De omelet. Zo eenvoudig en toch zo veelzijdig. Ik zocht van de week een omelet recept en het bleek dat ik behoorlijk wat heerlijke omelet recepten al op de site heb staan. Tijd dus voor een rijtje met mijn favoriete omelet recepten! De recepten variëren van hartig tot zoet.

10 x omelet recepten

De lekkerste omelet recepten

Wat is jouw favoriete omelet? Ben jij fan van een zoete omelet met bijvoorbeeld blauwe bessen of liever eentje met banaan? En noem je een zoete versie dan een pannenkoek of noem je het een omelet? Hoewel ik daar zelf ook niet heel erg consequent in ben, want een twee ingrediënten pannenkoekje met alleen banaan en ei, noem ik dan weer een pannenkoek en geen omelet. Dus echt heel trouw ben ik ook niet in de naamgeving.

Wat is een omelet?

Een omelet is heel eenvoudig een aantal eieren geklutst en op smaak gebracht met peper, zout of andere kruiden. Het verschilt van een gebakken ei doordat je het – voor het de pan in gaat – eerst klopt. Dat maakt een omelet over het algemeen wat luchtiger. Bovendien kun je ervoor kiezen om ingrediënten mee te bakken (zoals bij de omelet met broccoli) of je kunt ervoor kiezen om de ingrediënten later toe te voegen (zoals bij de omelet met groenten).

De legendarische Franse omelet

De Fransen hebben de kunst tot het maken van de perfecte omelet geclaimd. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik alleen ooit een dergelijke omelet heb gemaakt in de tijd dat ik nog een cursus volgde. De chef daar had een Franse scholing dus ja, die omelet hebben we toen gemaakt. Niet helemaal mijn ding, maar als je er meer over wilt weten. In dit (engelstalige) artikel op Serious Eats wordt er alles over verteld. Inclusief hoe je het moet maken.

Geen van de onderstaande omelet recepten is Frans overigens. Lekker makkelijk en puur Hollands dus… 🙂

Overigens zijn bijna alle recepten hieronder paleoproof, met uitzondering van de Aziatische omelet.

omelet met broccoli

Omelet met broccoli en peterselie

We beginnen de rij met deze heerlijke omelet met broccoli en peterselie. Of eigenlijk was het bimi, maar broccoli kan natuurlijk ook prima.

Blueberry omelet/pancake

Blueberry omelet

Een prima begin van de dag met deze super eenvoudige pannenkoek! Deze omelet is van de zoete kant dus perfect als je niet zo van een hartig ontbijt houdt.

Aziatische omeletje met garnalen en chili jam | simoneskitchen.nl

Aziatische omelet met garnalen en chilijam

Dit is misschien wel een van mijn favoriete omeletten. Lekker met garnalen en frisse salade. De Aziatische smaken maken dit echt een heerlijke omelet.

Spinazie champignons omelet | simoneskitchen.nl

Spinazie champignons omelet

Als ik ‘even snel’ een omelet wil maken kom ik vaak uit op iets wat hierop lijkt. Makkelijk met champignons en spinazie. Lekker snel klaar!

Omeletrolletjes met gerookte zalm

Omeletrolletjes met gerookte zalm

Dit is heerlijk om tussendoor te eten maar kan ook prima fungeren als een lunch als je het aanvult met wat extra groen.

Omeletpizza

Maak eens een omeletpizza!

Een echte pizza is dit natuurlijk niet, maar grappig genoeg is het beleggen van de omelet op deze manier wel de reden dat je toch het idee hebt dat je een pizza aan het eten bent.nVarieer met de toppings naar hartenlust!

Gehakt wortel omelet

Wortel-gehakt omelet

Deze omelet vult extra goed door de toevoeging van gehakt aan de vulling. Serveer met wat groene sla voor een volledige maaltijd.

zoete dadel walnoot omelet

Zoete omelet met dadel en noten

Is het een pannenkoek of is het een omelet? Aangezien het hoofdbestanddeel ei is, noem ik het een omelet maar wil jij het eten als een pannenkoek dan kan dat prima!

Omelet met pastinaak

Omelet met pastinaak

Het zoete van de pastinaak met het romige van de eieren. Heerlijke combinatie!

Omelet met groente

Omelet met lekker veel groente

Van alle omeletten die je hierboven ziet is dit wellicht wel degene met de meeste groente. Dat maakt het tevens ideaal als lunch of zelfs als avondeten.

Delen is fijn!