Courgette pasta met geroosterde tomaatjes

Courgette pasta met geroosterde tomaatjes

Ik had natuurlijk heus wel eens gehoord van het maken van “spaghetti” van groentes. In de US wordt veel ‘squash- spaghetti’ gemaakt en ook van pasta van courgette had ik vaker gehoord. En toch sprak het me nooit echt meteen aan. Waarom ingewikkeld doen als een pakje echte spaghetti in de kast ligt, was mijn redenering.

Courgette pasta met geroosterde tomaatjes

Spiralizer of julienne snijder

Totdat ik voor het Geniale Groentenboek een recept met – je raadt het al – courgette pasta met geroosterde tomaatjes moest maken. Ik heb geen spiralizer (spiraalsnijder) om dat te doen maar wel een julienne snijder die dat prima voor elkaar krijgt zoals je ziet. Ik gok dat een spiralizer egalere en iets dunnere sliertjes maakt misschien maar dat weet ik niet zeker. Heb zo’n ding niet dus. Als je niet weet wat het is, google maar even op spiraalsnijder of spiralizer en je vind ze overal. Maar het zijn beste grote apparaten en in het kader van ruimtegebrek en efficiëntie en zo is een julienne snijder echt makkelijk en neemt geen ruimte in.

Heb je wel een spiralizer let dan op dat je courgette een beetje recht is. Dat maakt het een stuk makkelijker om er sliertjes van te maken. Hoe krommer, des te minder groot je opbrengst gaat zijn. Ook hier geldt dat je met een julienne snijder vaak meer opbrengst van je courgette hebt. Eventuele leftovers kun je overigens prima klein snijden en verwerken in je saus voor je courgette pasta met geroosterde tomaatjes.

20140402-MH2A8068

Pasta zonder de pasta

Het resultaat? Een geweldig lekker pasta gerecht! Ik had echt niet gedacht dat het zo lekker zou zijn maar na het op de foto zetten ging het bordje schoon op… Dus als je nog nooit een groente spaghetti hebt gemaakt kan ik het je ten zeerste aanraden. Deze courgette pasta met geroosterde tomaatjes is heerlijk en zit bomvol groente!

Zucchini pasta with roasted tomatoes

Courgette pasta met geroosterde tomaatjes

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Ik hou altijd 1 courgette per persoon aan voor een courgette pasta
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Materiaal

  • Juliennesnijder
  • spiralizer

Ingrediënten

Voor de warme tomaatjes

  • 2 teentjes knoflook geperst door de knoflookpers
  • 1 scheut olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • verse peper en zeezout
  • 1 bakje kerstomaatjes

Voor de saus

  • 1 scheut olijfolie
  • 2 rode uien fijn gesnipperd
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 250 gr tomatenblokjes 1 pakje
  • 15 stuks olijven in kleine stukjes
  • 1 el balsamico

Voor de courgettepasta

  • 2 courgettes
  • 1/2 citroen sap
  • 1 el verse basilicum fijngesneden

  • Verwarm de oven voor op ca 175 graden.
  • Begin met de kleine kerstomaatjes. Maak een sausje van een flinke scheut olijfolie, de uitgeperste teentjes knoflook, kruiden en peper en zout. Snijd de tomaatjes doormidden en hussel de saus door de tomaatjes zodat ze allemaal bedekt zijn met saus.
  • Doe alles over in een ovenschaal, bedek de bodem met de tomaatjes en zet ze ca 20 minuten in de oven. De tomaatjes moeten iets rimpelen, dan zijn ze klaar.
  • Maak ondertussen de rest van de saus door de olijfolie te verwarmen in een koekenpan. Voeg hier de gesnipperde rode uien aan toe en maal hier wat chilivlokken overheen.
  • Voeg hier na ca 5 minuten alle andere ingrediënten aan toe. Laat dit alles ongeveer 10 minuten zacht sudderen met de deksel op de pan.
  • Maak nu de courgettepasta. Was de courgette en snijd de beide kapjes eraf. Snijd de courgette in de breedte doormidden (niet de lengte dus!). Maak hier met je spiralizer of julienne snijder spaghettisliertjes van. Doe deze sliertjes over in een grote kom. Begiet het met het citroensap plus strooi de vers gesneden basilicum erover.
  • Ondertussen zal je saus klaar zijn. Giet de saus over de courgette en voeg tot slot de tomaatjes uit de oven toe. Giet vooral de olie met knoflook erbij! Hussel alles lekker door elkaar en serveer gelijk.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 319kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 7g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Natrium: 670mg | Kalium: 1177mg | Vezels: 9g | Suiker: 18g | Vitamine A: 1559IU | Vitamine C: 82mg | Calcium: 175mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.