Broccoli ovenschotel met romesco saus
Broccoli ovenschotel met romesco
De allereerste keer dat ik romesco proefde was ik aangenaam verrast. Het is niet de meest sexy saus om te zien, maar man, wat is dit lekker! Je kunt natuurlijk geroosterde paprika uit pot gebruiken, maar daar zit flink wat extra olie in. Een beter alternatief is om gewoon gegrilde paprika te kopen, die je tegenwoordig ook kant- en klaar in het koelschap van de supermarkt hebt liggen.
Of – dat kan natuurlijk ook – je roostert zelf een paar paprika. Ik doe dat regelmatig want op de een of andere manier koop ik altijd teveel paprika’s. Story of my life. Zelf roosteren is heel eenvoudig als je een gasfornuis hebt. Leg de paprika’s gewoon op de vlam en laat ze volledig zwart blakeren. Wel af en toe even omdraaien met een lange tang.
Eenmaal zacht en zwart, doe je ze in een kom. Deze dek je af met plastic folie en je laat het geheel even stomen. De velletjes kun je vervolgens heel makkelijk zelf loshalen en de paprika’s kun je nu in dit recept voor broccoli ovenschotel met romescosaus gebruiken.
Geroosterde broccoli
Voor dit recept rooster ik de broccoli in de oven. Ik hou van de extra smaak die daardoor aan het gerecht wordt gegeven, maar heb je geen tijd om de broccoli te roosteren dan kun je het ook gewoon even kort koken en daarna meebakken met de ui en de champignons. Ook dat is mogelijk.
Weekmenu
Dit recept is weer onderdeel van de campagne van Veggipedia. Je vindt daar voor de komende weken elke week een heerlijk weekmenu vol met kleur en veel groente. Check voor het hele weekmenu hier.
Of probeer ook de zoete aardappelschotel van deze week!
Broccoli ovenschotel met romesco saus
Ingrediënten
- 2 stronken broccoli in roosjes verdeeld, stronken kleiner gesneden
- 250 gr gemengde paddenstoelen gesneden
- 2 uien gesnipperd
- 2 el olijfolie
- Peper
- 1 kg aardappelen geschild en in blokjes gesneden
Romesco saus
- 200 gr gegrilde paprika
- 100 gr geroosterde ongezouten amandelen
- 10 gr verse peterselie
- 2 el tomatenpuree
- 2,5 el appelciderazijn
- 120 ml bouillon met minder zout
- ½ tl knoflook
- ½ tl paprikapoeder gerookt
- ½ tl cayennepeper
- Indien nodig water om nog iets te verdunnen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Verdeel de broccoli over een bakplaat en rooster in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot gaar.
- Kook ondertussen de aardappeltjes gaar.
- Bak de ui en de paddenstoelen in een koekenpan tot goudbruin en gaar.
- Maak de saus door alle ingrediënten bij elkaar in een blender te doen. Draai dit glad en proef of er nog extra peper nodig is. Is de saus te dik naar je smaak voeg dan nog iets water toe en mix het goed tot een glad geheel.
- Serveer de broccoli met de paddenstoelen, gekookte aardappels en ui en geef de saus erbij.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Veggipedia