Wat is het Mediterraanse dieet en wat eet je wel of niet?

Mediterraans dieet; wat is het precies

Het Mediterraanse dieet is gebaseerd op de eetwijze van de landen rondom de Middellandse zee rond de jaren 60. Ook in landen als Italië en Griekenland is niet alles nog hetzelfde maar over het algemeen kun je stellen dat het eetpatroon daar gezonder is (of was). Ook in de zogeheten blue zones (een Blue zone is een gebied op de wereld waar mensen in relatief goede gezondheid 100 jaar of ouder worden) zitten veel overeenkomsten met het Mediterraanse dieet.

Gezondheidsvoordelen

Het is meerdere malen bewezen via diverse studies dat eten volgens dit zuidelijke dieet vele voordelen heeft voor de gezondheid. Zo zou het hartziektes voorkomen, diabetes type II voorkomen en op zijn minst gunstig zijn voor vele van de huidige welvaartsziektes.

Wat eet je wel?

Wel: groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappels, volkoren en onbewerkte granen, kruiden, specerijen, brood, vis en zeevruchten en olijfolie.

Weinig van: gevogelte, eieren, kaas en yoghurt

Eet slechts af en toe: rood vlees

Niet eten: Suikerrijke drankjes, toegevoegde suikers, bewerkte vleesproducten, gerafineerde granen, geraffineerde olie en andere sterk bewerkte levensmiddelen.

Het Mediterraanse dieet

Eet zeker geen van de volgende voedingsmiddelen

  • Toegevoegde suikers: Soda, snoepjes, ijs, tafelsuiker en vele anderen.
  • Bewerkte granen: Witbrood, pasta met geraffineerde bloem etc.
  • Transvetten: van oudsher gevonden in margarine en diverse bewerkte voedingsmiddelen (de meeste fabrikanten hebben inmiddels transvetten wel uit hun producten gehaald)
  • Geraffineerde olie: soja olie, canola olie, zonnebloemolie en dergelijke
  • Sterk bewerkte vleesproducten: Denk aan bewerkte worsten, hot dogs, knakworst, vleeswaren enzovoort.
  • Sterk bewerkte voedingsmiddelen: Alles met het label “vetvrij” of “dieet” of eten dat er uit ziet alsof het in een fabriek is gemaakt.

Er zijn meerdere meningen welke voedingsmiddelen nu wel of niet precies tot het Mediterraanse dieet behoren, maar in het algemeen kun je zeggen dat de focus op het eten van veel groente ligt. Met meer vis dan er standaard in ons Westerse dieet zit. Aangeraden wordt om minimaal twee keer per week vis te consumeren. En eenvoudigweg je maaltijden te creëren rondom voedingsmiddelen met niet meer dan 1 ingrediënt.

Natuurlijk helpt het mee als je in een zonnig land woont en je bij wijze van spreken de vis zo uit de zee kunt scheppen, maar dat wil niet zeggen dat het volgen van een dergelijk dieet hier onmogelijk is.

Lees ook de vorige aflevering over Ayurveda

Bron: Mediterranean diet via Healthline

Delen is fijn!