Kersen op de snijplank | simoneskitchen.nl

Wat een prachtige vruchten zijn kersen toch.
Ze hebben een zomerse aanblik en zijn natuurlijk geweldig om als eetbare oorbellen te dragen.
Zoet en sappig en mooi vol en donkerrood, zo zien we de kers het liefst. De beste en lekkerste periode voor kersen in Nederland is van begin juni tot ongeveer half augustus.
Naast dat kersen enorm lekker zijn, hebben ze ook een positieve werking op de darmen. Dit komt door de vezels die er in kersen zitten.

20120630-_MG_2269

De kers is, net zoals de pruim, een steenvrucht (harde pit in het midden), maar is wel kwetsbaarder dan een pruim. Hij kneust snel en schimmelt dan al vlot en ook de vogels zijn gek op deze fruitige lekkernij.
Kersentelers lieten vroeger kinderen in de boomgaard spelen en lekker schreeuwen om de vogels die het op de sappige kersjes hadden voorzien, weg te jagen.

De zoete kersen zijn in verschillende kleuren te krijgen; van knalrood tot donkerpaars of geel-oranje.
Van kersen maak je de lekkerste vullingen voor taart of cake en natuurlijk ook jam.
Natuurlijk zijn er, net als met zoveel fruitsoorten, ook van de kers meerdere varianten in omloop.
Je hebt naast de zoete kersen ook een zure variant de morel, genaamd. Van de zure morellen wordt voornamelijk het sap gebruikt in (alcoholische) dranken.

20150728-MH2A8179

Qua kerssoorten heb je naast de zure morel ook nog de bigarreau; een stevige zoete kers die veel bij gebak gebruikt wordt. Dit zijn namelijk die gekonfijte knalgroene, rode of gele vruchtjes op je taartje of in je chipolatapudding. De Fransen waren in de 18e eeuw al dol op dit zoete, stroperige kersje op de taart.
In Italië hebben ze de amarena kers een bijna soortgelijke behandeling gegeven. In Bologna bedachten ze aan het begin van de 19e eeuw dat het wel lekker zou zijn om zure kersen in te leggen in suikersiroop. Hierdoor krijgt de kers een mooie dieprode en knapperige schil. Deze kersen vind je nog regelmatig in de patisserie of in een goede cocktail.

Bigarreaux

Bigarreaux

Tenslotte heb je nog de kriek, ook een mooie zachte en zoete kers. Maar pas wel op: in België is de kriek juist de zure kers die we hier morel noemen. Denk maar aan Kriek Lambiek, het Kersenbier.
Kersen moeten in veel gevallen ontpit worden voordat je ze verder kunt gebruiken. Hier zijn zelfs aparte kersontpitapparaten voor te koop. Heb je zo’n ding nu niet thuis liggen, maar moet je wel ontpitten dan heb ik hier nog twee andere manieren om kersen te ontpitten gevonden.
De eerste is ontpitten met een paperclip en de tweede is ontpitten met een fles en een chopstick.

Nog een paar andere, leuke wetenswaardigheden over de kers:

  • Nederlanders eten ongeveer anderhalf pond kersen per jaar
  • Koop alleen kersen die stevig zijn, een glanzende mooie kleur hebben en waar de steel nog aan zit. Is het steeltje er al af, dan loop je de kans dat de vrucht van binnen is beschimmeld.
  • Was ook kersen als het even kan nog met de steel eraan anders verliezen ze sneller hun smaak.
  • In de koelkast zijn kersen ongeveer een dag of vijf te bewaren. Liever niet in een schaal op elkaar leggen, maar op een bord naast elkaar, zodat ze niet beschadigen. De zure variant is een paar dagen langer houdbaar dan de zoete kers.
  • Ingevroren blijven kersen zeker een jaar houdbaar. Wel eerst rustig wassen voor het invriezen. Gebruik de kers vanuit de vriezer zo snel mogelijk (liefst nog bevroren) om de optimale kersensmaak vast te houden.
  •  Voordat je naar bed gaat een paar kersen eten of een glas kersensap drinken, helpt wanneer je moeilijk in slaap kunt komen. De kers zit namelijk bomvol melatonine; een soort van natuurlijk slaapmiddeltje dat Moeder Natuur voor ons heeft gemaakt.
  • En natuurlijk zijn de tips en trucs niet compleet zonder een tip uit grootmoeders kabinet: Heb je last van jicht? Doe dan eens een kersenkuur voor drie weken. Eet in deze periode iedere dag 250 gram kersen en je zal minder last van jicht hebben. Dit komt omdat kersen het urinezuur in je lichaam verlagen en ze hierdoor de jicht verminderen.
  • De "witte" kers

    De “witte” kers

 

Kers heeft een mooie zoete, fruitige zelfs een beetje nootachtige smaak. Hierdoor zijn er met de kers mooie smaakcombinaties te maken.

  • Kers en chocola is uiteraard een bekend combo. Denk maar aan de Schwarzwalder Kirch torte of de Kersenbonbon. Chocola met fruit en alcohol, blijft op de één of andere manier toch altijd werken.
  • En dat kersen en vanille goede vrienden van elkaar zijn, hoef je ook niet meer aan iedereen te vertellen. Denk maar aan ijs met kersen of aan dat heerlijke warme dessert: clafoutis. Hier een mooi recept voor clafoutis met kersen
  • Een minder bekende combi is kersen en geitenkaas. Heerlijk om deze twee smaken op een mooi stuk notenbrood te eten.
  • Gooi ook eens wat vaker een kers door je zomerse salade om net weer een extra bite eraan te geven.

Morgen hebben we een leuk recept voor een kersensoep met verschillende specerijen. Een ideaal voorgerecht nagerecht voor wanneer je indruk wilt maken op je gasten.

Delen is fijn!