Nog geen zomer

Hoe overleef je een hittegolf | simoneskitchen.nl

Nee het is nog geen zomer, dat weet ik ook wel. Maar ik heb net gehoord dat het warmterecord voor 16 februari al is gebroken en als dat een teken is van wat er komen gaat dan denk ik dat we weer zo’n idioot hete zomer gaan beleven. Ik kijk er niet naar uit. Ik hou best van een beetje warmte, maar zo heet als vorige zomer? Nee dat hoeft voor mij echt niet. Komt nog bij dat ik vorig jaar in diezelfde periode enorme last had van opvliegers. 34˚C en een opvlieger? Echt geen aanrader.

Hoe oeverleef je een hittegolf | simoneskitchen.nl

Airco

Dit jaar komt er een kleine mobiele airco in de slaapkamer want ik wil niet nog eens een halve zomer níet kunnen slapen. Maar wat kun je het beste doen of laten als het weer zo warm wordt en die hittegolf om de hoek kijkt? Tijd om eens wat warmte tips op een rijtje te zetten. Nog voor de warmte toeslaat. En afgezien van het gebruik van een airco.. 🙂

  • Zorg dat je op strategische plaatsen in je huis en/of je werkruimte ventilators hebt staan of hangen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open om de luchtstroom te bevorderen. Doe overdag de ramen en deuren dicht en de gordijnen en/of zonnewering naar beneden om het zonlicht uit je huis te weren. ’s Avonds, als de zon onder is en de lucht – hopelijk – wat koeler wordt zet je alles tegen elkaar open om de hitte uit je huis te verdrijven.
  • Water is een heerlijk verkoelend middel. Gebruik emmers met water om je voeten in te doen, gebruik natte doeken om je hoofd mee te deppen of gebruik een plantenspuit om jezelf af en toe even lekker mee nat te spuiten. En – ook leuk – wij houden op bloedhete avonden vaak een watergevecht in de tuin… 🙂 Ideaal om lekker af te koelen.
Hoe overleef je een hitteholf | everydayhealthy.nl
Zoek de wind op
  • Ga naar beneden. Hoe hoger je in het huis komt des te meer warme lucht je tegen zult komen. Warme lucht stijgt nu eenmaal omhoog. Grote kans dat de laagste ruimte in je huis het koelst is en de hoogste het warmst. Bij ons wil je gedurende die zomer liever niet op zolder komen en slapen in de woonkamer is dan soms erg lekker.
  • Zet apparaten uit die extra hitte produceren: computers, apparaten op standby en apparaten zoals de oven. Eet verse ingrediënten die geen oven nodig hebben. Scheelt ook weer aanzienlijk in de hitte
  • Zorg dat je voldoende water drinkt. En dat betekent al gauw veel meer dan je normaal gewend bent. Helemaal als je flink aan het zweten bent geweest en zorg dat je ook het niveau van je elektrolyten op peil houdt door met je water ook wat te eten. Als je dorst hebt ben je eigenlijk al te laat. Voorkom dat je dorst krijgt.
  • Beperk alcohol en koffie. Hoe verleidelijk het ook is om op een warme zomeravond in de tuin een glas koude wijn of koud bier te drinken; het zorgt wel dat er extra vocht wordt afgedreven en dat kun je tijdens een hittegolf eigenlijk niet goed gebruiken. Af en toe een glaasje kan natuurlijk geen kwaad maar hou het een beetje binnen de perken.
  • Voor een soort homemade airco systeem kun je een ventilator nemen en die richten op een bak met ijs. Ga vervolgens in die luchtstroom zitten en de koude lucht zorgt dat je iets afkoelt. Blijft natuurlijk een gedoe om elke keer die bak met smeltend ijs weer aan te vullen maar het is een oplossing. Heb je thuis geen airco ga dan op het heetst van de dag naar een openbaar gebouw waar die airco wel is. Neem je laptop mee en ga in je favoriete koffietentje (met airco) zitten werken.
  • Eet geen zware eiwitrijke maaltijden, die zorgen dat je lichaam opwarmt, maar kies voor lichtere maaltijden. Niks zo erg als je overvol voelen op een hete dag.
  • Onthoud dat je huisdieren óók last van de hitte hebben dus zorg dat ze af kunnen koelen. Waterbadje in de tuin of koele tegels waar ze op kunnen liggen. En last but not least: zorg dat je de tekenen van oververhitting herkent bij zowel jou als je huisgenoten/dieren.

Uiteindelijk is het vooral zaak om koelte op te zoeken, maar dat kan soms een flinke uitdaging zijn als het weer zo heet wordt. Ons huis is koel, het ligt op het noord-oosten maar na een paar weken van 30˚C of meer is het ook daar niet meer te houden. Die airco gaat er dus ook zeker komen dit jaar. En ja ik ben me bewust van de impact die een airco heeft op het milieu maar een beetje slapen heeft ook nogal veel impact op mijn gezondheid dus we gebruiken hem zo min mogelijk, maar als het moet dan moet het!

En heb je geen airco dan heb je wellicht iets aan de tips hierboven of zorg dat je genoeg drinkt met dit komkommer meloen drankje of blijf koel met deze aardbeien frambozen ijsjes.

Delen is fijn!