Laat ik beginnen met ‘je moet natuurlijk helemaal niks’. Als jij nooit op de weegschaal wilt dan is dat helemaal prima. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, maar wat kan die weegschaal je nou eigenlijk vertellen en wat zeker niet?

Hoe vaak moet je op de weegschaal

Het is maar een nummer

Veel mensen delen niet graag hun gewicht. Het is een van die dingen waar min of meer een taboe op rust. Tenzij je hartstikke slank bent en al jaren 55 kilo weegt (om maar wat te noemen) dan zul je er waarschijnlijk geen moeite mee hebben om je gewicht te delen met de wereld. Maar voor de doorsnee mens is gewicht een gewichtige zaak.

Frustratie

Heb je een weegschaal nodig om te weten hoe het ervoor staat? Nee, zeker niet. Iedereen voelt wel aan zijn of haar kleding hoe het ermee is. Die spijkerbroek die ineens te strak zit of dat truitje wat ineens wat beter je lovehandles laat zien. Dat is meestal meer dan voldoende om je te realiseren dat er wellicht een kilootje bij is gekomen. Er zijn hele volksstammen die nooit op een weegschaal gaan staan en er ver van blijven. Ben jij het type mens dat soms een kilootje meer en soms een kilootje minder weegt maar meestal zo rond hetzelfde gewicht schommelt? Dan zou ik die weegschaal de deur uit doen. Want het kan flink frustrerend zijn om tijdens of vlak voor je menstruatie tot de ontdekking te komen dat je vier kilo bent aangekomen. Van niks.

Struisvogelpolitiek

Kom je echter langzaam maar zeker elke maand een pondje aan en koop je daarom twee keer per jaar een maatje meer? Dan kan het helpen om die weegschaal wat dichter in de buurt te houden. Al was het alleen maar om te voorkomen dat je je hoofd nog dieper in het zand stopt en voor je het weet tien kilo zwaarder bent, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s van dien.

Hoe vaak moet je op de weegschaal

Hoe vaak moet je op die weegschaal?

Het beste is om je eens per week te meten. Op dezelfde dag, op hetzelfde moment en zonder kleding. Je gewicht fluctueert, dat moet je je realiseren. De ene dag hou je meer vocht vast dan de andere dag. Soms heb je toevallig iets gegeten dat wat zouter is of ben je nog niet naar het toilet geweest. Of moet je ongesteld worden. Er zijn legio redenen aan te wijzen waarom je gewicht kan afwijken. Dus val niet in een appelflauwte als je gewicht van week 1 op week 2 een kilootje of twee afwijkt. Het gaat om het geheel, niet om het wekelijkse nummertje. Sta je elke week op de weegschaal en hou je het een aantal weken bij dan is de kans groot dat je een patroon gaat ontdekken. Kom je maand na maand een pondje aan? Dan is het toch wel tijd om eens naar je voedingspatroon te kijken.

Dagelijkse wegen?

Een kleine poll op de facebook groep Gezond met Simone’s Kitchen wees uit dat ongeveer de helft van jullie dagelijks op de weegschaal staat en de andere helft wekelijks. Je moet doen wat voor jou goed voelt, maar laat die weegschaal vooral geen obsessie worden. Ik heb net een nieuwe weegschaal. Zo eentje die alles meet: gewicht, vet, vocht, botmassa en bmi. En die het vervolgens ook nog meteen automatisch synchroniseert met mijn telefoon. Als echte gadgetfreak vind ik het om die reden alleen al leuk om me momenteel dagelijks te wegen. Maar normaal vind ik persoonlijk 1 x per week genoeg.

De overgang

Hoewel de overgang niet per definitie hoeft te betekenen dat je aankomt kan het wel lastiger worden om gewicht te verliezen. Ik merk het zelf ook maar dat betekent uiteindelijk dat het tijd is om iets te veranderen. Onthoud ook dat je gewicht voor 80% bepaalt wordt door je voeding en slechts voor 20% door sporten. Dat wil niet zeggen dat sporten niet belangrijk is. Integendeel, maar dat belang gaat veel verder dan alleen de lijn.

Samenvattend

Laat de weegschaal je leven niet beheersen. Focus op gezondheid, goede voeding en beweging en laat dat nummer zoveel mogelijk los. Kun je niet zonder, probeer het wegen dan tot maximaal 1 x per week te beperken en kijk naar het groter geheel. Beheerst de weegschaal je te veel en ben je elke keer gefrustreerd na een weegmoment? Probeer het dan gewoon een langere periode zonder. Bekijk je gewicht aan de hand van je kleding. Dat zegt vaak genoeg.

Lees ook mijn persoonlijke verslag van een tijdje geleden over mijn eetverslaving.

Delen is fijn!