Deze koffiecake zit vol met lekkers. Kleverige dadels, knapperige nootjes, goudbruin gebrande koffie en lekker veel specerijen.

Koffiecake met dadels

Koffiecake met dadels

Het is het eerste dat ik doe… Elke ochtend weer. Een kopje koffie zetten. Of zoals we dat meestal noemen; even een bakkie doen. Het is dus een behoorlijk belangrijk onderdeel van ons ochtend ritueel. Misschien voor Tom nog wel meer als voor mij, want hij drinkt echt de hele dag door koffie.

Koffie is dus belangrijk. Heel belangrijk.

Dus toen ik het idee kreeg om koffie eens te combineren in een cake moest er het nodige getest worden.

Koffiecake met dadels en nootjes

Wij zijn van de ouderwetse koffie; koffie uit een ouderwets koffie-apparaat. Geen cupjes, pads of boon-maal apparaten hier in huis (onze ene poging hiertoe leidde tot een hevige discussie met de desbetreffende fabrikant aangezien het apparaat echt niet deugde… Even genezen dus)

Het is niet dat ik iets heb tegen pads, bonen of cups…. We zijn er simpelweg nog niet aan begonnen. Maar wat is niet is kan nog komen natuurlijk!

Stevige kop koffie

Voor deze koffiecake gebruikten we dus een normale kop stevige koffie. De smaak van de koffie komt goed naar voren in de cake dus je moet wel van koffie houden. Het grappige is dat ik niet meteen een grote fan ben van koffie door mijn eten. Een chocolade mousse met koffie smaak bijvoorbeeld zou ik niet zo snel kiezen. Ik vind koffie heerlijk maar dus niet noodzakelijkerwijs in mijn eten. Maar in een koffiecake wilde ik het wel proberen en bovendien had ik een enorme hoeveelheid dadels meegenomen uit Dubai dus die moesten ook gebruikt worden.

Gecombineerd met de dadel en de gemengde noten is dit een heerlijke koffiecake voor bij een goede kop koffie. De dadels zorgen ervoor dat de cake mooi vochtig blijft van binnen. In het beslag gebruikte ik half kastanjebloem en half gewone bloem… Dat geeft de cake nog weer extra lekkere noot achtige twist. Kortom een topper!

Glutenvrije variant

Op verzoek maakte ik van deze koffiecake een glutenvrije variant in de vorm van muffins. Dat werden kruidkoekmuffins met rozijnen.

Koffiecake met dadels

Koffiecake met dadels

4.50 van 2 stemmen
GangKoek
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke kruidkoek met dadels, noten en koffie
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gr dadels gehakt en ontpit
  • 1 tl baking soda
  • 250 ml sterke koffie
  • 2 el boter zacht
  • 210 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gr bloem
  • 100 gr kastanjebloem
  • 120 gr gemengde noten pistache, walnoot, pecannoten of andere noten die je lekker vind
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1 tl zout

  • Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een cakevorm in en bekleed deze vervolgens met bakpapier.
  • Doe de dadels in een kleine kom en strooi hier het bakpoeder overheen. Verwarm de koffie tot kokend en giet dit over de dadels en de soda. Laat even staan.
  • In een medium kom meng je de boter, suiker en het ei samen tot goed gemengd. Roer de vanille hierdoor.
  • In een andere kom meng je de bloemsoorten, specerijen en het zout. Voeg dit toe aan je boter mengsel en roer goed door.
  • Voeg als laatste de noten eraan toe en je dadel mengsel. Roer dit goed door en doe je beslag dan in de cakevorm.
  • Bak dit voor een uur in een voorverwarmde oven of tot de cake gaar is. Laat hem 5 minuten staan voor je het uit het bakblik stort.
  • Haal het papier eraf en laat op een cakerek afkoelen.
  • Natuurlijk heerlijk met een kopje koffie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 235kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 4g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 19mg | Natrium: 321mg | Kalium: 205mg | Vezels: 2g | Suiker: 29g | Vitamine A: 106IU | Vitamine C: 0.05mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.