Anijszaad

Anijszaad, of kortweg: Anijs, wordt veel in bakgerechten gebruikt vanwege zijn typische, zoetige smaak.
Anijs en steranijs lijke qua smaak wel heel erg op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom.

Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere en karakteristieke smaak die het heeft. Daarnaast wordt anijs gebruikt in dranken, zoals anijsmelk en natuurlijk verschillende alcoholische dranken.
Anijs is een belangrijk ingrediënt in onder andere: de Franse pastis, Griekse ouzo, Turkse raki en het lange tijd verboden Absint.

Closeup of anis seeds

 

Anijs wordt als medicinaal middel gebruikt om de spijsvertering te vergemakkelijken (vandaar dat de bovengenoemde drankjes ook vaak als digestief worden geschonken) en als natuurlijke vochtafdrijver. Anijs brengt ook uitkomst voor de ‘flatulerende’ lezers van dit blog, want de Amerikaanse indianen gebruikten anijszaad tegen winderigheid.

Deze zaadjes zijn een essentieel onderdeel van de oosterse keuken, waar ze verwerkt worden in kerrieschotels. Anijs wordt in de Europese keuken veel verwerkt in meelproducten, zoals: koekjes, cake of anijsbrood.
De hele anijszaden kun je gebruiken in bakproducten, maar de bekendste toepassing in Nederland is toch wel de anijszaadjes die de basisgrondstof vormen voor de ‘muisjes’ die bij geboorte leiden tot beschuit met muisjes.
Hierbij krijgen de anijszaadjes een jasje van suikerstroop en worden als beleg op beschuit gegeten.

Tip: strooi eens wat anijszaadjes door je groenteschotel (bijvoorbeeld: rode kool of wortel) en laat je verrassen door de smaak. Gebruik het ook eens in een visgerecht of maal anijszaad fijn in een vijzel en voeg het toe aan je muesli of havermout in de ochtend.

Closeup of anis seeds

Delen is fijn!