De cobb salade; ineens hoor je het overal en nergens voorbij komen. Maar deze lekkere en makkelijke salade is wel de moeite waard om te maken.

Hoe maak je een cobb salad | simoneskitchen.nl

Cobb salade met avocado en kip

Ik kan me er soms best een beetje over verbazen: hoe een ogenschijnlijk eenvoudige salade ineens volledig gepimpt wordt en niet meer “sla” heet maar – zoals in dit geval een “cobb-salade”. Ik zag het voor het eerst in delicious magazine waar onze vriend Jamie Oliver een recept voor een cobb salade deelde. Een nadere blik op dit recept bracht al snel aan het licht dat het niet echt heel anders is een gewone salade. Alhoewel: wat is een gewone salade? Nou blijkbaar dus een cobb salad 🙂

Wat zit er in een cobb salade?

De korte versie: sla, tomaat, bacon, eieren, kip. Op de kip na was dat vroeger de salade die we altijd thuis maakten, maar goed, ik ga even mee in de nieuwe trend hier he. Want hoe je het ook noemt, met de salade zelf is echt helemaal niks mis mee. Sterker nog; ik vind hem erg lekker maar kan alleen niet zo aan die fancy naam wennen.

Wat is een cobb salade?

Traditioneel is dit een Amerikaanse maaltijdsalade die bestaat uit:

  • sla (dat kan verschillende soorten sla zijn)
  • bacon
  • kip
  • komkommer
  • tomaat
  • eieren
  • avocado
  • bieslook
  • blauwe kaas
  • rode wijn azijn
Cobb salade | simoneskitchen.nl

Dat zijn zo ongeveer de standaard ingrediënten die je kunt tegen komen in deze salade. Het wordt vaak geserveerd met alle ingrediënten netjes in rijtjes op een schaal gelegd. Dat is althans de ‘ouderwetse’ manier van serveren.

In mijn versie vind je geen blauwe kaas maar dat kun je zeker goed toevoegen! Lijkt me zelfs erg lekker om dat bij de cobb salade te eten.

Dressing

Ook voor de cobb salade dressing zijn een aantal standaard ingredienten te vinden die het zou ‘moeten’ bevatten. Uiteraard is dit ook weer open voor discussie:

  • rode wijn azijn
  • worcestershire saus
  • citroen
  • mosterd
  • knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • water

Ik ben fan van dressings op basis van mayonaise dus dat is waar ik hier ook voor gekozen heb. Niet helemaal traditioneel voor een cobb salade, maar dat mag de pret niet drukken. Maak gewoon een dressing waar jij blij van wordt.

Is een cobb salade gezond?

Nou ja in principe natuurlijk wel. Er zitten allerlei gezonde ingrediënten in, dus de cobb salade past zeker in een gezond voedingspatroon.

Variaties

Als je gaat googlen op cobb salade zul je vele varianten vinden. Dat maakt het ook een ideale salade om mee te variëren. Ik vind het vooral lekker met een standaard krop sla of botersla zoals het tegenwoordig ook wel heet. Het was de sla die we vroeger altijd aten, want een andere soort was er op dat moment helemaal niet te vinden.

Mijn favoriet dus voor deze salade, maar je kunt zeker ook veldsla, rucola, krulsla of wat voor sla dan ook gebruiken.

Hoe maak je een cobb salad | simoneskitchen.nl

Cobbsalade met avocado en kip

4.60 van 5 stemmen
GangLunch

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 stuk kipfilet ongeveer 150 gr
  • paar plakjes bacon
  • 1 mespunt gerookte paprika
  • 1 avocado in blokjes
  • 100 gr kerstomaatjes in kwartjes
  • 1/2 komkommer in plakjes
  • 50 gr baby spinazie
  • 2 eieren gekookt
  • 1/2 krop sla
  • tuinkers om te serveren

Dressing

  • 1 el citroensap
  • 3-4 el mayonaise
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflook
  • 1/2 tl dille gedroogd
  • 1/2 tl gerookte paprika
  • 1/2 tl bieslook gedroogd
  • 1/2 tl chilipoeder

  • Begin met het bakken van de kipfilet. Ik kruid deze meestal alleen met peper en zout en de gerookte paprika, maar gebruik de kruiden die je er lekker voor vind. Bak ondertussen ook de bacon uit en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Was de sla en mix deze met de spinazie in een grote kom. Voeg de avocado, komkommer, tomaat en eieren toe en eindig met de stukjes kipfilet en de krokant gebakken bacon. Bestrooi met de tuinkers
  • Maak de dressing door alle ingredienten te mixen hiervoor. En sprenkel over de salade. Geef de rest er apart bij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 517kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 27g | Vet: 38g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 221mg | Natrium: 331mg | Kalium: 1412mg | Vezels: 10g | Suiker: 6g | Vitamine A: 6240IU | Vitamine C: 48mg | Calcium: 114mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze salades:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.