De omelet. Zo eenvoudig en toch zo veelzijdig. Ik zocht van de week een omelet recept en het bleek dat ik behoorlijk wat heerlijke omelet recepten al op de site heb staan. Tijd dus voor een rijtje met mijn favoriete omelet recepten! De recepten variëren van hartig tot zoet.

10 x omelet recepten

De lekkerste omelet recepten

Wat is jouw favoriete omelet? Ben jij fan van een zoete omelet met bijvoorbeeld blauwe bessen of liever eentje met banaan? En noem je een zoete versie dan een pannenkoek of noem je het een omelet? Hoewel ik daar zelf ook niet heel erg consequent in ben, want een twee ingrediënten pannenkoekje met alleen banaan en ei, noem ik dan weer een pannenkoek en geen omelet. Dus echt heel trouw ben ik ook niet in de naamgeving.

Wat is een omelet?

Een omelet is heel eenvoudig een aantal eieren geklutst en op smaak gebracht met peper, zout of andere kruiden. Het verschilt van een gebakken ei doordat je het – voor het de pan in gaat – eerst klopt. Dat maakt een omelet over het algemeen wat luchtiger. Bovendien kun je ervoor kiezen om ingrediënten mee te bakken (zoals bij de omelet met broccoli) of je kunt ervoor kiezen om de ingrediënten later toe te voegen (zoals bij de omelet met groenten).

De legendarische Franse omelet

De Fransen hebben de kunst tot het maken van de perfecte omelet geclaimd. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik alleen ooit een dergelijke omelet heb gemaakt in de tijd dat ik nog een cursus volgde. De chef daar had een Franse scholing dus ja, die omelet hebben we toen gemaakt. Niet helemaal mijn ding, maar als je er meer over wilt weten. In dit (engelstalige) artikel op Serious Eats wordt er alles over verteld. Inclusief hoe je het moet maken.

Geen van de onderstaande omelet recepten is Frans overigens. Lekker makkelijk en puur Hollands dus… 🙂

Overigens zijn bijna alle recepten hieronder paleoproof, met uitzondering van de Aziatische omelet.

Delen is fijn!