Courgette pasta met geroosterde tomaatjes
Courgette pasta met geroosterde tomaatjes
Ik had natuurlijk heus wel eens gehoord van het maken van “spaghetti” van groentes. In de US wordt veel ‘squash- spaghetti’ gemaakt en ook van pasta van courgette had ik vaker gehoord. En toch sprak het me nooit echt meteen aan. Waarom ingewikkeld doen als een pakje echte spaghetti in de kast ligt, was mijn redenering.
Spiralizer of julienne snijder
Totdat ik voor het Geniale Groentenboek een recept met – je raadt het al – courgette pasta met geroosterde tomaatjes moest maken. Ik heb geen spiralizer (spiraalsnijder) om dat te doen maar wel een julienne snijder die dat prima voor elkaar krijgt zoals je ziet. Ik gok dat een spiralizer egalere en iets dunnere sliertjes maakt misschien maar dat weet ik niet zeker. Heb zo’n ding niet dus. Als je niet weet wat het is, google maar even op spiraalsnijder of spiralizer en je vind ze overal. Maar het zijn beste grote apparaten en in het kader van ruimtegebrek en efficiëntie en zo is een julienne snijder echt makkelijk en neemt geen ruimte in.
Heb je wel een spiralizer let dan op dat je courgette een beetje recht is. Dat maakt het een stuk makkelijker om er sliertjes van te maken. Hoe krommer, des te minder groot je opbrengst gaat zijn. Ook hier geldt dat je met een julienne snijder vaak meer opbrengst van je courgette hebt. Eventuele leftovers kun je overigens prima klein snijden en verwerken in je saus voor je courgette pasta met geroosterde tomaatjes.
Pasta zonder de pasta
Het resultaat? Een geweldig lekker pasta gerecht! Ik had echt niet gedacht dat het zo lekker zou zijn maar na het op de foto zetten ging het bordje schoon op… Dus als je nog nooit een groente spaghetti hebt gemaakt kan ik het je ten zeerste aanraden. Deze courgette pasta met geroosterde tomaatjes is heerlijk en zit bomvol groente!
Courgette pasta met geroosterde tomaatjes
Materiaal
- Juliennesnijder
- spiralizer
Ingrediënten
Voor de warme tomaatjes
- 2 teentjes knoflook geperst door de knoflookpers
- 1 scheut olijfolie
- Italiaanse kruiden
- verse peper en zeezout
- 1 bakje kerstomaatjes
Voor de saus
- 1 scheut olijfolie
- 2 rode uien fijn gesnipperd
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 el Italiaanse kruiden
- 250 gr tomatenblokjes 1 pakje
- 15 stuks olijven in kleine stukjes
- 1 el balsamico
Voor de courgettepasta
- 2 courgettes
- 1/2 citroen sap
- 1 el verse basilicum fijngesneden
- Verwarm de oven voor op ca 175 graden.
- Begin met de kleine kerstomaatjes. Maak een sausje van een flinke scheut olijfolie, de uitgeperste teentjes knoflook, kruiden en peper en zout. Snijd de tomaatjes doormidden en hussel de saus door de tomaatjes zodat ze allemaal bedekt zijn met saus.
- Doe alles over in een ovenschaal, bedek de bodem met de tomaatjes en zet ze ca 20 minuten in de oven. De tomaatjes moeten iets rimpelen, dan zijn ze klaar.
- Maak ondertussen de rest van de saus door de olijfolie te verwarmen in een koekenpan. Voeg hier de gesnipperde rode uien aan toe en maal hier wat chilivlokken overheen.
- Voeg hier na ca 5 minuten alle andere ingrediënten aan toe. Laat dit alles ongeveer 10 minuten zacht sudderen met de deksel op de pan.
- Maak nu de courgettepasta. Was de courgette en snijd de beide kapjes eraf. Snijd de courgette in de breedte doormidden (niet de lengte dus!). Maak hier met je spiralizer of julienne snijder spaghettisliertjes van. Doe deze sliertjes over in een grote kom. Begiet het met het citroensap plus strooi de vers gesneden basilicum erover.
- Ondertussen zal je saus klaar zijn. Giet de saus over de courgette en voeg tot slot de tomaatjes uit de oven toe. Giet vooral de olie met knoflook erbij! Hussel alles lekker door elkaar en serveer gelijk.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gisteren courgettini gemaakt met mijn nieuwe 3 in 1 spiraalsnijder. (met 3 messen). Op basis van jouw recept. Erg lekker en feestelijk geworden. Omdat ik dus meerdere verschillende slierten had gemaakt. Janneke (mijn dochter) vond wel de dunne slierten het lekkerst. Dat had ik ook eigenlijk al verwacht.
Die 3 in 1 snijder is echt een aanrader. Ik heb hem hier besteld. Ging goed. https://oxo-good-grips.nl/winkel/oxo-spiraalsnijder-3-in-1/
ik ga courgette spaghetti vanavond maken met deze tomaatjes maar de spaghetti maak ik aan met verse pesto gemaakt van basilicum en rucola sla jammie
Omdat ik dit zo’n leuk recept vond heb ik een spiraalsnijder aangeschaft. Eentje van oxo (voor als je het wilt weten, hier vond ik hem: https://oxo-good-grips.nl/oxo-spiralizer) omdat die makkelijk in de hand zou liggen. En dat klopt, vind ik. Anyway. Ik heb eerst geprobeerd de sliertjes zelf te snijden, maar dat was geen doen. Met een spiraalsnijder heb ik dit gerecht opnieuw gemaakt en het is supergoed gelukt. Ik heb er wel wat meer kaas opgedaan (heel veel meer) en nog wat peper toegevoegd. Vond ik erg lekker. Maar dat is natuurlijk smaak afhankelijk.
He Friso,
Fijn dat het zo in de smaak is gevallen. Ik ben ook van veel kaas hoor! Hoe meer hoe beter, als het aan mij ligt.. 🙂
Het was heerlijk, een toprecept.
Fijn!
Ziet er heerlijk uit. Voor hoeveel personen is dit recept?
Het recept is voor twee personen!
Ongelooflijk lekker!
Ziet er heerlijk uit, en net gegeten was ook echt heerlijk!!!
Dat ziet er echt gaaf uit , ga ik zeker een keer proberen ! Leuk licht alternatief voor een pastamaaltijd !
Inderdaad de lichtere en gezondere versie van een pasta maaltijd!
Ik maak wel eens vaker spaghetti van courgette. Niet echt hetzelfde, als gewone spaghetti maar wel heel erg lekker inderdaad!
Nee dat klopt de smaak is wel anders maar zeker niet minder lekker vind ik!
Dit staat vanavond wel bij mij op tafel. Heb alles in huis.
Dat wordt genieten
Lekker Anita!
Ja. erg lekker en het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Heerlijk zeg! courgettepasta staat al lang op mijn to do list om te maken? zo een heerlijk initiatief voor pasta en heel gezond ook he!
Gr. Julie
Ja absoluut en zoveel lekkerder als ik gedacht had ook!