20160224-MH2A8446

Een wijze Dude heeft ooit eens gezegd: ‘Schoenmaker blijf bij leest.’.
En verstandige Dudes leven ook met dit gezegde. Maar een andere Dude zei weer: ‘Verandering van spijs doet eten.’, dus wat is wijsheid in dit geval?
Ik geef eerlijk toe dat werken met deeg in het algemeen niet mijn sterkste punt is en zoete baksels zit daar zelfs nog een gradatie onder.
Zoete broodjes bakken is natuurlijk ook eigenlijk helemaal niets voor Dudes. Een echte man gooit vlees in de pan, draait die met een stoere vork (het liefste bijna hooivork formaat) en zorgt ervoor dat zijn proteïnen tot totale perfectie geschroeid zijn. Wanneer je dit kan, heb je ook helemaal geen cake of koekjes meer nodig.
Toch wil ik ook regelmatig een wit (meel)voetje halen bij de Misses en dan wat zoets uit de oven naar voren toveren. Zo ook vandaag.
En datgene wat ik wilde maken is gewoon mislukt. Schoenmaker blijf bij je leest…
Maar goed, om bij het begin te beginnen: ik had vandaag het plan opgevat om voor de Misses eens iets lekkers en zoets te gaan bakken.
Waarom? Omdat ze het verdiende. En natuurlijk ook om te laten zien dat ik echt alles kan in de keuken.
Natuurlijk moest er in dit zoete baksel ook banketbakkersroom zitten.
Waarom? Omdat de Misses dit verdiende. En natuurlijk ook omdat ik verslaafd ben aan banketbakkersroom.
Als ik alleen al aan banketbakkersroom denk: die gele crème, met die heerlijke, volle vanillesmaak. En dat mondgevoel wanneer je een hap van die room neemt…
20160224-MH2A8449Maar goed, genoeg erover! Er moest dus banketbakkersroom in zitten, want als je Tom heet is het geen schande dat je de room van de Tom Pouce waanzinnig lekker vindt.
Op de markt had ik al een keer mogen snoepen van de appel room rolletjes die Le Perron daar als een malle verkoopt en ik besloot om me door deze lekkernij te laten inspireren.

Ik ging voor de Misses mijn exclusieve mango room rolletjes maken. En voor een extra crunch zou ik wat geroosterde hazelnoten toevoegen.
En omdat ik natuurlijk van mezelf al wist dat ik geen superster ben met gebak, maakte ik het mezelf lekker makkelijk. Dus, gewoon gele room uit een pakje en bladerdeeg plakjes uit de vriezer.
Uiteraard sneed ik de mango met een precisie zoals alleen een dude dit kan en ook aan het mengen van de kaneel en de suiker kan het nooit gelegen hebben, want die was meer dan perfect.
En dat je mij over pannen en roosteren niets meer hoeft te vertellen, bleek wel uit die uiterst geraffineerd geroosterde hazelnootjes die een onderdeel van de heerlijke vulling zouden worden.
Zelfs het vouwen van de rolletjes (waarom vouw je een rolletje eigenlijk en waarom rol je die niet?) leek ik onder de knie te hebben.
Natuurlijk vouwde ik niet met mijn knie, maar met mijn handen en ik dacht er zelfs aan om de zijkanten van de rolletjes mooi dicht te vouwen.
De oven stond ook op de juiste temperatuur, dus ik was ervan overtuigd dat er niets meer mis kon gaan.

Super enthousiast zette ik mijn mangorolletjes in de oven en klokte op de eerste 15 minuten.
Omdat dit voor mij toch nieuw terrein was, kon ik mij niet bedwingen en keek na een minuut of tien nieuwsgierig door het raampje van de oven.
Ik verwachtte mooie, ronde rolletjes te zien met een korstje van kaneelsuiker dat al een beetje aan het bruinen was.
Maar kon mijn teleurstelling groter zijn? In de oven zag ik die bleke rollen liggen waar een bubbelende, gele vla uitliep.
Met bijgestelde verwachtingen liet ik ze nog een minuut of wat in de oven garen en toen ik ze eruit haalde, was mijn teleurstelling zo mogelijk nog groter.
De rolletjes waren aan de bovenkant weliswaar perfect gegaard en de suiker was mooi gekarameliseerd. Maar.. de onderkant van de rollen was een regelrecht drama!
Eén grote zompige deegbende, die nog wel een beetje droogde toen de rollen afkoelde, maar eigenlijk niet meer te redden viel.
En hoewel de smaak van deze rolletjes erg goed was, heeft de Dude zijn Waterloo gevonden in zoete baksels.

Een hele irritante dude heeft ooit eens gezegd: ‘Al doende leert men.’, en daarom zal ik ook nog wel een keer mezelf verslikken in zoet bakwerk.
Natuurlijk sta ik open voor tips om deze mango rolletjes naar perfectie te brengen dus wanneer je een advies hebt om het uitlopen van de banketbakkersroom en de slappe, ongare bodem te voorkomen, houd ik me van harte aanbevolen.

Print recept Pin recept
No ratings yet

Mango roomrolletjes

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Koeltijd: 15 min
Totale tijd: 35 min

Ingrediënten

 • 12 velletjes bladerdeeg ontdooid
 • 1/2 mango in kleine blokjes gesneden
 • 30 gr hazelnoten
 • 1 zakje gele roommix
 • 30 gr suiker
 • 2 tl kaneel
 • 2 eidooiers losgeklopt in een kommetje

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200°. Rooster de hazelnootjes even kort in een kleine koekenpan en hak ze daarna in stukjes. Meng de suiker en de kaneel door elkaar.
 • Maak de gele room zoals op de aanwijzingen van het pakje en zet ongeveer 15 min in de koelkast om op te stijven. Leg een vel bakpapier op een bakplaat waar zo dadelijk de rolletje op komen te liggen
 • Roer de mango en de hazelnootjes door de gele room. Leg een plakje bladerdeeg op een gladde ondergrond (plastic snijplank bijvoorbeeld) met de punt naar je toe (het plakje bladerdeeg ligt in een ruit vorm voor je ) en schep dan een halve eetlepel op het bladerdeeg
 • Rol de punt die naar je toewijst over de vulling heen en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol vervolgens de rest van het bladerdeeg op en plak dan de laatste punt van het rolletje dicht met wat van het eigeel. Leg het rolletje op de bakplaat
 • Herhaal dit met de rest van de bladerdeegvellen en zorg ervoor dat je minimaal anderhalve centimeter ruimt tussen de rolletjes houdt ( dit heb ik inmiddels dooor schade en schande geleerd).
 • Bestrooi de bovenkant van de rolletjes royaal met de kaneelsuiker en zet ze voor een minuut of twintig in de oven.
 • Wanneer de suiker mooi gekarameliseerd is en het bladerdeeg mooi bruin, haal je de bakplaat uit de oven en laat de rolletjes nog even afkoelen voor je ze serveert.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!