet zo heel erg vaak. In je eentje kaasfondue eten kan natuurlijk wel, maar het is veel gezelliger om het met een groepje te doen. Maar hoe maak je nou een echt lekkere kaasfondue?
Mix van kazen
De eerste keus die je moet maken voor een goede kaasfondue is de soort kaas. Een klassieker is natuurlijk Gruyere samen met Emmentaler dus dat is een prima basis om mee te beginnen. En daarna is het eigenlijk heel eenvoudig. Toch zijn er wel een aantal dingen die fout kunnen gaan.
Welke fonduepan?
Om te beginnen moet je natuurlijk kiezen welke fonduepan je gaat gebruiken. Ik kocht recent een hele mooie electrische fonduepan, maar die bleek een tikkie groter dan ik had verwacht. En als je dan met twee personen een kaasfondue gaat doen, heb je een enorme hoeveelheid nodig om de pan te vullen. Maar ben je met meer dan is dit wel een hele fijne. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over de temperatuur want die blijft lekker gelijk met deze pan. Ik kocht hem ook omdat je er zowel kaas als andere fondues in kunt doen.
Maar er is natuurlijk niks mis met een fonduepan met een waxinelichtje eronder. Deze is bijvoorbeeld lekker klein (voor twee personen) en makkelijker op te bergen ook. Een nadeel van een keramische fonduepan is evenwel dat je de kaas eerst in een andere pan moet verwarmen. Gebruik je een pan die ook op het fornuis kan dan heb je in ieder geval minder afwas. Of je gebruikt natuurlijk een elektrische, dat heeft hetzelfde voordeel.
Wat doe je als de kaas schift?
Van nature zijn kaas en vocht niet perse de grootste vrienden. Het kan dus gebeuren dat je kaasfondue niet goed mengt en je met een grote klont kaas zit en wat vocht eromheen. Het magische ingredient in dit geval is maizena. Tijdens de fotoshoot hadden wij het probleem ook. De kaas wilde maar niet mixen met de wijn.
Wat extra maizena en een beetje geduld losten het probleem echter gelukkig op en we hadden een heerlijk romige kaasfondue als resultaat.
Ben je fan van kaas?
Dan wil je vast wel even checken hoe je een heerlijk kaasboard of een kaasplank maakt!
Kaasfondue
Materiaal
Ingrediënten
- 400 g gemengde kaas bijvoorbeeld Gruyère, Emmentaler, Comté, geraspt
- 300 ml droge witte wijn
- 1 teentje knoflook gehalveerd
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel mosterd
- Snufje nootmuskaat
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Stokbrood verschillende groenten naar keuze om te dippen
- Wrijf de binnenzijde van een fonduepan in met de gehalveerde knoflookteen.
- Voeg de witte wijn toe aan de fonduepan en verwarm op een laag vuur tot het begint te pruttelen.
- Voeg geleidelijk de geraspte kaas toe aan de pan, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel. Blijf roeren tot de kaas volledig gesmolten en glad is.
- Meng de maïzena met het citroensap en voeg dit mengsel toe aan de kaasfondue. Roer goed door tot het mengsel iets dikker wordt.
- Voeg de mosterd, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper toe. Proef en pas de smaak aan naar wens.
- Zet de fonduepan op een rechaud of een warmhoudplaatje om de kaasfondue warm te houden.
- Serveer de kaasfondue met stukjes stokbrood en de groenten om in de gesmolten kaas te dippen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.